لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۵

صدور احکام «۱۱۴ سال زندان» برای ۳۴ درویش گنابادی


در درگیری‌های خیابان پاسداران در بهمن پارسال ۵۰۰ درویش بازداشت شدند که ۳۶۰ نفر از آنها هنوز زندانی هستند.
در درگیری‌های خیابان پاسداران در بهمن پارسال ۵۰۰ درویش بازداشت شدند که ۳۶۰ نفر از آنها هنوز زندانی هستند.

دادگاه انقلاب اسلامی برای ۲۵ درویش گنابادی زندانی در «تیپ چهار» زندان تهران بزرگ٬ در مجموع٬ «۶۹ سال» حکم حبس صادر کرد. ۹ درویش دیگر در همین زندان نیز به ۴۵ سال حبس و ۲۲۲ ضربه شلاق محکوم شده‌اند.

تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در ۳۰ بهمن سال ۹۶ در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب این سلسله، با دخالت نیروهای امنیتی و لباس‌شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

بر اساس گزارش‌ها، ۵۰۰ درویش در این درگیری‌ها بازداشت شدند که ۳۶۰ نفر از آنها هنوز زندانی هستند.

وب‌سایت «مجذوبان نور» که اخبار مربوط به دراویش گنابادی را پوشش می‌دهد٬ روز یکشنبه سوم تیرماه اسامی همه این ۲۵ نفر و حکم صادر شده برای آنها را منتشر کرده است.

احکام حبس صادرشده برای افراد بین شش ماه تا هفت سال گزارش شده و یکی از دراویش به نام فرامرز مانگری٬ علاوه بر ۱۰ سال حبس تعزیری، به ۷۴ ضربه شلاق و دو سال تبعید به رودبار از توابع استان کرمان نیز محکوم شده است.

گزارش دیگری از مجذوبان نور حاکی است که ۹ تن از دراویش زندانی دیگر در زندان تهران بزرگ هم در مجموع به ۴۵ سال زندان و ۲۲۲ ضربه شلاق محکوم شده‌اند.

احکام حبس صادره برای آنها نیز بین شش ماه تا هفت سال زندان اعلام شده و سه تن از آنها به نام‌های مصطفی رهسپار٬ جهانگیر حقانی و ابوالفضل باباحسینی هم هر کدام به تحمل ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده‌اند.

دادگاه انقلاب٬ یکی از این افراد به نام مهدی اسکندری را به دو سال ممنوعیت خروج از کشور هم محکوم کرده است.

بر اساس گزارش‌ها٬ این درویشان در جریان حادثه گلستان هفتم با «ضرب‌وشتم شدید» بازداشت شده و در فرآیند بازجویی و محاکمه از «تمام حقوق قانونی و دسترسی به وکیل و حق رسیدگی عادلانه» محروم بوده‌اند.

این احکام در شرایطی صادر شده که به تازگی محمد ثلاث٬ یکی از دراویشی که به قتل سه مامور ناجا به وسیله اتوبوس در جریان تجمعات دراویش در اطراف منزل آقای تابنده متهم شده٬ اعدام شد.

زینب طاهری٬ وکیل ثلاث که بارها گفته بود موکلش «بی‌گناه» است نیز نه تنها بازداشت شده٬ بلکه دادستان تهران او را متهم به نداشتن «اشراف کافی» به پرونده موکل خود و «تحریک» اذهان عمومی متهم کرده است.

پس از انتشار خبرها مبنی بر بازداشت خانم طاهری٬ عباس جعفری دولت‌آبادی ضمن تاکید بر تعقیب قضایی این وکیل دادگستری٬ گفت که طاهری «ضد انقلاب را علیه دستگاه قضایی بسیج کرده است».

گزارش‌های فعالان دراویش در فضای مجازی و وب‌سایت مجذوبان نور نیز حاکی از «اعتصاب غذای» ۱۰ زن درویش زندانی در زندان قرچک است، در اعتراض به «ضرب و جرح» و «خشونت سازمان‌یافته» به دست گارد این زندان.

به گفته فعالان حقوق دراویش، این زنان بر خلاف آئین‌نامه سازمان زندان‌ها مبنی بر تفکیک جرائم، «در بندهای عمومی» زندان قرچک نگهداری می‌شوند.

پس از انتشار گزارش‌ها دربارهٔ «ضرب و شتم» دوباره تعدادی از دراویش زن زندانی در زندان قرچک، دختر محمد راجی، درویش فوت شده در بازداشتگاه نیروی انتظامی، از «احضار تلفنی» خود به وزارت اطلاعات خبر داد.

خانم راجی در واکنش به این اقدام وزارت اطلاعات در توئیتر خود نوشت: «پدرم را سلاخی کردید حرف نزنم؟ به والله که بمیرم بهتر است تا با ذلت زندگی کنم».

محمد راجی، از دراویش گنابادی بازداشت‌شده در درگیری‌های خیابان پاسداران، در اسفند ۹۶ و چند روز پس از بازداشت فوت کرد. مقام‌های قضایی٬ مرگ او در بازداشتگاه را نمی‌پذیرند و می‌گویند وی در خیابان کشته شده است.

با استفاده از گزارش‌های مجذوبان نور و رادیو فردا/ ب.ب/ ک.ر
XS
SM
MD
LG