لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۶

وزیر کشور: با وجود تأیید صلاحیت‌ها، رقابت‌ها هم‌سطح نیست


وزیر کشور ایران با اعلام این خبر که پنج بار برای موضوع تأیید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس به دفتر رهبر جمهوری اسلامی رفته، تأکید کرد که با وجود تأیید صلاحیت یک هزار و ۵۰۰ نامزد در مرحله رسیدگی به شکایت‌ها، هنوز رقابت‌های انتخاباتی «هم‌سطح و هم‌وزن نیست».

به گزارش خبرگزاری ایسنا، عبدالرضا رحمانی فضلی، روز یکشنبه ۲۵ بهمن، با اشاره به جلسات «متعدد» خود با احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، گفت که «توصیه‌ها و ارجاعات متعددی» از سوی دفتر رهبر جمهوری اسلامی به شورای نگهبان انجام شد که «نقش مؤثری» در بررسی صلاحیت‌ نامزدهای انتخابات داشت.

آقای رحمانی فضلی همچنین خبر داد که «پنج جلسه» به دفتر رهبر جمهوری اسلامی رفته و این دفتر نیز «افرادی را به شورای نگهبان فرستاده تا دیدگاه‌های وزارت کشور را آنجا مطرح کنند».

وی همچنین با اشاره به مکاتبات خود با «مسئولان نظام» گفت که «نتیجه همه این تلاش‌ها» تأیید صلاحیت‌ یک هزار و ۵۰۰ نامزد انتخابات در مرحله رسیدگی به شکایت‌ها در شورای نگهبان بود.

به گفته آقای رحمانی فضلی، با تأیید صلاحیت این نامزدها، امکان رقابت «در تمام حوزه‌های انتخابیه» وجود دارد «اما رقابت‌ها هم‌سطح و هم‌وزن نیست».

پیش از این علی پورعلی مطلق، دبیر ستاد انتخابات کشور، قبل از رسیدگی شورای نگهبان به شکایت نامزدهای رد صلاحیت شده از سوی هیئت‌های نظارت گفته بود که اگر تعداد زیادی از کاندیداهای رد صلاحیت‌شده تأیید نشوند، در برخی از حوزه‌های انتخابیه «رقابت و مشارکتی وجود نخواهد داشت».

پس از رسیدگی شورای نگهبان به اعتراض نامزدهای رد صلاحیت شده نیز برخی چهره‌های اصلاح‌طلب از جمله محمدرضا عارف، رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان، اعلام کردند که تعدادی از کاندیداهای اصلاح‌طلب پس از رایزنی‌ها تأیید صلاحیت شده‌اند، اما رایزنی‌ها «برای تأیید صلاحیت چهره‌های شاخص اصلاحات موفق نبود».

در همین حال اشرف بروجردی، رئیس مجمع زنان اصلاح‌طلب، گفته که رایزنی‌های حسن روحانی، رئیس‌جمهور، برای تأیید صلاحیت ۲۷۰ نامزد ردصلاحیت شده بی‌نتیجه بوده است.

هاشمی: در بعضی از استان‌ها که فقط یک نامزد باقی مانده

روز یکشنبه اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز گفت که «مقام معظم رهبری به همه حتی ضد انقلاب‌ها هم می‌گویند که برای انتخابات بیایند، اما مردم چگونه در بعضی از استان‌ها که فقط یک نامزد در میدان باقی مانده، در انتخابات شرکت کنند؟»

رهبر جمهوری اسلامی پیش از این حتی از «کسانی که نظام را قبول ندارند» خواسته بود تا «برای حفظ اعتبار کشور» در انتخابات آتی شرکت کنند.

این اظهار نظر رهبر ایران، از سوی تعدادی از افراد منسوب به جریان‌های اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا در ایران، نشانه درخواست آقای خامنه‌ای برای افزایش میزان تأیید صلاحیت‌ها ارزیابی شده بود.

در این زمینه حسین هاشمی، استاندار تهران، هم با انتقاد از رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات و با اشاره به سخنان رهبر جمهوری اسلامی گفته بود که «باید کسی وجود داشته باشد که مردم به او رأی دهند».

در نهایت اما آیت‌الله خامنه‌ای روز چهارشنبه ۳۰ دی، در پاسخی غیرمستقیم به منتقدان رد صلاحیت‌های گسترده گفت که «بنده گفتم کسانی که نظام را قبول ندارند رای بدهند، نه این که کسی که نظام را قبول ندارد بفرستند مجلس».

بر اساس اعلام وزارت کشور، شورای نگهبان شش هزار و ۱۷۵ نامزد، یعنی ۵۱ درصد نامزد‌ها را تأیید صلاحیت و پنج هزار و ۲۵۲ نامزد را رد صلاحیت کرده است.

با مقایسه این آمار و درصد کاندیداهای رد صلاحیت شده در دوره‌های قبل، انتخابات مجلس دهم بیشترین نسبت رد صلاحیت را به نسبت دوره‌های پیشین خواهد داشت.

در انتخابات مجلس اول ۴۶ درصد، در انتخابات مجلس دوم ۲۰ درصد، در انتخابات مجلس سوم ۱۹ درصد، در انتخابات مجلس چهارم ۲۸ درصد، در انتخابات مجلس پنجم ۳۹ درصد، در انتخابات مجلس ششم ۲۶ درصد، در انتخابات مجلس هفتم ۴۴ درصد، در انتخابات مجلس هشتم ۳۷ درصد و در انتخابات مجلس نهم ۳۵ درصد از کاندیدا‌ها رد صلاحیت شده بودند.

با این حال سیامک ره‌پیک، سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات، روز ۱۷ بهمن از تأیید صلاحیت یک هزار و پانصد نامزد رد صلاحیت‌شده خبر داده و افزوده بود که به این ترتیب میزان نامزدهای تأیید صلاحیت شده، از ۴۰ درصد از ثبت‌نام کنندگان به ۵۵ درصد افزایش یافته است.

XS
SM
MD
LG