لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۰۲

نشست گروه تماس لیبی در استانبول با هدف دستیابی به راه حل سیاسی بحران


سومین نشست گروه تماس لیبی ۱۹ خرداد ماه در ابوظبی برگزار شده بود.
سومین نشست گروه تماس لیبی ۱۹ خرداد ماه در ابوظبی برگزار شده بود.
نزدیک به ۱۵ دیپلمات ارشد، از جمله وزیران خارجه ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و ایتالیا، در نشستی در استانبول ترکیه، در مورد دستیابی به راه‌حلی سیاسی برای بحران لیبی، همزمان با تدارک کمک برای مخالفان قذافی، بحث و تبادل نظر می‌کنند.

نشست استانبول چهارمین نشست گروه تماس لیبی از زمان آغاز بحران در این کشور مسلمان شمال آفریقاست. نشست پیشین گروه تماس لیبی ۱۹ خرداد ماه در ابوظبی برگزار شده بود.

فرانسه که تاکنون نقشی کلیدی در پیشتیانی از مخالفان معمر قذافی ایفا کرده است، این هفته خواستار آن شده بود که راه حلی سیاسی برای بحران چهارماهه لیبی به دست آید.

الن ژوپه وزیر خارجه فرانسه در این زمینه گفته بود که تماس‌هایی با معمر قذافی، حاکم لیبی، در جریات بوده و او ابراز آمادگی کرده که پس از ۴۲ سال قدرت را واگذار کند. این در حالی است که آمریکا معتقد بسیاری از علائم دیپلماتیک که از طرابلس می‌رسد با یکدیگر در تضاد هستند.

آن طور که یک دیپلمات ترک به خبرگزاری فرانسه گفته است، چشم‌انداز خروج صلح‌آمیز قذافی از قدرت، در صدر مباحث نشست استانبول خواهد بود. نشستی که محمد جبرئیل، وزیر خارجه معرفی شده از سوی مخالفان قذافی نیز در آن حضور خواهد داشت.

در نشست استانبول دیپلمات‌ها همچنین در مورد ارسال کمک‌های نظامی و اقتصادی بیشتر به مخالفان در هفته‌‌های آتی گفت‌وگو خواهند کرد.

چین و روسیه که مواضعی انتقادی در مورد حضور نظامی ناتو در لیبی اتخاذ کرده‌اند، هر دو دعوت برای حضور در این نشست را رد کرده‌اند.

روسیه به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، معتقد است که ناتو، با دست زدن به بمباران‌های هوایی در لیبی، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را زیر پا گذاشته و از خواست این قطعنامه برای حفظ جان غیرنظامیان، به عنوان توجیهی برای تغییر رژیم قذافی استفاده می‌کند.

بر اساس قطعنامه ۱۹۷۳ شورای امنیت سازمان ملل که روز پنجشنبه، ۲۶ اسفندماه، تصویب شد، جامعه جهانی مى‌تواند از «تمام ابزارهاى موجود» براى جلوگیرى از حمله نیروهاى وفادار به معمر قذافى، به غیرنظامیان و مخالفان استفاده کند.

این قطعنامه پس از آن صادر شد که به دنبال گسترش اعتراض‌های ضد حکومتی در لیبی، نظامیان این کشور با استفاده از تجهیزات سنگین از جمله هواپیماهای جنگنده به سرکوب معترضان روی آورده بودند.

حملات هوایی کشورهای غربی به نیروهای وفادار به معمر قذافی از اواخر اسفند ماه سال گذشته خورشیدی آغاز شده و همچنان ادامه دارد و از سوی دیگر مخالفان مسلح رهبر لیبی که کنترل بخش شرقی این کشور را در اختیار دارند، با استفاده از پشتیبانی هوایی ناتو همچنان به نبرد خود با نیروهای وفادار به معمر قذافی ادامه می‌دهند.

در عین حال، در مواردی این حملات با اشتباهاتی روبه‌رو بوده که مرگ شماری از غیرنظامیان را در پی داشته است.
XS
SM
MD
LG