لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۷

تهران در آستانه مذاکرات وین؛ ارسال نشانه‌های متناقض


 ماکت تاسیسانت یو سی اف اصفهان
ماکت تاسیسانت یو سی اف اصفهان
تیمی از کارشناسان اتمی آمریکا، فرانسه و روسیه برای مذاکراتی که دوشنبه در وین پایتخت اتریش برگزار می‌‌شود، با دیپلمات‌های ایرانی برای تأمین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران، مذاکره می‌کنند.

به گزارش روزنامه واشینگتن پست، در صورت توافق نهایی، تهران این امکان را پیدا می‌کند که به سوخت اتمی برای تحقیقات پزشکی، دست یابد.

ایران می‌گوید رآکتور تحقیقاتی‌اش در تهران، واقع در سازمان انرژی اتمی واقع در خیابان امیرآباد شمالی، با کمبود سوخت روبه‌رو است.

به نوشته واشینگتن پست، در این طرح که قرار است در مورد آن بحث شود، حدود ۸۰ درصد اورانیوم کمتر غنی شده ایران، به روسیه منتقل می‌شود تا در آنجا به سوخت هسته‌ای تبدیل شود. سپس سوخت یاد شده توسط فرانسه، به قطعات آلیاژ اورانیوم – آلومینیوم تبدیل شده و به تهران فرستاده می‌شود.

واشینگتن می‌گوید اگر ایران از این طرح پیشنهادی سرباز زند، تحریم‌ها علیه تهران را شدیدتر خواهد کرد. این در حالی است که روسیه و چین می‌گویند در حال حاضر و در حالی که مذاکرات با تهران در حال انجام است، هیچ گونه بحث بر سر افزایش تحریم‌ها، قابل قبول نیست.

هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته و در مسکو، با مقاومت مقامات کرملین برای افزایش تحریم‌ها علیه تهران مواجه شد ولی با این حال مسکو گفت اگر گفت‌وگوها به نتیجه نرسد، تحریم‌های شدیدتر در راه خواهد بود.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم گفته است که در حال حاضر، باید تاکید و تمرکز بر مذاکرات باشد. آقای لاوروف گفت به نظرش حتی صحبت از تحریم‌ها هم در مقطع فعلی، تأثیر منفی خواهد گذاشت.

چین هم نسبت به افزایش تحریم‌های ایران، واکنش مثبتی نشان نداده است. به گزارش خبرگزاری رسمی چین، پنجشنبه گذشته، نخست وزیر چین، ون جیابائو در دیدار با محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور ایران، از «نزدیک‌تر شدن مواضع بین‌المللی در مسئله ایران» خبر داد و گفت روابط چین و ایران گسترش زیادی داشته و درصد همکاری در زمینه تجارت و انرژی هم بیشتر شده است.

به نوشته واشینگتن پست، سه متحد اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا گفته‌اند در صورتی که گفت‌وگوها تا پایان سال جاری میلادی به نتیجه نرسد، بیشتر طرفدار افزایش تحریم‌ها علیه تهران هستند. گزارشی محرمانه از مرکز استراتژی وزارت خارجه فرانسه که در وب‌سایت فرانسوی (Bakchich Hebdo) منتشر شده و وب‌سایت (ArmsControlWonk.com) ترجمه انگلیسی آن را منتشر کرده، نشان می‌دهد که فرانسه بیشتر مشتاق تحریم‌های سخت، هدفمند و تأثیرگذار است.

این گزارش می‌گوید در مورد تحریم‌های در نظر گرفته شده و پیشنهاد شده، تفاوت نظر زیادی میان فرانسه با آلمان و بریتانیا وجود ندارد.

این گزارش می‌افزاید: «آمریکا در سیاستی بی‌سابقه که از بهار سال جاری آن را در پیش گرفته و به احتمال زیاد تا پایان سال جاری میلادی هم قصد بازبینی در آن را ندارد، بیش از ما (فرانسه) تمایل دارد که منتظر بماند و صبر کند. در حالی که روسیه و چین، به وضوح بر مذاکرات تأکید دارند و حتی از ایده افزایش تحریم‌ها حمایت نمی‌کنند.»

مقامات فرانسوی حاضر نشده‌اند درباره این گزارش، اظهار نظر کنند.

در اقدامی دیگر که از آن به عنوان جدیت آمریکا در مذاکرات یاد شده، هیئت آمریکایی در مذاکرات روز دوشنبه در وین را دانیل. بی. پونمان، معاون وزیر انرژی و مقاماتی از کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا، همراهی می‌کنند. از ترکیب هیئت ایرانی در مذاکرات هنوز خبری منتشر نشده اما به گفته برخی منابع خبری، احتمال دارد ایران به جای مذاکره کننده ارشد هسته‌ای خود، هیئتی پایین‌تر را به مذاکرات بفرستد.

خبرگزاری فارس اما در گزارشی عنوان کرده است که هیئت ایرانی به سرپرستی علی‌اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس در مذاکرات وین شرکت می‌کند. هیئتی که دیگر اعضای آن حميدرضا عسگری مشاور سازمان انرژی اتمی،‌ مهدی خانيكی مديركل حوزه رياست سازمان انرژی اتمی و مديركل پيشين پادمان‌های هسته‌ای و سه تن از كارشناسان فنی و حقوقی سازمان انرژی اتمی خواهند بود.

در ادامه گزارش واشینگتن پست آمده است، هرچند پیش زمینه این مذاکرات در جریان گفت‌وگوهای اول اکتبر در ژنو انجام شده، اما تهران از آن زمان تاکنون، نشانه‌های متناقضی را ارسال کرده است. برخی مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند در جریان مذاکرات هیچ نوع توافقی به دست نیامده و ایران تأکید دارد که سوخت هسته‌ای مورد نیازش را خودش تأمین کند؛ یا اینکه می‌گویند قصد دارند سوخت را خریده و سوخت تولیدی خود را انبار کنند؛ ایرانی‌ها همچنین گفته‌اند حتی قصد دارند اورانیوم بیشتری را تبدیل کنند.

هیئت آمریکایی می‌گوید هیچ پیش زمینه‌ای که در مذاکرات فردا در وین، ایران چه پیشنهاد می‌کند ندارند اما حاضرند درباره جدول زمانی، پرداخت‌های مالی و دیگر مسائل، مذاکره کنند.

قرار است این گفت‌وگوها به میزبانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد و گفته می‌شود که دو روز در جریان خواهد بود.

گزارش منتسب به وزارت خارجه فرانسه نسبت به سیاست آمریکا ابراز تردید کرده و می‌گوید: «ما (فرانسه) توافق و شکل اجرای آن را به آمریکا ارائه کرده‌ایم و گفته‌ایم بهتر است مقدار یک هزار و ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم ایران، در یک ضرب‌الاجل کوتاه مدت، ایران را ترک کند. در نتیجه از ایران باید تا پایان ماه اکتبر (ماه جاری میلادی) پاسخی درباره زمان خروج ارائه دهد تا بر اساس آن و تا قبل از پایان سال جاری میلادی، اورانیوم یاد شده از خاک ایران خارج شود.»
XS
SM
MD
LG