لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۸

آمریکا: بیش از ۱۳۰ هزار نظامی روسیه هم‌اکنون در نزدیکی مرزهای اوکراین مستقر هستند


تظاهرات ضد روسیه در اوکراین
تظاهرات ضد روسیه در اوکراین

همزمان با افزایش هشدارها درباره «قریب‌الوقوع» بودن تهاجم روسیه، رئیس‌جمهوری اوکراین شامگاه یک‌شنبه ۲۴ بهمن ضمن دعوت به «حفظ آرامش» گفت که هنوز شواهد قانع کننده‌ای در این زمینه ندیده است.

ولودیمیر زلینسکی که از فلج شدن اقتصاد کشورش در بحبوحه تنش‌ها نگران است، در روزهای اخیر بارها کوشیده تا هشدارهای مقامات آمریکایی در مورد «قریب‌الوقوع» بودن تهاجم نظامی مسکو را کم‌اهمیت جلوه دهد.

این در حالی است که گزارش‌ها نشان می‌دهد اوکراین از سه طرف در محاصره نیروهای روسیه است. در همین زمینه، ایالات متحده روز یک‌شنبه از افزایش «چشمگیر» شمار نیروهای روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین خبر داد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گزارش داد شمار نظامیان روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین از ۱۰۰ هزار نیرو در هفته‌های گذشته، در حال حاضر به ۱۳۰ هزار نیرو افزایش یافته است.

این رسانه آمریکایی همچنین شامگاه یک‌شنبه از قول یک مقام آمریکایی گزارش داد ایالات متحده به اطلاعاتی دست یافته است که نشان می‌دهد روسیه روز چهارشنبه (۱۶ فوریه) را برای حمله در نظر گرفته است. این منبع آگاه اما نگفته است که این اطلاعات تا چه اندازه قطعی و قابل اتکا است.

در همین حال، جان کربی، سخنگوی پنتاگون، روز یک‌شنبه در واکنش به گزارش‌های منتشر شده در مورد این‌که روسیه قصد دارد روز چهارشنبه به اوکراین حمله کند، گفت که قادر به تایید این گزارش‌ها نیست.

سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» تصریح کرد در «جایگاهی» نیست که بتواند این گزارش‌ها را تایید کند.

او در عین حال افزود ایالات متحده بر این باور است که «یک اقدام نظامی بزرگ هر روز ممکن است» رخ دهد.

همزمان، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، روز یکشنبه به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت: «ما این فرصت را به روسیه نخواهیم داد که اوکراین یا جهان را غافلگیر کند».

گفت‌وگوی تلفنی روسای جمهوری آمریکا و اوکراین

در زمینه رایزنی‌ها برای حل بحران اوکراین، کاخ سفید از گفت‌وگوی تلفنی جو بایدن با ولودیمیر زلینسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در روز یک‌شنبه خبر داد.

در این مکالمه که مدت ۵۰ دقیقه به طول انجامید، رئیس‌جمهوری آمریکا بار دیگر وعده‌های غرب در زمینه اعمال تحریم‌های سخت‌گیرانه اقتصادی علیه مسکو و تقویت ناتو، در صورت «هر گونه تجاوز احتمالی» روسیه به اوکراین را تکرار کرد.

بنابر اعلام کاخ سفید، آقای بایدن و همتای اوکراینی او بر پیشبرد «دیپلماسی» و «بازدارندگی» به‌طور همزمان در این بحران اتفاق نظر داشتند.

کرملین اصرار دارد که استقرار نیروهای روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین، صرفا با هدف رزمایش و تمرینات نظامی انجام گرفته است.

تعلیق برخی پروازها به پایتخت اوکراین

برخی از شرکت‌های هواپیمایی نیز در میانه هراس فزاینده از تهاجم «قریب‌الوقوع» روسیه، روز یک‌شنبه اعلام کردند که پروازهای خود را به اوکراین لغو کرده و یا مسیرهای پروازی خود را تغییر داده‌اند.

شرکت هواپیمایی هلندی «کی‌ال‌ام» - زیرمجموعه ایرفرانس – روز یک‌شنبه از لغو کلیه پروازهای خود به اوکراین «تا اطلاع ثانوی» خبر داد. شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزا آلمان نیز اعلام کرد که در حال بررسی تعلیق پروازهای خود به اوکراین است.

یک مقام بلندپایه اوکراین اما گفت که کی‌یف هیچ فایده‌ای در بستن حریم هوایی خود در واکنش به افزایش نیروهای روسیه در مناطق مرزی نمی‌بیند.

پس از سرنگونی هواپیمای مسافربری مالزی در سال ۲۰۱۴ بر فراز منطقه‌ای در شرق اوکراین که تحت کنترل شورشیان مورد حمایت روسیه بود، حساسیت هلند به خطر بالقوه در حریم هوایی اوکراین شدت گرفت.

در پی سرنگونی پرواز شماره ۱۷ شرکت هواپیمایی مالزی (ام‌اچ۱۷) که از آمستردام عازم کوالالامپور بود، همه ۲۹۸ سرنشین هواپیما از جمله ۱۹۸ شهروند هلندی جان باختند.

بعد از چهار سال تحقیقات بین‌المللی، نهایتا نتایج اعلام شده در ماه مه ۲۰۱۸ نشان داد که هواپیمای یاد شده با موشک ضدهوایی تیپ ۵۳ نیروهای نظامی روسیه سرنگون شده است.

مسکو این اتهام را رد کرده و می‌گوید موشکی اوکراینی یا یک هواپیمای جنگی دلیل سقوط هواپیمای مسافربری مالزی بوده است.

هم‌زمان با اعلام خبر تعلیق برخی خدمات پروازی به اوکراین، خبرگزاری اینترفاکس گزارش داد که شرکت‌های بیمه اوکراینی اطلاعیه‌ای از سوی بیمه‌گران اتکایی دریافت کرده‌اند مبنی بر این‌که «خطوط هوایی در مورد خطرات جنگ، تحت پوشش نیستند».

میخائیلو پودولیاک، از مشاوران رئیس دفتر رئیس‌جمهوری اوکراین، به خبرگزاری رویترز گفت که تغییر برنامه شرکت‌های حمل‌ونقل خصوصی، «ربطی به تصمیمات یا سیاست‌های دولت ما ندارد».

درخواست دولت آمریکا از شهروندانش برای ترک اوکراین

دولت آمریکا پیشتر از شهروندان این کشور خواست که «فورا» خاک اوکراین را ترک کنند. گزارش‌ها همچنین حاکی است که وزارت دفاع آمریکا نیروهای نظامی خود در اوکراین و کارمندان سفارت آمریکا در کی‌یف را از این کشور خارج کرده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز ۲۳ بهمن گفته بود خطر حمله نظامی روسیه به اوکراین تا اندازه‌ای هست که تصمیم وزارت خارجه در خروج اکثریت کارکنان سفارت آمریکا در کی‌یف را توجیه کند.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، نیز روز گذشته در گفت‌وگوی تلفنی یک‌ساعته با همتای روسی خود تاکید کرد که پیامد هر گونه حمله نظامی روسیه به اوکراین، «رنج انسانی گسترده‌» خواهد بود.

رئیس‌جمهوری آمریکا در گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین یادآور شد که ایالات متحده برای پایان دادن به بحران اوکراین به «دیپلماسی» متعهد است اما ضمنا «برای سناریوهای دیگر» آماده است.

آقای بایدن همچنین به همتای روس خود هشدار داد که حمله روسیه به اوکراین واکنش «قاطع و سریع» غرب را در پی خواهد داشت و به نزول جایگاه روسیه در جامعه جهانی منجر خواهد داشت.

روسیه با تکذیب گزارش‌های مقامات آمریکایی در مورد نزدیک بودن یک حمله نظامی به اوکراین، گفته است که از آغاز چنین قصدی نداشته اما از مطالبات امنیتی مسکو، از جمله این شرط اکید که اوکراین به عضویت پیمان ناتو درنیاید، کوتاه نمی‌آید.

با استفاده از گزارش‌های خبری آسوشیتدپرس، رویترز و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
XS
SM
MD
LG