بر اساس نتایج یک پژوهش جدید در مجله پزشکی معتبر لَنسِت، آمار قربانیان عملیات نظامی اسرائیل در باریکه غزه حداقل ۴۰ درصد بیش از آماری است که وزارت بهداشت حماس اعلام کرده است.
وزارت بهداشت غزه که زیر نظر گروه افراطی حماس فعالیت میکند، از ابتدای حمله اسرائیل به این باریکه که در پاسخ به حملهٔ حماس به خاک این کشور آغاز شد، بهطور مرتب آمار کشتهشدگان در حملات اسرائیل را منتشر کرده است.
بهدلیل آنکه باریکه غزه تنها تحت کنترل گروه حماس بوده که توسط آمریکا و اروپا گروه تروریستی تلقی میشود، آمار کشتهشدگان و مجروحان جنگ در این منطقه را نیز وزارت بهداشت این گروه اعلام کرده است.
اسرائیل اجازهٔ حضور خبرنگاران خارجی و بینالمللی در غزه را نمیدهد، به همین دلیل رسانههای بینالمللی نتوانستهاند آمار قربانیان جنگ غزه را بهطور مستقل ارزیابی کنند.
بر اساس آمار این وزارتخانه، تاکنون، یعنی از هشتم اکتبر ۲۰۲۳ تا ژانویه ۲۰۲۵ بیش از ۴۶ هزار نفر طی این ۱۵ ماه در نتیجهٔ عملیات نظامی اسرائیل جان خود را از دست دادهاند.
این در حالی است که بر اساس پژوهش تازه مجله معتبر لنست تنها در ۹ ماه اول حملهٔ اسرائیل به باریکه غزه، یعنی تا پایان ماه ژوئن ۲۰۲۴، بیش از ۶۴ هزار نفر در جنگ غزه جان باخته بودند.
این تحقیق هیچ برآورد تفکیکی از شمار اعضای گروه افراطی حماس و جنگجویان فلسطینی کشتهشده ارائه نکرده است.
با این حساب، وزارت بهداشت تحت نظر حماس آمار کشتهشدگان در غزه را در حدود ۴۱ درصد کمتر تخمین زده بود. در همین ۹ ماه، بر اساس آمار این گروه، نزدیک به ۳۸ هزار نفر در غزه جان باخته بودند.
از تعداد ۶۴ هزار و ۲۶۰ نفر که بر اساس پژوهش لنست در غزه کشته شدهاند، ۵۹ درصد زن و کودک و افراد بالای ۶۵ سال بودهاند. این آمار همچنین تنها شامل مرگ در اثر جنگ و حملهٔ نظامی است و مرگ ساکنان غزه در اثر کمبود مواد غذایی یا امکانات بهداشتی یا ماندن هزاران نفر زیر آوار را شامل نمیشود.
به این ترتیب، از هر ۳۵ ساکن غزه، یک نفر در جنگی که هنوز پایانی در چشمانداز آن دیده نمیشود، جان باخته است.
در همین حال، بهنوشته روزنامهٔ گاردین، براساس تخمینهای اداره مرکزی آمار فلسطینی، جدا از آمار کشتهشدگان که وزارت بهداشت تحت نظر حماس اعلام کرده، ۱۱ هزار نفر دیگر را باید «گمشده» یا «احتمالاً کشتهشده» فرض کرد.
یک مقام ارشد اسرائیلی، در واکنش به این تحقیق، به گاردین گفته است که نیروهای مسلح اسرائیل تلاش زیادی کردهاند تا از کشتهشدن غیرنظامیان جلوگیری کنند و «ارقام ارائهشده در این گزارش، وضعیت واقعی در میدان را نشان نمیدهند.»
این تحقیق که گزارش آن روز پنجشنبه ۲۰ دیماه در مجله لنست منتشر شده، توسط پژوهشگرانی از مدرسهٔ پزشکی حارهای و بهداشت لندن، دانشگاه ییل در آمریکا و چند مؤسسه و سازمان دیگر انجام شده است.
آنها از روشی برای آمارگیری استفاده کردهاند که در جنگهای گوآتمالا، کوسوو، پرو و کلمبیا نیز استفاده شده و بهگفتهٔ یک پژوهشگر مستقل به خبرگزاری فرانسه، روشی است که «امتحان خود را بهخوبی پس داده است».
آنطور که در پژوهش لنست آمده است، وزارت بهداشت تحت نظر حماس پیشتر برای سنجش آماری در باریکه غزه قابل اعتماد بود، اما از آنجا که عملیات نظامی اسرائیل به زیرساختهای پزشکی و بهداشتی در غزه آسیب فراوان زده، از توان این وزارتخانه هم برای آمارگیری کاسته شده است.
اسرائیل گروه حماس را متهم میکند که از بیمارستانها بهعنوان پناهگاه و سپر برای خود استفاده میکند. حماس این اتهام را بارها رد کرده است.
گروه افراطی حماس در روز حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل حدود ۱۲۰۰ نفر را کشت و حدود ۲۵۰ نفر را نیز گروگان گرفت که از این تعداد هنوز ۹۸ گروگان را، زنده یا جسد، در اختیار دارد.
شمار نظامیان اسرائیلی کشتهشده در جنگ غزه نیز در ۱۵ ماه اخیر حدود ۷۰۰ نفر گزارش شده است.