لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۰

گروسی: ایران قصد دارد تولید اورانیوم ۶۰ درصدی را «هفت برابر» کند


مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با هشدار نسبت به قصد ایران برای افزایش «هفت برابری» حجم تولید ماهانه اورانیوم ۶۰ درصدی، می‌گوید زمان برای دستیابی به توافقی جهت مهار برنامه هسته‌ای ایران رو به پایان است.

رافائل گروسی روز جمعه ۲۶ بهمن در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز تصریح کرد تهران همچنان به تسریع غنی‌سازی اورانیوم تا نزدیک به سطح تسلیحاتی ادامه می‌دهد.

او گفت ایران در حال افزایش تولید ماهانه اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی به میزان تقریباً هفت برابر است: «ایران تا زمان ارائه گزارش بعدی آژانس در هفته‌های آینده، حدود ۲۵۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد در اختیار خواهد داشت».

رویترز می‌نویسد این حجم از ذخایر اورانیوم در صورت افزایش سطح غنی‌سازی تا ۹۰ درصد قابلیت استفاده برای تولید شش بمب هسته‌ای را دارد.

آقای گروسی می‌گوید این مسئله به‌طور واضح نشانه‌ای است که باید آن را «بسیار جدی» گرفت و به همین دلیل «نباید زمان بیشتری را تلف کنیم».

او اوایل بهمن‌ماه نیز از دولت دونالد ترامپ و جمهوری اسلامی خواست تا برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای وارد گفت‌وگو شوند و تأکید کرد که گفت‌وگو «کاملاً ضروری» است و بدون آن هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.

تاکید او در حالی است که اخیرا علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، مخالفت صریح خود با مذاکرات با آمریکا را اعلام کرد و گفت که مذاکره با دولت دونالد ترامپ «عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست».

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، نیز ضمن حمایت از این موضع علی خامنه‌ای، در سخنرانی سالگرد انقلاب بهمن ۱۳۵۷ مدعی شد که دونالد ترامپ می‌خواهد انقلاب را به «زانو» درآورد.

رویترز می‌نویسد یکی از چالش‌های مهم این است که آقای ترامپ هنوز تیم یا نماینده‌ای ویژه برای رسیدگی به پرونده ایران منصوب نکرده و این مسئله باعث سردرگمی متحدانش از جمله بریتانیا، فرانسه و آلمان، از اعضای اروپایی برجام شده است.

آقای گروسی نیز تصریح کرده است مشتاقانه منتظر تعیین نماینده ویژه آمریکا در امور ایران است تا بتواند پیرامون برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی تبادل نظر کند و گام‌های بعدی مشخص شود.

او در این زمینه توضیح داد: «ما در تماس هستیم، اما تاکنون نتوانسته‌ایم گفت‌وگوی سیاسی با کسی که مسئول اجرای سیاست‌های رئیس‌جمهور ترامپ باشد، داشته باشیم».

آقای ترامپ هفته گذشته فرمان احیای سیاست فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرد، اما گفت که تمایلی به امضای فرمان فشار حداکثری بر ایران نداشته و امیدوار است که توافقی برای جلوگیری از اجرای آن حاصل شود؛ توافقی که به گفته او مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود.

در پی مخالفت صریح علی خامنه‌ای با مذاکرات، اسکات بسنت وزیر خزانه‌داری آمریکا روز جمعه اعلام کرد که هدف کارزار احیای «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ آن است که صادرات نفت ایران به ۱۰ درصد سطح کنونی برسد.

XS
SM
MD
LG