رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه سوم بهمن از دولت ترامپ و ایران خواست تا برای پیشبرد مذاکرات هستهای وارد گفتوگو شوند.
گروسی در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس تأکید کرد که گفتوگو «کاملاً ضروری» است و بدون آن هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.
وی با اشاره به اظهارات دونالد ترامپ و مقامات دولت جدید آمریکا، گفت که نشانههایی از آمادگی برای انجام گفتوگو و احتمال دستیابی به نوعی توافق وجود دارد.
به گفته گروسی، مقامات ایرانی نیز به لزوم گفتوگو اذعان دارند. او همچنین اضافه کرد که برنامه هستهای ایران از لحاظ تواناییها، تأسیسات و ذخایر مواد هستهای، از سال ۲۰۲۱ به شکل چشمگیری رشد کرده است.
دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشدۀ ایران با غنای ۶۰ درصد به ۲۰۰ کیلوگرم افزایش یافته است.
به گفته او، این مقدار، آن را به سطح ۹۰ درصدی که مصرف آن برای تولید تسلیحاتی است، نزدیک کرده است.
براساس معیار آژانس، ایران در صورت غنیسازی بیشتر در برنامه هستهای خود، به داشتن اورانیوم کافی برای تولید ۵ بمب هستهای نزدیک میشود.
آقای گروسی افزود اقدام جمهوری اسلامی در شتاب دادن به غنیسازی ۶۰ درصدی، تولید ایران در این زمینه را ۷ برابر کرده است.
رافائل گروسی روز سهشنبه نیز در نشست پرسش و پاسخ در داووس گفته بود فعالیت هستهای ایران از هرجهت چنان پیشرفت کرده که برجام در شکل فعلی آن دیگر «کارآمد» نیست و باید در فکر چارچوب جدیدی برای آن بود.
او افزوده بود برای جلوگیری از یک درگیری دیگر در خاورمیانه، ایران باید با دولت دونالد ترامپ بر سر برنامه هستهای خود به توافق برسد.
گروسی همچنین ابراز امیدواری کرد که بتواند با مقامات دولت ترامپ «بسیار زود» ملاقات کند.
در عین حال به گزارش رویترز، دبیرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در داووس گفت ایران باید گام نخست را در مسیر بهبود روابط با کشورهای منطقه و آمریکا بردارد و روشن کند که هدفش تولید سلاح هستهای نیست.
آنتونیو گوترش اظهار داشت مهمترین سئوال در مورد ایران و روابط آن، در خصوص اسرائیل و آمریکا است.
او ابراز امیدواری کرد که مقامات ایران «یک بار و برای همیشه» روشن کنند که از دنبال جنگافزار هستهای نیستند و با سایر کشورهای منطقه «تعامل سازنده دارند».
آقای گوترش گفت این گام برای صلح و ثبات منطقه اهمیت دارد، اولین قدم باید از سوی ایران باشد وگرنه، جهان با خطر تشدید تنش روبهروست.
اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و دبیرکل سازمان ملل متحد دو روز پس از ادای سوگند دونالد ترامپ و بازگشت او به قدرت در آمریکا بیان شده است.
ترامپ در دولت اول خود، آمریکا را از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران خارج کرد و آن را «بدترین توافقی که در عمرش دیده» نامید.
مارکو روبیو که کار خود را در مقام وزارت خارجه در دولت جدید دونالد ترامپ از دوم بهمن آغاز کرده، یکی از منتقدان سرسخت برجام در دهه گذشته بود.
سناتور تد کروز، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنا، روز سهشنبه دوم بهمن گفت مارکو روبیو در نامه به کمیته نوشته است که از بازگشت سازوکار ماشه از سوی شورای امنیت سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران حمایت میکند و معتقد است این امر در راستای «منافع ملی» ایالات متحده آمریکا است.
فرانسه، آلمان و بریتانیا به تازگی در نامه به شورای امنیت از آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد میزان غنیسازی ایران در خلوص ۶۰ درصدی ابراز نگرانی عمیق کرده و به تهران دربارۀ استفاده از «مکانیسم ماشه» که به منزلۀ بازگرداندن تحریمهای بینالمللی سازمان ملل علیه ایران است، هشدار دادند.