خبرگزاریهای روسی روز جمعه گزارش دادند که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ایالات متحده، برای ادامه گفتوگوها دربارهٔ توافق صلح در اوکراین وارد مسکو شد و با ولادیمیر پوتین دیدار کرد.
ویتکاف تاکنون چندین بار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه دیدار کرده و همواره پس از آنها بهطور مثبت دربارهٔ رهبر کرملین سخن گفته است. آخرین دیدار آنها در سن پترزبورگ بیش از چهار ساعت به طول انجامید.
دیدار روز جمعه ۵ اردیبهشت ویتکاف با پوتین بهعنوان مقدمهای برای دیدار احتمالی میان رهبران کرملین و رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، تلقی میشود.
پس از دیدار ویتکاف و پوتین، دستیار رئیسجمهور روسیه به خبرنگاران گفت که این گفتوگوی سهساعته «سازنده و بسیار مفید بود و موجب شد مواضع روسیه و آمریکا نه تنها در مورد اوکراین بلکه در خصوص شماری از مسائل بینالمللی دیگر نیز بیش از پیش به یکدیگر نزدیک شود».
پیش از آن، رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با مجله تایم که روز جمعه منتشر شد، گفت «کریمه با روسیه خواهد ماند» و افزود «همه میدانند که این منطقه مدتها است با آنها بوده است، خیلی قبلتر از اینکه ترامپی وجود داشته باشد».
به نوشته رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، گفته میشود استیو ویتکاف، در مسکو با ولادیمیر پوتین دربارهٔ طرحی صلح گفتوگو میکند که میتواند تغییر چشمگیری در سیاست واشینگتن در قبال جنگ اوکراین رقم بزند.
بر پایهٔ این طرح، ایالات متحده برای نخستین بار ممکن است ادعای روسیه بر کریمه را بهصورت قانونی به رسمیت بشناسد. این پیشنهاد هفته گذشته در جریان گفتوگوهایی در پاریس میان مقامات آمریکایی و اروپایی از سوی طرف آمریکایی مطرح شده بود.
یک دیپلمات اروپایی آگاه به جزئیات، این پیشنهاد ایالات متحده را برای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی تشریح کرده است. یک دیپلمات پیشین آمریکایی نیز کلیات این پیشنهاد را تأیید کرده است.
در خصوص کریمه، این طرح آمریکا خواستار به رسمیت شناختن «حقوقی» (دوژور) ادعای روسیه بر این شبهجزیره است.
در صورت پیشرفت این پیشنهاد، این امر امتیاز بزرگی برای پوتین و ضربهای سیاسی برای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، خواهد بود؛ چرا که اکثریت اوکراینیها الحاق کریمه به روسیه را بخشی از پروژهٔ تضعیف حاکمیت ملی خود میدانند.
زلنسکی در واکنش، بهصراحت با به رسمیت شناختن کریمه مخالفت کرده و این موضعگیری باعث لغو ناگهانی گفتوگوهای برنامهریزیشده در لندن از سوی وزیر خارجه آمریکا، مارکو روبیو، شده است.