لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۴۹

تخت‌ روانچی: پیامی با دولت ترامپ ردوبدل نشده؛ صبر می‌کنیم سیاست ترامپ مشخص شود


مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی
مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران می‌گوید حکومت جمهوری اسلامی هنوز پیامی با دولت جدید آمریکا ردوبدل نکرده و «باید صبر کنیم تا سیاست دولت آمریکا مشخص شود».

مجید تخت روانچی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا که روز دوشنبه هشتم بهمن منتشر شد می‌گوید: «در حال حاضر دقیقاً مشخص نیست که سیاست ترامپ در برابر ایران چیست و باید صبر کنیم تا این سیاست مشخص شود».

او در عین حال افزود: «چند روزی است که دولت جدید آمریکا بر سر کار آمده و پیامی ردوبدل نشده و اکنون زود است در مورد کانال‌های ارتباطی صحبت کنیم».

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، ۲۵ دی‌ماه در این زمینه گفته بود تهران تا زمانی که دولت دونالد ترامپ به برجام برنگردد یا سیاست خود را در این خصوص اعلام نکند، با آمریکا مذاکره هسته‌ای نخواهد داشت.

وب‌سایت خبری اکسیوس هفته گذشته خبر داده بود که ایران در دیدار دیپلمات‌های خود با نمایندگان اروپا، درست پیش از مراسم تحلیف ریاست‌‌جمهوری دونالد ترامپ، «پیشنهاد» مذاکره دربارۀ یک توافق هسته‌ای جدید با حضور دولت آمریکا را مطرح کرده است.

اکسیوس چهارم بهمن‌ به نقل از «دیپلمات‌های اروپایی» نوشت که نمایندگان ایران در دیدار با مذاکره‌کنندگان اروپایی پیشنهاد گفت‌وگو درباره توافقی جدید و جدا از برجام را مطرح کرده‌اند.

به نوشتۀ این وبسایت، نمایندگان تهران اصرار داشته‌اند که اروپایی‌ها این پیشنهاد را با دولت دونالد ترامپ مطرح کرده و پاسخ واشینگتن را به تهران منتقل کنند.

رئیس هیئت نمایندگی ایران در این مذاکرات، مجید تخت روانچی بود که در مصاحبه جدید خود به این «پیشنهاد» اشاره نکرده، اما گفته که ایران منتظر اعلام سیاست دولت جدید آمریکا خواهد ماند.

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در ادامه با اشاره به این‌که «یک بار در نیویورک و دو بار در ژنو که دور آخر آن حدود دو هفته قبل برگزار شد» با اروپایی‌ها مذاکره کرده، خبر داد که این مذاکرات دور بعدی هم خواهد داشت که احتمالا «حدود یک ماه دیگر» برگزار می‌شود.

آقای تخت روانچی همچنین تأکید کرده که به باور او «سیاست فشار حداکثری» دونالد ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری او در قبال ایران «شکست خورد».

ترامپ در دولت اول خود سیاست «فشار حداکثری» را در برابر ایران در پیش گرفت که به‌شدت بر درآمدهای تهران از فروش نفت اثر گذاشت و گفته می‌شود که دولت دوم او نیز احتمالاً این سیاست را پی خواهد گرفت.

مقامات دولت مسعود پزشکیان در عین طرح ادعای شکست «فشار حداکثری»، در هفته‌های گذشته بارها از لزوم مذاکره با غرب و حتی مذاکرهٔ مستقیم با آمریکا سخن گفته‌اند.

در همین زمینه علی عبدالعلی‌زاده، نمایندهٔ رئیس‌جمهور ایران در توسعه اقتصاد دریامحور، ۱۱ دی‌ماه گفت مجموعه حاکمیت ایران به «مذاکره رودررو» با آمریکا رسیده و باید با دونالد ترامپ مذاکره کرد.

این اشاره‌ها به لزوم مذاکره جدید می‌تواند بیانگر آن باشد که جمهوری اسلامی ترجیح می‌دهد هر چه زودتر تکلیف تحریم‌ها را روشن کند و گرفتار تحریم‌های تازه از طرف دولت آمریکا نشود.

تخت روانچی در مصاحبه خود درباره سرنوشت برجام چنین گفته است:‌ «واقعیت قضیه این است که در اکتبر ۲۰۲۵ یا مهرماه ۱۴۰۴ بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، دورهٔ برجام تمام می‌شود و بعد از این تاریخ برجامی وجود ندارد».

ایران در سال ۱۳۹۴ با قدرت‌های غربی ازجمله ایالات متحده به توافق هسته‌ای موسوم به «برجام» دست یافت که بر اساس آن و در مقابل رفع تحریم‌های آمریکا و اروپا علیه تهران، جمهوری اسلامی هم ابعاد برنامۀ هسته‌ای خود را محدود می‌کرد.

با این حال در سال ۱۳۹۷، همزمان با دور اول ریاست‌‌جمهوری ترامپ، دولت آمریکا از برجام خارج شد. تهران هم در مقابل به‌شکل تدریجی از تعهدات برجامی خود عدول کرد و از جمله به میزان انباشت و غلظت غنی‌سازی اورانیوم افزود؛ موضوعی که نهایتاً در سال گذشته میلادی به صدور دو قطعنامۀ انتقادی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجامید.

XS
SM
MD
LG