لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۹

اروپایی‌ها خواستار احساس مسئولیت در منطقه و تعهد ایران به برجام شدند


مرکل (پشت به دوربین)، مکرون و جانسون
مرکل (پشت به دوربین)، مکرون و جانسون

سه کشور اروپایی در بیانیه‌ای مشترک ضمن آن‌که بر لزوم کاهش فوری تنش‌ها در خاورمیانه و «خویشتن‌داری و احساس مسئولیت طرف‌ها» تاکید کرده‌اند، از تهران خواسته‌اند از عمل به آن‌چه در راستای برجام نیست، خودداری کند.

بیانیه سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا، همزمان است با اوج‌گیری تنش‌ها بین ایران و آمریکا در پی کشته‌شدن قاسم سلیمانی به‌دستور دونالد ترامپ، تهدید ایران به «انتقام‌گیری» و تهدید ایالات متحده به حمله به ۵۲ نقطه در ایران، و گام تازه تهران در عدول از توافق اتمی.

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در این بیانیه گفته‌اند «از ایران می‌خواهیم تا از تمامی اقداماتی که ‌هم‌راستای توافق [اتمی] نیست بازگردد».

یک سال پس از خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، جمهوری اسلامی نیز گام‌هایی را در عدول از این توافق برداشته‌است.

اما تازه‌ترین گام تهران تنها چند روز پس از کشته‌شدن قاسم سلیمانی به‌دستور دونالد ترامپ، و اوج‌گیری کم‌سابقه تنش‌ها بین تهران و واشینگتن برداشته شده‌است.

جمهوری اسلامی ۱۵ دی ماه اعلام کرد که دیگر «با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی -شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده، و تحقیق و توسعه- مواجه نیست».

تهران بار دیگر اظهار کرده که در صورت رفع تحریم‌ها و «منتفع شدن ایران از منافع برجام» آماده «بازگشت به تعهدات برجامی» خود است.

سه کشور اروپایی که خود در مذاکرات اتمی با ایران شرکت داشتند از تهران خواسته‌اند از آن‌چه ممکن است بر خشونت‌ها و اقدامات خشونت‌بار بیافزاید خودداری کند.

خانم مرکل و آقایان جانسون و مکرون در این بیانیه نوشته‌اند «در شرایط کنونی حیاتی‌ست که دست به کاهش تنش‌ها زد. ما از همه طرف‌های درگیر در مسائل می‌خواهیم تا کمال خویشتن‌داری و احساس مسئولیت را نشان دهند».

کشورهای اروپایی در عین حال از همه طرف‌ها خواسته‌اند اقدامی نکنند که روند نبرد علیه گروه موسوم به حکومت اسلامی را به خطر می‌اندازد: «ما از مقام‌های عراق می‌خواهیم به کمک‌ها و حمایت‌ها از ائتلاف ضد داعش ادامه دهند».

روز یک‌شنبه پارلمان عراق قطعنامه‌ای را به تصویب رساند، که از دولت این کشور می‌خواهد به حضور نیروهای خارجی در عراق پایان داده شود.

در واکنش به این قطعنامه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده گفته عراق باید هزینه پایگاه هوایی آمریکا در خاک عراق را بدهد و در عین حال به بغداد هشدار داده «تحریم‌هایی اعمال خواهیم کرد که هرگز شبیه آن را قبلا ندیده‌اند. طوری‌که تحریم‌های ایران در مقابلش کم‌اهمیت جلوه کند».

منابع: خبرگزاری فرانسه، خبرگزاری آلمان
XS
SM
MD
LG