لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۶

افت چشمگیر صادرات برق ایران در سال ۹۸


وزارت نیرو گزارش داده‌است صادرات برق ایران طی سال جاری (تا ۱۳ اردیبهشت) نسبت به دور مشابه ۵۴ درصد کاهش یافته‌است.

بر اساس این گزارش که در سایت رسمی وزارت نیرو منتشر شده، ایران در این دوره زمانی کلاً ۳۷۶ میلیون کیلووات ساعت صادرات برق داشته‌است. سه چهارم صادرات برق ایران به عراق انجام می‌شود.

واردات برق ایران نیز در همین دوره زمانی ۶۰ درصد کاهش یافته و به ۱۷۲ میلیون کیلووات ساعت سقوط کرده‌است.

ایران پارسال ۶٫۳ میلیارد کیلووات ساعت صادرات برق به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار داشت که نسبت به سال ۹۶ حدود ۲۳ درصد کاهش داشت. واردات برق نیز تقریباً یک‌سوم کاهش یافت و به ۲٫۵ میلیارد کیلووات ساعت رسید.

وزارت نیرو پیش‌بینی کرده‌است تا پایان سال بیش از ۵ گیگاوات به توان تولید برق کشور افزوده شود. سال گذشته نیز ایران افزایش ۶ گیگاواتی ظرفیت تولید برق را هدف‌گذاری کرده بود، اما در عمل کمتر از یک سوم این رقم محقق شد، موضوعی که باعث کمبود و قطعی گسترده برق در کشور و قطع چند هفته‌ای صادرات برق به عراق در تابستان شد.

هم‌اکنون ظرفیت نامی نیروگاه‌های ایران بیش از ۸۰ گیگاوات است، اما بنابر گزارش وزارت نیرو، ظرفیت واقعی نیروگاه‌ها تنها ۶۰ گیگاوات است.

نیروگاه‌های ایران از کهنگی و بازده بسیار پایین (نصف نیروگاه‌های نوین در جهان) به‌شدت رنج می‌برند و به تازگی مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی منتشر کرد که می‌گوید تولید برق در ایران زیان‌ده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس بر اساس لایحه بودجه ۹۸ گزارش داده‌است، انتظار می‌رود صادرات برق کشور در سال جاری ۸ درصد کاهش یابد و مصرف داخلی برق نیز به همین میزان افزایش یابد.

اوج‌گیری مصرف نفت کوره در نیروگاه‌ها

آمارهای وزارت نیرو حاکی است که مصرف نفت کوره با آلایندگی بسیار بالا در نیروگاه‌ها نزدیک ۵۲ درصد افزایش یافته و در فاصله اول فروردین تا ۱۳ اردیبهشت به ۳۹۰ میلیون لیتر رسیده‌است.

مصرف گاز و گازوئیل در نیروگاه‌ها نیز به شدت افت داشته‌است. ایران در این دوره زمانی کلاً کمی بیش از ۵٫۱ میلیارد متر مکعب گاز و ۲۷۶ میلیون لیتر گازوئیل تحویل نیروگاه‌ها داده‌است.

اخیراً بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، مدعی شد که تولید روزانه گاز کشور در سال گذشته به‌طور میانگین ۸۰۰ میلیون متر مکعب بود، آماری که تفاوت فاحشی با ارزیابی‌های بین‌المللی دارد.

آخرین آمار شرکت «بریتیش پترولیوم»، از مهم‌ترین منابع معتبر جهانی، تولید روزانه گاز ایران در سال ۲۰۱۷ را حدود ۶۱۳ میلیون متر مکعب ارزیابی کرده‌است. سال گذشته اهداف ایران برای راه‌اندازی پنج فاز پارس جنوبی محقق نشد و اوج‌گیری تولید گاز کشور به رقم ادعا شده توسط زنگنه غیرممکن می‌نماید.

اخیراً شرکت مشاوره انرژی «وود مک‌کنزی» نیز در گفت‌وگو با رادیو فردا تولید واقعی گاز ایران در سال ۲۰۱۸ را حداکثر ۶۳۵ میلیون متر مکعب ارزیابی کرده بود.

افت ۳ درصدی مصرف گاز نیروگاه‌ها در سال گذشته و افت ۳۱ درصدی آن در یک و نیم ماه گذشته نیز نشان می‌دهد که کشور با کمبود گاز مواجه است.

ایران دو سال پیشبرنامه‌ریزی کرده بود که گاز طبیعی را کاملاً با سوخت‌های مایع (نفت کوره و گازوئیل) در نیروگاه‌ها جایگزین کند، موضوعی که نه تنها محقق نشد، بلکه دستاوردهای کشور طی سال‌های ۹۲ تا ۹۶ در افزایش پیاپی میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌ها، از سال گذشته روند معکوس گرفته‌است.

XS
SM
MD
LG