لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۴

کاهش ذخایر جهانی نفت مازاد در آستانه تحریم ایران


تصویری از میدان نفتی سروش در خلیج فارس
تصویری از میدان نفتی سروش در خلیج فارس

گزارش‌ها حاکی است که ذخایر مازاد نفت در مدیترانه، غرب اروپا و آفریقا به خاطر ترس مصرف‌کنندگان از تحریم‌های ایران و تلاش برای خرید بیشتر، به سرعت در حال کاهش است.

خبرگزاری رویترز پنج‌شنبه ۸ شهریور ماه گزارش داد که صادرات نفت ایران با آهنگی شتاب‌دار در حال کاهش هست و مشتریان نفتی به گزینه‌های جایگزین ایران، از جمله ذخایر نفت در نقاط مختلف جهان، روی آورده‌اند.

این خبرگزاری روز چهارشنبه نیز گزارش داده بود که صادرات نفت و میعانات گازی ایران در ماه اوت به دو میلیون و ۵۰ هزار بشکه افت کرده است که تقریبا ۵۰۰ هزار بشکه کمتر از متوسط صادرات ایران در سال گذشته است.

در این میان، روزنامه وال استریت ژورنال نیز از قول منابع صنعتی گزارش داده بود که انتظار می‌رود برای ماه آینده صادرات نفت ایران به ۱.۵ میلیون بشکه افت پیدا کند.

ایران در سال گذشته به‌طور متوسط ۲.۵ میلیون بشکه در روز صادرات نفت و میعانات گازی داشت.

افت صادرات ایران به ۱.۵ میلیون بشکه در روز به معنای از دست رفتن یک سوم صادرات نفت کشور است که بسیار فراتر از پیش‌بینی سازمان‌های بین المللی طی ماه‌های گذشته است.

قبلا آژانس بین المللی انرژی پیش‌بینی کرده بود که صادرات روزانه نفت ایران به خاطر تحریم‌های آمریکا تا پایان سال آینده میلادی ۹۰۰ هزار بشکه کاهش یابد، اما گزارش‌های جدید نشان می‌دهد که میزان افت نفت ایران تا ماه آینده به بیشتر از این مقدار – یعنی روزانه یک میلیون بشکه - خواهد رسید.

معمولا خرید و فروش نفت دو ماه قبل از تحویل محموله‌ها انجام می شود و از این رو پیش‌بینی صادرات نفت یک کشور در بازارهای جهانی تا دو ماه آینده ممکن است.

خبرگزاری رویترز می‌نویسد، میلیون‌ها بشکه نفت بی‌مشتری که طی دو ماه گذشته در غرب اروپا و آفریقا ذخیره شده بود، به سرعت به فروش رفته است.

تحریم‌های نفتی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ۱۳ آبان ماه اجرا می‌شود و انتظار می‌رود تا آن زمان تولید و صادرات نفت ایران ۱ میلیون بشکه در روز کاهش یابد، اما بر اساس برآوردها این میزان کاهش، در ماه آینده، یعنی حتی دو ماه قبل از اعمال تحریم‌ها اتفاق خواهد افتاد.

در این میان آمارهای خبرگزاری بلومبرگ حاکی است که قیمت نفت شاخص برنت دریای شمال به نزدیک ۷۸ دلار رسیده است که ۵ دلار بیشتر از هفته گذشته است.

این میزان از افزایش قیمت به خاطر ترس خریداران از کمبود عرضه جهانی نفت در پی تحریم‌های ایران است.

این گزارش به افزایش مصرف نفت در چین اشاره کرده و می‌گوید که نفت غرب آفریقا و منطقه اورال روسیه افت صادرات نفت ایران را جبران کرده است.

ماه گذشته سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، گزارش داد که میزان رشد تولید روزانه نفت کشورهای غیر اوپک در سال آینده بیش از ۲ میلیون بشکه خواهد بود، در حالی که رشد مصرف جهانی نفت تنها ۱.۴ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت.

عربستان می‌گوید که ظرفیت افزایش تولیدنفت خود را دارد. اما، رویترز می‌نویسد که انتظار می‌رود به غیر از ایران، تولید نفت ونزوئلا، آنگولا و لیبی نیز کاهش یابد.

با توجه به وضعیت نامشخص بازار، پالایشگاه‌های نفتی در تلاش هستند که نفت بیشتری خریده و ذخیره کنند.

منابع: رویترز، بلومبرگ، آژانس بین المللی انرژی، اوپک؛ د.خ/س.ن
XS
SM
MD
LG