دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، تاکید کرد که در پایان دولت قبلی او ایران به مرحلهای رسید که پولی نداشت تا گروههای نیابتی خود در منطقه را تامین مالی کند.
آقای ترامپ گفت هنگامی که چهار سال پیش کاخ سفید را ترک کرد «ایران ورشکسته بود و پولی برای حماس یا حزبالله نداشتند».
رئیس جمهور آمریکا که روز شنبه چهارم اسفند در کنفرانس «کنش سیاسی محافظهکاران» موسوم به سیپک سخنرانی میکرد افزود: «پولی نداشتند که بدهند، همه این را میدانند».
او همچنین دولت جو بایدن، رئیس جمهور پیشین آمریکا، را متهم کرد که «همه تحریمها را برداشتند» و ایران خیلی زود به پول رسید چون «با نفت میتوانید خیلی سریع پولدار شوید».
در دولت جو بایدن مجموعه تحریمهایی علیه ایران وضع شد اما جمهوریخواهان او را متهم میکردند که با عدم سختگیری بر تحریمهای نفتی، اجازه داده است که تهران به فروش نفت خود عمدتا به چین ادامه دهد.
دونالد ترامپ در دولت قبلی خود سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را در قبال ایران اجرا کرد.
او حدود سه هفته پیش نیز «بخشنامه امنیت ملی» درباره از سر گرفتن فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرد اما گفت امیدوار است که نیازی به اجرای این بخشنامه نباشد و با تهران توافق حاصل شود.
آقای ترامپ پس از آن نیز چند بار گفته است ترجیح میدهد به جای هر اقدام نظامی، با ایران به یک توافق هستهای معتبر و قابل راستیآزمایی برسد.
با این حال رهبر جمهوری اسلامی مذاکره با دولت دونالد ترامپ را رد کرده است.
در روزهای اخیر شماری از مقامهای دولت آقای ترامپ درباره اجرای دوباره سیاست فشار حداکثری علیه ایران اظهار نظر کردهاند.
از جمله مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه با تاکید بر اینکه اجرای سیاست فشار حداکثری بر ایران در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ جواب داد و باعث قطع منابع مالی گروههای نیابتی جمهوری اسلامی شد گفت: «باید پایمان را روی گلوی آنها بگذاریم.»
مایکل والتز که در کمفرانس سیپک سخنرانی میکرد با اشاره به بخشنامه آقای ترامپ گفت: «ما به آن سیاستهایی که جواب داد برمیگردیم» و «پا بر گلوی اقتصاد ایران میگذاریم».
پیش از او نیز مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود که ایران از هر پولی که به دست میآورد برای برنامه تسلیحاتی خود و «حمایت از تروریسم» استفاده میکند.
او در گفتوگویی که در شبکه ایکس منتشر شد گفت همه اتفاقات «بیثباتکننده» در خاورمیانه از سوی ایران حمایت مالی میشوند و «چرا باید اجازه دهیم ٱنها پول بیشتری به دست آورند تا از آن برای حمایت از چنین چیزهایی استفاده کنند؟»
دونالد ترامپ و همچنین مقامهای دولت او همچنین بارها تاکید کردهاند که هرگز اجازه نخواهند داد که ایران به سلاح هستهای دست یابد.