یک قاضی فدرال به دولت دونالد ترامپ دستور داد بهطور موقت حکم خود برای تعلیق کمکهای خارجی را اجرا نکند. این حکم تمام فعالیتهای امدادی آمریکا در جهان را به حال تعلیق درآورده است.
حکم این دادگاه فدرال در واشینگتن روز پنجشنبه، ۲۵ بهمن، برای پروندهای صادر شد که دو سازمان «ائتلاف واکسن ایدز» و «شورای جهانی بهداشت» بهنمایندگی از سازمانهایی طرح کرده بودند که از کمکهای خارجی آمریکا بهرهمند بودند.
آنطور که در این پرونده مطرح شده است، حکم ترامپ برای تعلیق سههفتهای تأمین بودجه برای کمکها باعث شده پیمانکاران و کشاورزان در داخل و خارج از آمریکا حتی پول کاری را که انجام دادهاند، نتوانند دریافت کنند.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز ۱۸ بهمن گفته بود که دولت ایالات متحده به کمکهای خارجی ادامه خواهد داد، اما تنها کمکی که «منطقی» و همسو با منافع ملی آمریکا باشد.
آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده، یواساِیآیدی، که عمدهٔ این کمکها را انجام میدهد، سالانه دستکم ۴۰ میلیارد دلار برای مالیاتدهندگان آمریکایی هزینه داشته و دولت آقای ترامپ تأکید دارد که باید بداند کدام یک از طرحهای این نهاد و در چه کشوری از میان یکصد کشوری که در آن فعال بوده، ضرورت دارد.
دولت آمریکا ۹۰ روز برای بررسی این طرحها و تعیین ضرورت یا عدم ضرورت آنها وقت خواسته است؛ ضمن آنکه در حال بررسی ادغام این آژانس در ساختار وزارت خارجه است.
ادغام احتمالی این آژانس در وزارت خارجه آمریکا تغییر مهمی در نهادهای دولت فدرال محسوب میشود، چون از یک سو تعداد کارمندان فدرال را کاهش میدهد و از سوی دیگر، دستکم بر روی کاغذ، اولویتهای بودجه و هزینههای آژانس را با سیاست کلی دونالد ترامپ یعنی شعار «اول آمریکا» انطباق خواهد داد.
دونالد ترامپ هدایت این طرح را به ایلان ماسک، مشاور ارشد خود، سپرده که در دولت جدید آمریکا مسئول کوچک کردن ساختار دولت فدرال و کاهش هزینههای آن است.
آقای ترامپ اخیراً گفته است: «تاکنون یک عده دیوانۀ افراطی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا را مدیریت میکردند و ما آنها را بیرون میکنیم.» ایلان ماسک هم، البته بدون ارائه شواهد، این آژانس را سازمانی چون مافیا توصیف کرده و افزود: «زمان مرگ آن فرا رسیده است.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، قاضی فدرال در حکم خود برای تعلیق حکم دونالد ترامپ اینطور ایراد گرفته است که مقامات دولت «نتوانستهاند دلیلی منطقی ارائه کنند» که چرا بودجه کمکهای خارجی که کنگره آمریکا پیشتر برای خرج کردن تصویب کرده، باید معلق شود.
ایالات متحده بزرگترین کمککننده در جهان به شمار میرود و سالانه دهها میلیارد دلار بودجه به «کمکهای توسعهای» در مناطق مختلف دنیا اختصاص میدهد. مجموع رقم کمکهای ایالات متحده در سال مالی ۲۰۲۳ بالغ بر ۷۲ میلیارد دلار بود.
دونالد ترامپ از ابتدای دولت پیشین خود بر گفتمان سیاسی «اول آمریکا» تمرکز کرده و بارها گفته است که سهم ایالات متحده در سازمانها و نهادهای جهانی نسبت به سهمی که سایر کشورها میپردازند بسیار بزرگ و غیرعادلانه است.
منتقدان این سیاست ترامپ در مقابل میگویند که این کمکهای خارجی در سراسر جهان به عنوان ابزار «قدرت نرم» ارزش استراتژیک دارد و ارج و قرب آمریکا را در نظر مردم کشورهای مختلف بالا میبرد. به گفته این منتقدان، اکنون جای خالی آمریکا را به احتمال زیاد چین پر خواهد کرد.