جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه، ۲۷ دیماه، اعلام کرد که ایالات متحده به حل مشکلات باقیمانده در توافق آتشبس و آزادی گروگانها میان اسرائیل و حماس تا شروع برنامهریزیشده در روز یکشنبه امیدوار است.
وی تأکید کرد که تیم آمریکایی در حال همکاری با مقامات اسرائیلی و مذاکرهکنندگان در دوحه برای رفع مسائل است.
کربی افزود که این توافق باید به تأیید دولت اسرائیل برسد و بنیامین نتانیاهو نیز در حال پیشبرد این فرایند است. او همچنین اشاره کرد که ضعف کنونی حماس یکی از دلایل تمایل آنها به انجام این توافق است و اقدامات دونالد ترامپ نیز در پیشبرد این مذاکرات مؤثر بوده است.
یک روز پس از اعلام خبر حصول آتشبس در غزه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گروه افراطی حماس را به خُلف وعده و زیر پا گذاشتن بعضی از مفاد این قرارداد متهم کرد.
ساعتی پیشتر، خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه به نقل از رسانههای اسرائیل خبر داده بود که کابینه دولت اسرائیل قرار است در این روز قرارداد آتشبس با حماس و آزادی گروگانها را تأیید کند.
همزمان گزارش شد حملات شدید هوایی اسرائیل در غزه در طول شب ادامه داشت و دهها فلسطینی دیگر بر اثر این حملات کشته شدند.
گزارشها حاکی از آن است که یک مشکل لحظه آخری در توافق آتشبس در غزه برای آزادی گروگانها به وجود آمده است که به هویت چند زندانی مربوط میشود.
فرستادگان آمریکا، از جمله نمایندگان بایدن و ترامپ، در حال مذاکره با مقامات قطری و مصری در دوحه هستند تا این مسئله را حل کنند. کاخ سفید اعلام کرده که انتظار میرود این مشکل تا آخر هفته رفع شود و اجرای توافق از یکشنبه آغاز شود.
در همین حال، گردانهای عزالدین قسام هشدار دادهاند که ادامه حملات هوایی و توپخانهای اسرائیل به غزه میتواند اجرای توافق و آزادی گروگانها را به خطر بیندازد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز گفته است که تا زمانی که حماس همه شرایط توافق را نپذیرد، رأیگیری کابینه اسرائیل دربارهٔ این توافق انجام نخواهد شد.
آقای نتانیاهو گروه حماس را متهم کرد که با نقض بعضی از موارد آتشبسی که تازه قرار بود از یکشنبه ۲۹ دی شروع شود، «در آخرین لحظه، بحران» ایجاد کرده و به همین دلیل کابینه اسرائیل فعلاً این آتشبس را تأیید نخواهد کرد.
نتانیاهو روشن نکرده است که کدام مفاد آتشبس توسط حماس زیر پا گذاشته شده است.
در حالی که میانجیگرانِ این آتشبس یعنی قطر و آمریکا هنوز به این موضعگیری تازه نخستوزیر اسرائیل واکنش نشان ندادهاند، دو مقام ارشد حماس این اتهام تازه را رد کردند و «ادعای نتانیاهو را بیپایه» خواندند.
خبرگزاری فرانسه هم به نقل از یک عضو دفتر سیاسی حماس تأکید کرد که این گروه «همچنان به مفاد قرارداد متعهد است».
همزمان خبرگزاریها از بمبارانهای شدید اسرائیل در طول شب خبر دادند. منابع فلسطینی نیز گفتهاند حملات هوایی اسرائیل در حالی انجام شد که مردم مشغول جشن گرفتن توافق آتشبس بودند.
بهگفته وزارت بهداشت غزه که زیر نظر گروه حماس فعالیت میکند، در حملات هوایی اسرائیل بین ظهر چهارشنبه تا صبح پنجشنبه حداقل ۴۸ نفر کشته شدند که حدود نیمی از آنها زنان و کودکان بودند.
این در حالی است که میانجیهای بین اسرائیل و گروه افراطی حماس روز چهارشنبه ۲۶ دی اعلام کرده بودند که دو طرف در زمینه دستیابی به آتشبس و آزادی گروگانها به توافق رسیدهاند.
قطر که یکی از میانجیهای مذاکرات است، ساعاتی پس از اعلام اولیه توافق خبر داد که آتشبس از روز ۲۹ دی آغاز خواهد شد.
با این توافق، این امیدواری به وجود آمد که جنگ ۱۵ ماهه و ویرانگر در نوار غزه متوقف شود و احتمالاً پایانی بر مرگبارترین درگیری میان اسرائیل و گروه حماس باشد.
با این حال این خبر را هم نه دولت اسرائیل، بلکه ابتدا قطر و آمریکا اعلام کردند، و ساعاتی بعد دفتر نخستوزیر اسرائیل خبر داد که او از دونالد ترامپ و جو بایدن در این باره قدردانی کرده است.
به گفته نخستوزیر قطر، ۳۳ گروگان اسرائیلی در مرحلهٔ اول توافق که میتواند به یک «آتشبس دائمی» تبدیل شود، آزاد خواهند شد.
محمد بن عبد الرحمن آل ثانی افزود: «دو طرف درگیر در نوار غزه بر سر تبادل زندانیان و گروگانها به توافق رسیدهاند و [میانجیهای مذاکرات] آتشبس را اعلام کردهاند با امید به اینکه آتشبس دائمی میان دو طرف برقرار شود.»
نخستوزیر قطر در ادامه گفت: «امیدواریم که این توافق پایانی بر جنگ باشد و تمامی طرفها به اجرای کامل آن پایبند باشند.»
همزمان جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، نیز با اعلام خبر توافق آتشبس در غزه، مذاکرات دراینباره را یکی از «سختترین» مذاکرات دوره ریاستجمهوری خود خواند و گفت که «بسیار خشنود است که این روز فرا رسیده».
آقای بایدن سپس افزود که مرحلهٔ دوم توافق که هنوز نهایی نشده است، «پایان دائمی جنگ» را به همراه خواهد داشت و تاکید کرد که «اطمینان دارد» این توافق برقرار خواهد ماند.
جنگ در نوار غزه تاکنون دستکم ۴۶ هزار کشته بر جا گذاشته که بیشتر آنها زنان و کودکان هستند. این جنگ همچنین باعث آوارگی ۹۰درصد از جمعیت ۲.۳ میلیونی غزه شده و خسارات گستردهای به زیرساختهای این باریکه وارد کرده است.
کمک جدید ۱۲۰ میلیون یورویی اروپا به غزه
اتحادیه اروپا اعلام کرد که ۱۲۰ میلیون یورو کمک جدید برای غزه، که درگیر جنگ است، اختصاص داده است. این بسته کمکی شامل غذا، مراقبتهای بهداشتی، پناهگاه و دسترسی به آب تمیز خواهد بود. این اقدام پس از اعلام آتشبس و توافق تبادل گروگانها صورت گرفت.
از سال ۲۰۲۳ تاکنون، کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا به سرزمینهای فلسطینی به بیش از ۴۵۰ میلیون یورو رسیده است.
رهبران اتحادیه اروپا، از جمله رئیس شورای اروپا و مسئول سیاست خارجی، در بروکسل با نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی دربارهٔ نیازهای گسترده در غزه و کرانه باختری گفتوگو کردند. اتحادیه اروپا همچنین امیدوار است که آتشبس، دسترسی بهتر و ایمنتر به کمکهای بشردوستانه را ممکن سازد.