لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۰۱:۵۰

دفتر نخست وزیر اسرائیل: نتانیاهو و ترامپ درباره «تهدید ایران» گفت‌وگو می‌کنند


عکس آرشیوی از دیدار قبلی رهبران آمریکا و اسرائیل در کاخ سفید؛ نهم بهمن ۱۴۰۳
عکس آرشیوی از دیدار قبلی رهبران آمریکا و اسرائیل در کاخ سفید؛ نهم بهمن ۱۴۰۳

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اعلام کرد که او روز دوشنبه ۱۸ فروردین در کاخ سفید با دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، دیدار و با او درباره موضوعاتی از جمله ایران گفت‌وگو خواهد کرد.

به نوشته بیانیه دفتر بنیامین نتانیاهو که شامگاه شنبه منتشر شد، رهبران دو کشور در این دیدار از جمله درباره تعرفه‌ها، «تهدید ایران» و بازگرداندن گروگان‌ها گفت‌وگو خواهند کرد.

کاخ سفید هنوز درباره دیدار آتی آقای ترامپ با بنیامین نتانیاهو اظهار نظر رسمی نکرده است.

رایزنی درباره «تهدید ایران»

خبرگزاری بلومبرگ روز شنبه در گزارشی نوشت که اسرائیل نسبت به مذاکرات احتمالی بین آمریکا و ایران بدبین است «اما در حالی که ارتش خود را برای حمله احتمالی آماده می‌کند مراقب است به طور علنی با ترامپ مخالفت نکند».

یک روز پیش از آن نیز وبسایت اکسیوس به نقل از منابع خود گزارش داده بود که بنیامین نتانیاهو احتمال دستیابی به توافق هسته‌ای بین آمریکا و ایران را بسیار اندک می‌داند و می‌خواهد با دونالد ترامپ درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در صورت شکست دیپلماسی گفت‌وگو کند.

دونالد ترامپ از آغاز دومین دوره ریاست جمهوری خود بارها گفته است تهران باید بین اقدام نظامی یا مذاکره و توافق هسته‌ای یکی را انتخاب کند و او امیدوار است توافق حاصل شود.

در همین حال برخی رسانه‌های اسرائیلی، از جمله کانال ۱۲، گزارش داده‌اند که بنیامین نتانیاهو در بخش مربوط به ایران در گفت‌وگوهایش با دونالد ترامپ، به هر دو احتمال توافق یا عدم توافق بین واشینگتن و تهران خواهد پرداخت.

به گزارش کانال ۱۲ اسرائیل، بنیامین نتانیاهو از یک سو می‌خواهد مطمئن شود که در صورت توافق بین ایران و آمریکا منافع بنیادین اسرائیل در نظر گرفته خواهد شد و از سوی دیگر می‌خواهد در صورت شکست دیپلماسی، برای حمله احتمالی به تاسیسات ایران با ایالات متحده هماهنگ باشد.

جمهوری اسلامی مذاکره مستقیم با آمریکا را رد کرده و از مذاکرات غیرمستقیم خبر داده است.

با این حال آقای ترامپ ۱۴ فروردین گفت که به باور او تهران خواهان گفت‌وگوی مستقیم است و احساس آسیب‌پذیری می‌کند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، احتمال حمله نظامی را بعید دانسته و در عین حال وعده پاسخ قاطع داده است.

در روزهای اخیر پنتاگون از تغییر آرایش نظامی در خاورمیانه خبر داده و گفته است به دستور وزیر دفاع ایالات متحده، توانایی هواپیماهای نظامی آمریکا در منطقه تقویت شد و دومین ناو هواپیمابر هم به منطقه می‌رود.

اظهار نظرها در ایران

روز یکشنبه ۱۷ فروردین، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در یک مراسم نوروزی گفت که «پاسخ ایران به نامه رئیس‌جمهور آمریکا متناسب با محتوا و لحن نامه وی داده شده و در عین حال فرصت استفاده از دیپلماسی نیز حفظ شده است.»

دونالد ترامپ ۱۷ اسفند پارسال اعلام کرد که نامه‌ای برای علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در زمینهٔ مذاکره برای توافق هسته‌ای جدید با ایران نوشته است. ایران نیز خبر داد که از طریق عمان پاسخ نامهٔ آقای ترامپ را داده است.

وزیر خارجه ایران روز یک‌شنبه افزود که «علی‌الاصول، مذاکره مستقیم با طرفی که مدام تهدید به توسل به زور بر خلاف منشور ملل متحد می‌کند و مواضع متناقضی توسط مقام‌های مختلف آن بیان می‌شود، بی‌معنا خواهد بود اما ما همچنان به دیپلماسی پایبند بوده و حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم.»

آقای عراقچی با اشاره به توافق قبلی برجام نیز گفت که «اکنون ما با برخورداری از آن تجربه، حاضریم بر اساس منطق اعتمادسازی به ازای رفع تحریم‌های ظالمانه علیه ایران، گفت‌وگو در مورد برنامه هسته‌ای خود و رفع تحریم‌ها را پی بگیریم.»

در همین حال مقام‌های ارشد سپاه پاسداران روز شنبه در جریان بازدیدهای نظامی و اظهار نظرهای خود بر آمادگی نظامی تاکید کردند.

از جمله امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوا-فضای سپاه پاسداران، از «منطقه پدافند هوایی جنوب» بازدید کرد.

به نوشته رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران، امیرعلی حاجی‌زاده در همراهی علیرضا صباحی فرد، فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم‌الانبیا، به ارزیابی «توان رزم و آمادگی دفاعی» یگان‌های مستقر در جزایر جنوب ایران پرداختند.

این دو فرمانده سپاه پاسداران روز جمعه هم از «منطقه پدافند هوایی جنوب شرق» در استان سیستان و بلوچستان بازدید کرده بودند.

همچنین حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، روز شنبه گفت که ایران «شروع کننده جنگ نخواهد بود».

او با بیان اینکه «ما از جنگ ابدا نگران نیستیم» گفت: «شروع کننده جنگ نخواهیم بود، اما برای هر جنگی آماده‌ایم.»

در خبری دیگر، بیش از ۳۰۰ تن از چهره‌های سیاسی و مدنی ایران در بیانیه‌ای سرگشاده خواستار تلاش دبیرکل سازمان ملل برای جلوگیری از اقدام نظامی احتمالی آمریکا شدند.

امضا کنندگان این بیانیه در عین حال گفته‌اند که در صورت وقوع هر گونه حمله به ايران «فارغ از اختلاف ديدگاه‌های خود با حكومت، با تمام قدرت از كشورمان دفاع می‌كنيم.»

مقام‌های ایران همواره تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده و گفته‌اند برنامه‌ای اتمی ایران «مقاصد صلح‌آمیز» دارد.

با این حال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از افزایش شدید ذخایر اورانیوم ۶۰ غنی‌شده در ایران خبر داده و اعلام کرده هیچ کشور دیگری بدون سلاح اتمی اقدام به غنی‌سازی با این غلظت، که فاصله‌ای اندک تا غنی‌سازی در سطح نظامی دارد، نکرده است.

همچنین مقام‌های جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر از احتمال تغییر «دکترین هسته‌ای» و «رفتن به سوی ساخت بمب اتم» در صورت تشدید فشارها سخن گفته‌اند.


XS
SM
MD
LG