لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۲۷

گفت‌وگوی تلفنی پومپئو با مقام‌های کشورهای جهان در مورد حمله به نفتکش‌ها


مایک پومپئو (نفر وسط) گفته دولت او «مجموعه‌ای از کشورها را که منافع حیاتی در باز بودن آن آبراه دارند را گرد می‌آورد تا به ما کمک کنند».
مایک پومپئو (نفر وسط) گفته دولت او «مجموعه‌ای از کشورها را که منافع حیاتی در باز بودن آن آبراه دارند را گرد می‌آورد تا به ما کمک کنند».

آن‌طور که وزیر خارجه آمریکا می‌گوید او مشغول انجام مکالمات تلفنی با رهبران و مقام‌های کشورهای آسیا و اروپا است تا بر «نقش ایران» در حملات به نفتکش‌ها و لزوم اتحاد در برابر آن تاکید کند؛ ایران انجام این حملات را رد کرده‌است.

پومپئو در مصاحبه‌های روز یک‌شنبه با شبکه فاکس و سی‌بی‌اس گفته دولت او «مجموعه‌ای از کشورها را که منافع حیاتی در باز بودن آن آبراه دارند را گرد می‌آورد تا به ما کمک کنند».

وزیر خارجه آمریکا می‌گوید روز شنبه چند تماس تلفنی با مقام‌های کشورهای مختلف گرفته و روز یک‌شنبه نیز به تماس‌ها و گفت‌وگوهایش ادامه می‌دهد: «جهان باید متحد شود».

اسوشیتدپرس می‌گوید پومپئو به این‌که اقدام احتمالی دونالد ترامپ در قبال تهران چه خواهد بود، اشاره‌ای نکرده‌است.

با این حال وزیر خارجه ایالات متحده احتمال اعزام نیروی نظامی بیشتر به منطقه برای تضمین رفت‌وآمد امن شناورها را رد نکرده‌است.

پومپئو، روز ۲۶ خرداد ماه گفته بود گرچه «تردیدی وجود ندارد» که جمهوری اسلامی مسئول حمله به دو کشتی نفتکش در دریای عمان است، ولی ایالات متحده قصد ندارد تا با ایران وارد جنگ شود.

آمریکا اخیرا اقدام به اعزام یک ناوگروه و چند بمب‌افکن راهبردی به غرب آسیا کرده تا با «تهدیدهای تازه» ایران مقابله کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی، از جمله وزیر خارجه آن، برخی از سیاست‌مداران آمریکا و متحدان آن‌ها مانند نخست‌وزیر اسرائیل و ولیعهد عربستان را متهم به «زمینه‌چینی» برای ورود به درگیری نظامی با ایران کرده‌اند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، تاکید کرده قصد ندارد آغازگر جنگی با ایران باشد. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز می‌گوید «جنگی نخواهد شد».

اما روند فزاینده تنش‌ها در منطقه بر گمانه‌زنی‌ها بر احتمال درگیری نظامی دامن زده، به ویژه «خرابکاری‌های» ماه پیش در نزدیکی بندی فجیره امارات در چهار نفتکش، و حملات اخیر در دریای عمان به دو نفتکش دیگر. در هر دو مورد آمریکا انگشت اتهام را به‌سوی جمهوری اسلامی گرفته‌است و در هر دو مورد تهران اتهام‌ها را رد کرده‌است.

دبیرکل سازمان ملل خواستار انجام تحقیقات مستقلی در مورد حملات شده‌است.

بریتانیا می‌گوید دلیلی ندارد در ارزیابی متحد خود، ایالات متحده تردیدی داشته باشد و ارزیابی‌های لندن نیز ایران را مسئول حملات می‌داند.

ولیعهد عربستان سعودی نیز اتهام مشابهی به ایران زده‌است.

نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید «جهان باید در کنار آمریکا بایستد».

اما آلمان می‌گوید مدارکی که ارائه شده، یعنی ویدئویی که پنتاگون منتشر کرده و می‌گوید یک قایق گشتی سپاه را در حال «جدا کردن یک مین عمل‌نکرده» از بدنه نفتکش‌ ژاپنی نشان می‌دهد، «کافی نیست».

مدیرعامل شرکت ژاپنی مالک نفتکش گفته‌است در جریان حملات روز پنجشنبه دو «شی پرنده» به نفتکش این شرکت آسیب وارد کرده‌اند.

نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل، با رد اتهام دست داشتن ایران در حملات، متقابلا آمریکا را متهم اصلی حادثه دانست.

در خود آمریکا، آدام شیف، رئیس دمکرات کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، می‌گوید تردیدی نیست که ایران به نفتکش‌ها در دریای عمان حمله کرده، اما در عین حال افزوده سیاست دونالد ترامپ موسوم به «فشار حداکثری» علیه تهران، مانع از رهبری جامعه‌ بین‌المللی شده‌است.

مایک پومپئو روز یک‌شنبه گفت کشورش ویدئوی مربوط به قایق گشتی سپاه و مدارک دیگری که جزئیاتش مشخص نیست را در اختیار آلمان و دیگر کشورها گذاشته‌است: «ما نمی‌خواهم چیزی را بفروشیم. این‌ها (مدارک) واقعیت‌های ساده‌ای هستند».

فاکس، سی‌بی‌اس، اسوشیتدپرس، رادیو فردا/ت
XS
SM
MD
LG