لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۷

قطر اعلام کرد میانجی‌گری در مذاکرات آتش‌بس غزه را فعلا تعلیق می‌کند


محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر
محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر

در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی بر انصراف قطر از میانجیگری بین طرف‌های درگیر در جنگ غزه، وزارت خارجه قطر این گزارش‌ها را «غیر دقیق» خواند و در عین حال از «تعلیق موقت» میانجیگری خبر داد.

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، شامگاه شنبه ۱۹ آبان به خبرگزاری دولتی این کشور گفت قطر این موضوع را ده روز پیش به طرف‌ها اطلاع داده است.

به گفته آقای الانصاری، قطر تصریح کرده است تا زمانی که اسرائیل و گروه افراطی حماس برای از سرگیری گفت‌وگوها «تمایل و جدیت» نشان ندهند میانجیگری خود را به حالت تعلیق درمی‌آورد.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود.

قطر به همراه آمریکا و مصر میانجیگران اصلی بین اسرائیل و گروه افراطی حماس برای دستیابی به آتش‌بس و آزادی گروگان‌های اسرائیلی بوده‌اند.

رسانه‌های مختلف روز شنبه گزارش دادند که ایالات متحده از قطر خواسته است به فعالیت دفتر سیاسی حماس در این کشور پایان دهد و قطر این موضوع را هفته گذشته به رهبران حماس ابلاغ کرده است.

با این حال سخنگوی وزارت خارجه قطر این گزارش‌ها را هم «غیر دقیق» خواند و به خبرگزاری دولتی این کشور گفت: هدف اولیه از حضور این دفتر در دوحه این است که کانال ارتباطی بین طر‌ف‌های دخیل باشد و آتش‌بس نوامبر گذشته در غزه هم به کمک این مجرای ارتباطی حاصل شد.

دفتر سیاسی حماس از سال ۲۰۱۲ در دوحه، پایتخت قطر، مستقر بوده و رهبران این گروه افراطی یا ساکن قطر بوده‌اند یا به این کشور رفت‌وآمد داشتند.

به گزارش رویترز، استقرار دفتر سیاسی حماس در دوحه در ۲۰۱۲ به دنبال توافق قطر با ایالات متحده صورت گرفت.

با این حال رسانه‌ها روز شنبه گزارش دادند که واشینگتن اعلام کرده پس از پاسخ‌های منفی مکرر حماس به پیشنهادات آتش‌بس، رهبران این گروه افراطی دیگر نباید در پایتخت‌های هیچ یک از شرکای آمریکا حضور داشته باشند.

در هفته‌های اخیر انتقادهای برخی از قانونگذاران آمریکایی درباره روابط قطر و گروه افراطی حماس اوج گرفته و روز جمعه نیز ۱۴ سناتور جمهوریخواه در نامه‌ای به وزارت خارجه خواستار پایان حضور رهبران حماس و همچنین استرداد چند مقام ارشد این گروه از قطر به آمریکا شدند.

در همین حال رسانه‌های اسرائیل گزارش داده‌اند که دفتر نخست وزیر این کشور از اخراج رهبران حماس از قطر استقبال کرده است.

به نوشته تایمز اسرائیل، یکی از مقام‌های دفتر بنیامین نتانیاهو تصریح کرد که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا «به این تصمیم کمک کرد» و نشان می‌دهد که دولت جدید آمریکا خواهان ادامه حضور حماس در دوحه نیست.

درباره جزئیات خروج احتمالی رهبران حماس از قطر اظهار نظر رسمی از سوی کشورهای دخیل گزارش نشده است.

با این حال برخی رسانه‌ها، از جمله فایننشال تایمز، به نقل از منابع خود گزارش داده‌اند که رهبران حماس به ترکیه منتقل خواهند شد.

ترکیه به این گزارش واکنشی نشان نداده است.

بحران فعلی در منطقه پس از آن آغاز شد که گروه حماس و برخی دیگر از شبه‌نظامیان فلسطینی هفتم اکتبر سال گذشته با یورش به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشتند و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان بردند.

اسرائیل در واکنش به این حمله، اقدام به عملیات نظامی در سراسر نوار غزه کرد که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس تاکنون بیش از ۴۳ هزار کشته برجای گذاشته است.

XS
SM
MD
LG