لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۰۲

سفر مقام سعودی به آمریکا همزمان با تلاش‌ها برای رفع تنش میان تهران و واشینگتن


خالد بن سلمان در مقام معاون وزیر دفاع به واشینگتن می‌رود
خالد بن سلمان در مقام معاون وزیر دفاع به واشینگتن می‌رود

خبرگزاری بلومبرگ روز سه‌شنبه، پنجم شهریورماه، از دیدار برادر کوچک‌تر محمد بن‌ سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در مقام معاون وزیر دفاع در هفته جاری از واشینگتن خبر داد.

به نوشته این خبرگزاری، انتظار می‌رود «تحولاتی» که در موضع رئیس جمهوری آمریکا در قبال ایران و جنگ یمن احساس می‌شود موضوع مذاکرات خالد بن سلمان با مقامات ایالات متحده باشد.

محمد بن سلمان، ولیعهد، همزمان مقام وزارت دفاع عربستان را نیز در اختیار دارد.

دیدار خالد بن ‌سلمان از واشینگتن تنها چند روز بعد از اظهارات ترامپ در مورد باز بودن در مذاکرات با ایران، همچنین انتشار گزارش‌هایی از تمایل آمریکا برای وارد شدن به مذاکره مستقیم با حوثی‌های شیعه یمن مورد حمایت جمهوری اسلامی انجام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، در این دیدار، خالد بن‌ سلمان با برخی مقامات آمریکایی درباره روابط دوجانبه، همچنین نگرانی‌های مشترک عربستان و آمریکا، امنیت و آرامش منطقه مذاکره خواهد کرد.

قرار است مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا عصر چهارشنبه، ششم شهریور، با شاهزاده خالد دیدار کند.

خبرگزاری بلومبرگ می‌نویسد اگرچه این دیدار از پیش برنامه‌ریزی شده بود، اما کارشناسان می‌گویند به احتمال زیاد موضوعات مورد بحث طرفین شامل تحولات در مواضع اخیر آمریکا در قبال ایران و یمن خواهد بود.

عصر روز دوشنبه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود گفت آماده است با حسن روحانی دیدار کند.

این اظهارات بعد از دو سفر پیاپی محمدجواد ظریف وزیرخارجه ایران به محل اجلاس گروه هفت در فرانسه و مذاکره با مکرون ایراد شد و حسن روحانی نیز گفته است اگر منافع ملی ایجاب کند، حاضر است با هر شخصی دیدار و مذاکره کند، اگرچه وی روز سه‌شنبه با تعدیل گفته‌های خود گفت که برای دیدار با ترامپ، باید همه تحریم‌ها لغو شود و آمریکا به برجام برگردد.

همزمان رئیس دفتر رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه خبر داد که طرح فرانسه برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا، در تهران و اتحادیه اروپا «در حال بررسی است».

دیدار حضوری روحانی و ترامپ می‌تواند به حادثه‌ای بی‌سابقه در تاریخ جمهوری اسلامی تبدیل شود، اگرچه روحانی در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، با وی گفت‌وگوی تلفنی داشت.

این موضوع می‌تواند نگرانی‌های اسرائیل و عربستان به‌ عنوان دو رقیب اصلی ایران در منطقه را افزایش دهد.

در این میان روزنامه وال استریت جورنال از قول منابعی که نامی از آنها نبرد گزارش داد که دولت آمریکا گزینه مذاکره مستقیم با گروه حوثی یمن را که از سال ۲۰۱۴ بخش‌هایی از کشور را در کنترل گرفته است، بررسی کند.

ائتلاف عربی به رهبری عربستان از سال ۲۰۱۵ با حوثی‌ها وارد جنگ شده و این جنگ، بنا بر ارزیابی سازمان ملل، به بزرگ‌ترین «بحران انسانی» عصر حاضر دامن زده است.

ابراهیم فریحات استاد دانشگاه دوحه در حوزه مناقشات بین‌الملل به بلومبرگ گفته است: «بدون شک عربستانی‌ها از علائمی که آمریکا در رابطه با خاورمیانه نشان می‌دهد، ناامید شده‌اند.»

این گزارش می‌گوید دولت ترامپ از سال ۲۰۱۷ عربستان را محور اصلی سیاست‌گذاری راهبردی خود در خاورمیانه قرار داده، اما طیفی از مسائل، از تلفات سنگین انسانی در جنگ یمن، بازداشت فعالان زن در عربستان و قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد دولت عربستان در کنسولگری این کشور در استانبول، به وجهه ریاض در آمریکا صدمه زده است.

اخیرا تصمیم ترامپ برای فروش میلیاردها دلار تسلیحات نظامی به عربستان با دور زدن کنگره، با واکنش شدید نمایندگان هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات مواجه شد.

منابع: بلومبرگ، وال استریت جورنال، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG