لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۹

واکنش ایران به بیانیه سازمان همکاری اسلامی درباره حمله به نفتکش‌های عربستان


سخنگوی وزارت خارجه ایران بیانیه نشست نمایندگان دائم سازمان همکاری اسلامی در جده در محکومیت حمله حوثی‌های «مورد حمایت ایران» به دو نفتکش عربستان سعودی را «بی‌ارزش»، «غیرمنصفانه» و «یک‌جانبه» خواند و آن را شدیدا محکوم کرد.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، بهرام قاسمی شامگاه پنج‌شنبه، ۱۸ مرداد، گفت که این بیانیه با هدف «سرپوش گذاشتن» بر « جنایات» کشورهای «متجاوز به یمن» و «انحراف افکار عمومی منطقه و جهان» صادر شده است.

وی تاکید کرد که صدور این گونه بیانیه‌ها علاوه بر «ایجاد بی‌اعتمادی» در میان اعضای سازمان همکاری اسلامی، «اتلاف سرمایه ها و ظرفیت های کشورهای عضو، ناکارآمد کردن سازمان در مسائل اصلی مبتلا به جهان اسلام را به دنبال دارد و موجب تضعیف جایگاه این سازمان در سطح بین المللی می‌شود».

آقای قاسمی با این حال به اتهام مطرح شده در این بیانیه مبنی بر «حمایت ایران» از شیعیان حوثی در یمن پاسخی نداد.

نمایندگان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در بیانیه نشست خود در جده در روز چهارشنبه حمله شیعیان حوثی «مورد حمایت ایران» به دو نفکتش عربستان سعودی را شدیدا محکوم کردند.

در این بیانیه تاکید شده که این اقدام و دیگر اقدامات «تروریستی» این گروه «مورد حمایت ایران» در یمن می‌تواند امنیت حمل و نقل دریایی و تجارت بین‌المللی را به خطر بیندازد و نتایج «فاجعه‌بار» زیست‌محیطی به دنبال داشته باشد.

نمایندگان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی همچنین از شورای امنیت سازمان ملل خواستند که شعیان حوثی و جمهوری اسلامی به عنوان «حامی» این گروه را «برای جرایم متعدد علیه حقوق بین‌الملل مسئول بداند».

عربستان سعودی، سوم مردادماه، اعلام کرد که دو نفتکش غول‌پیکر این کشور در دریای سرخ هدف حملات شورشیان حوثی قرار گرفته‌اند و به یکی از آن‌ها آسیب‌های جزئی رسیده‌ است.

پس از این اتفاق نخست وزیر اسرائیل گفت اگر ایران تلاش کند تا تنگه باب‌المندب را مسدود کند، احتمالا با یک ائتلاف بین‌المللی روبه‌رو خواهد شد و اسرائیل نیز به این ائتلاف می‌پیوندد.

باب المندب، پل پیوند خلیج عدن و اقیانوس هند، که در فاصله‌ای بسیار نزدیک از جنوب اسرائیل قرار دارد، برای این کشور همانند عربستان مهم است.

خبر این اتفاق پس از تهدید مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر بستن تنگه‌های منطقه و همچنین گزارش‌ها درباره افزایش تولید نفت عربستان سعودی پس از تحریم‌های آمریکا علیه ایران برای کنترل بازار نفت منتشر شد.

ایران در واکنش به اتهامات سازمان ملل، آمریکا و عربستان سعودی همواره حمایت تسلیحاتی از شورشیان یمن را تکذیب کرده است.

با این حال ناصر شعبانی، رئیس مرکز پژوهش‌های دفاعی امنیتی دانشگاه جامع امام حسین، روز دوشنبه، ۱۵ مرداد، در اظهار نظری جنجالی گفت که جمهوری اسلامی از شورشیان یمن خواسته که به دو نفتکش عربستان سعودی حمله کنند و آنان هم کرده‌اند.

پس از انتشار این گزارش اما رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، این سخنان را تکذیب کرد و گفت که آقای شعبانی دراین نهاد «مسئولیتی ندارد».

گفته سخنگوی سپاه پاسداران در حالی بیان می‌شد که پیش از این خبری از برکناری آقای شعبانی از سمت‌هایش در این نهاد منتشر نشده بود.

روابط ایران و عربستان سعودی در سال‌های اخیر و به‌ دنبال درگیری‌ها در سوریه و یمن، افزایش رقابت‌های منطقه‌ای دو کشور و همچنین مخالفت عربستان سعودی با برجام تیره‌تر شده است.

آقای قاسمی روز جمعه همچنین گفت که نمایندگان جمهوری اسلامی «به دلیل عدم صدور ویزا از سوی عربستان سعودی امکان حضور در نشست‌های سازمان همکاری اسلامی در جده را ندارند».

خبرگزاری دولتی ایرنا روز یک‌شنبه، ۱۴ مرداد، به نقل از یک «منبع آگاه» خبر داده بود که عربستان سعودی برای سرپرست و کادر دفتر حفاظت منافع ایران در این کشور روادید صادر کرده است.

عربستان سعودی پس از حمله به اماکن دیپلماتیکش در تهران و مشهد در دی‌ماه ۹۴، روابط خود با ایران را قطع کرد.

منابع: خبرگزاری‌ ایرنا، وب‌سایت سازمان همکاری اسلامی و رادیوفردا/ ا. م./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG