لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۱

حوثی‌ها، در دریای سرخ آتش‌بس موقت اعلام کردند


نیروهای هوادارا دولت هادی در کرانه دریای سرخ؛ فوریه ۲۰۱۷
نیروهای هوادارا دولت هادی در کرانه دریای سرخ؛ فوریه ۲۰۱۷

شبه نظامیان حوثی روز چهارشنبه ۱۰ مرداد اعلام کردند که به طور موقت عملیات نظامی خود را در دریای سرخ متوقف می‌کنند. عربستان سعودی، سوم مرداد ماه، گفته بود در پی حملات حوثی‌ها به دو نفتکش، تمامی نقل و انتقالات نفت از دریای سرخ را «موقتاً متوقف کرده‌است».

خبرگزاری‌های بین‌المللی بیانیه‌ای را منتشر کرده‌اند به نقل از «وزارت دفاع» حوثی‌ها که در آن گفته شده «ترک یک‌جانبه عملیات دریایی از طرف ما، برای یک بازه زمانی محدود است». در ادامه آمده است «اما اگر این اقدام واکنش مناسبی دریافت کند، [آتش‌بس] ممکن است تمدید شده و به جبهه‌های دیگر نیز تسری پیدا کند».

پیش‌تر در حساب‌های کاربری نیروهای حوثی در شبکه‌های اجتماعی گفته شده بود آتش‌بس فعلی در دریای سرخ «برای مدت دو هفته است».

در بخشی دیگر از بیانیه شورشیان یمنی گفته شده «ما از اقدامی که به توقف خون‌ریزی و خشونت‌ها علیه یمن بیانجامد، استقبال می‌کنیم».

ائتلاف به رهبری عربستان، مهم‌ترین گروه درگیر علیه حوثی‌ها که از حمایت ایران برخوردار هستند، هنوز واکنش رسمی به این بیانیه نشان نداده‌است. خبرگزاری فرانسه می‌گوید کتبا خواستار واکنش ائتلاف شده، اما سخنگوی آن هنوز پاسخی به این درخواست نداده‌است.

عربستان سعودی، سوم مرداد ماه، اعلام کرده بود در پی حملات شورشیان حوثی به دو نفتکش در باب‌المندب، تمامی نقل و انتقالات نفت از دریای سرخ را «موقتاً متوقف کرده‌است». ترکی مالکی، سخنگوی ائتلاف گفته بود «این حمله تروریستی، یک تهدید خطرناک برای آزادی دریانوردی در آب‌های بین‌الملی دریای سرخ است».

روز چهارشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اظهار داشت: اگر ایران تلاش کند تا تنگه باب‌المندب را مسدود کند، احتمالا با یک ائتلاف بین‌المللی روبه‌رو خواهد شد و اسرائیل نیز به این ائتلاف می‌پیوندد.

سازمان ملل متحد در گزارش سال گذشته در پیوند با تحریم‌های تسلیحاتی یمن، گفته بود ایران به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم، در رساندن جنگ‌افزار به حوثی‌ها، ممنوعیت‌های بین‌المللی را زیر پا گذاشته‌است. آمریکا و متحدانش نیز ایران را بارها متهم کرده‌اند به شورشیان جنگ‌افزار می‌رساند. ایران ارسال جنگ‌افزار برای حوثی‌ها را همواره رد کرده‌است.

روز گذشته و ساعاتی پیش از اظهارات مقام‌های اسرائیلی، خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده بود در برآورد تازه هیئت کارشناسان سازمان ملل، مجددا بر شباهت‌های اساسی میان تسلیحات شورشیان حوثی و تسلیحات ساخت ایران تاکید شده، اما این احتمال نیز مطرح شده که تهران می‌خواهد به حل بحران یمن یاری برساند.

بنا بر این گزارش، هیئت سازمان ملل «بر این عقیده است که ایران اکنون احتمالا تمایل پیدا کرده برای یافتن راه‌حلی صلح‌آمیز در پیوند با بحران یمن، نقش سازنده‌ای ایفا کند».

بسیاری از تحلیل‌گران بر این عقیده هستند که درگیری‌های یمن، بخشی از «جنگ‌های نیابتی» میان ایران از یک سو، عربستان سعودی و شماری دیگر از کشورهای منطقه از سوی دیگر است. ایالات متحده و اروپا، با وجود تفاوت دیدگاه‌ها در مورد توافق اتمی با تهران، اما در انتقادها و اعتراضات به اقدامات ایران در منطقه غرب آسیا هم‌صدا هستند.

تهران اتهام دخالت در امور کشورهای دیگر منتطقه را رد می‌کند، اما حمایت خود از برخی گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در عراق و سوریه، حزب‌الله لبنان، حوثی‌های یمن، و یا گروه حماس را پنهان نمی‌کند. مقام‌های ارشد سپاه پاسداران نیز در جبهه نبردها در برخی از این کشورها حضور داشته‌اند.

با استفاده از رویترز، خبرگزاری فرانسه، رادیو فردا|ت.ت|خ.ک
XS
SM
MD
LG