لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۵

ابومحمد الجولانی: سوریه تهدیدی برای همسایگان یا غرب نیست


احمد الشرع، ملقب به ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان سوری
احمد الشرع، ملقب به ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان سوری

رهبر شورشیان حاکم بر سوریه می‌گوید کشورش «تهدیدی» برای همسایگان خود یا غرب نیست، از جنگ‌ها «خسته و فرسوده» شده و قصد ندارد خاک سوریه را نیز به محلی برای تعرض به اسرائیل تبدیل کند.

احمد الشرع، ملقب به ابومحمد الجولانی، روز چهارشنبه ۲۸ آذر در گفت‌وگو با شبکه جهانی بی‌بی‌سی افزود به دنبال تمام اتفاقاتی که در سوریه رخ داده، تحریم‌های جامعه جهانی علیه این کشور باید برداشته شود، زیرا این تحریم‌ها علیه حکومت بشار اسد بود که ساقط شده است.

او با بیان این‌که «نباید با قربانی و ظالم یکسان رفتار شود»، همچنین خواستار آن شد که جامعه جهانی «هئیت تحریر الشام» را که به فرماندهی او به حکومت بشار اسد پایان داد، از فهرست تروریستی خارج کند.

نیروهای «هیئت تحریر الشام» که پس از جنگ داخلی، تنها بر استان ادلب در شمال غرب سوریه حاکم بودند، هشتم آذر امسال، ابتدا به سوی حلب کردند و در یک پیشروی سریع با تسلط بر شهرهای راهبردی دیگر، بامداد ۱۸ آذر وارد دمشق شدند. بشار اسد در آن روز از کشورش به روسیه گریخت.

احمد الشرع در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی جهانی مدعی شد که نیروهای «هیئت تحریر الشام» در طول فعالیت خود غیرنظامی‌ها یا مناطق غیرنظامی را هدف قرار نداده و خود «قربانی جنایات رژیم بشار اسد بودند».

او این موضوع را نیز رد کرد که سوریه به نسخه تازه‌ای از افغانستان در حکومت طالبان تبدیل خواهد شد. جولانی گفت افغانستان یک جامعهٔ «قبیله‌ای با سنت‌های خود» بود در حالی که سوریه «متفاوت» است و ارزش‌های خود را دارد.

فرمانده «هیئت تحریر الشام» گفت زنان در سوریه از آموزش محروم نخواهند بود و او شخصاً به آموزش زنان «اعتقاد» دارد. جولانی افزود که در ادلب طی هشت سال گذشته دانشگاه‌ها فعال بوده و «بیش از ۶۰ درصد از کرسی‌های دانشگاه ادلب در اختیار زنان بود».

جولانی در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو در مورد مصرف الکل نیز گفت این یک موضوع «قانونی» است و یک کمیتهٔ سوری از کارشناسان حقوقی هنگام نوشتن قانون اساسی دراین باره تصمیم خواهد گرفت و هر تصمیمی، حاکم یا رئیس‌جمهور را ملزم خواهد کرد.

گی‌یر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، روز چهارشنبه به بی‌بی‌سی جهانی گفت تحقق وعده‌های رهبری جدید سوریه در زمینه احترام به حقوق همه گروه‌های مذهبی و قومی حائز اهمیت است و همچنین «اهمیت حیاتی» دارد که این گفته‌های «مثبت» عملی شود.

آقای پدرسن که این هفته در دمشق بود، افزود از بسیاری از سوری‌ها شنیده است که تردید دارند و می‌پرسند آیا این وعده‌ها از سوی کسی که مدت طولانی خود یک جهادگرای افراطی بوده، به راستی عملی خواهد شد یا نه.

به گفته آقای پدرسن، احمد الشرع و گروه او باید «با طیف وسیع‌تری از مخالفان» حکومت بشار اسد و همچنین با زنان فعال در جامعه مدنی کار کند.

سوریه در دوران حکومت ۵۴ ساله حافظ و بشار اسد، با وجود جنگ‌ داخلی طولانی و خیزش‌های ضد حکومتی، یک جامعه متکثر و سکولار محسوب می‌شد که زنان در آن فعال بودند.

جولانی که از روز ۱۸ آذر عملاً رهبری سوریه را به دست گرفته است، زنان را در پوشش خود «آزاد» گذاشته و ایجاد محدودیت برای پوشش آن‌ها را منع کرده است. با این حال، ويدئویی از او منتشر شده است که به یک دختر سوریه درباره حجابش تذکر می‌دهد.

در همین حال، شماری از میکده‌ها و کلوب‌های شبانه در دمشق و حلب نیز در روزهای گذشته کار خود را از سرگرفته‌اند.

در این میان، فرودگاه دمشق از روز چهارشنبه پروازهای داخلی خود را برای اولین‌بار پس از فروپاشی حکومت بشار اسد از سر گرفت. نخستین پرواز داخلی در مسیر دمشق به حلب انجام شد.

«روابط راهبردی؛ اولویت برای ترکیه در بازسازی و اقتصاد سوریه»

ابومحمد الجولانی همچنین روز چهارشنبه در گفت‌وگو با روزنامه «ینی شفق» چاپ ترکیه اظهار داشت که سوریه در دوران نوین خود «روابط راهبردی» با ترکیه برقرار خواهد کرد و برای ترکیه در بازسازی سوریه اولویت قائل خواهد شد، چراکه سوریه به ترکیه «در انتقال تجربیات خود در توسعه اقتصادی اعتماد دارد».

او ترکیه را کشوری نامید که «بهتر از هر کشوری دیگری با سوری‌های پناهنده رفتار» کرده است.

هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، روز چهارشنبه جامعه جهانی و از جمله سازمان ملل متحد را فرا خواند تا «هیئت تحریر شام» را از فهرست تروریستی خارج کند.

روزنامهٔ صباح ترکیه روز چهارشنبه نوشت رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور، به تمامی وزارت‌خانه‌های کشورش دستور داده هر اقدام لازم سیاسی و اقتصادی را برای کمک به سوریه انجام دهند و با اعزام هیئت‌هایی به سوریه نیازهای این کشور را بررسی کنند. به نوشته صباح، بازرگانان، سازمان‌های غیر دولتی و شرکت‌های ترکیه نقش بزرگی در بازسازی سوریه برعهده خواهند داشت.

به گزارش این روزنامه، هزاران تن از پناهجویان سوری که در یک دهه اخیر در ترکیه زندگی می‌کردند، همچنان از طریق سه پست مرزی در استان حتای در جنوب ترکیه به زادگاه خود باز می‌گردند. پناهجویانی که از ترکیه خارج شوند، از حق بازگشت به آن محروم خواهند بود.

روزنامهٔ گاردین اما روز چهارشنبه گزارش داد که پس از سقوط حکومت بشار اسد، دولت بلغارستان پناهجویان سوری در این کشور را «وادار می‌کند» اوراقی را به زبان بلغار و بدون آگاهی از مفاد آن امضا کنند که مدعی «بازگشت داوطلبانه» این افراد است. این گزارش حاکی است بلغارستان در روزهای گذشته مرتکب «خشونت» در قبال پناهجویان سوری شده است.

هفته گذشته بریتانیا، ایتالیا، اتریش، هلند، نروژ و چند کشور دیگر اروپا اعلام کردند پس از سقوط حکومت اسد، رسیدگی به درخواست پناهندگی سوری‌ها را متوقف خواهند کرد.

به نوشته گاردین بر اساس گزارش‌های سازمان‌های مدافع حقوق پناهندگان، خشونت و آزار پناهندگان سوری در اروپا، از جمله در هلند در دو هفته اخیر تشدید شده و فروپاشی حکومت اسد به کشورهای اتحادیه اروپا «بهانه داده تا سیاست خصمانه ضد مهاجران را عملی کنند». این نهادهای حقوق بشری گفته‌اند سقوط یک دیکتاتور باعث از بین رفتن چند دهه نزاع در سوریه نشده است.

آخرین گزارش سازمان ملل در اوایل ماه جاری شمار پناهجویان سوری را که از جنگ داخلی کشورشان گریختند، دست‌کم ۷.۴ میلیون نفر برآورد کرده بود.

XS
SM
MD
LG