وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران میگوید که تهران از غنیسازی اورانیوم دست نخواهد کشید. رئیسجمهور ایالات متحده در واکنش گفته که آمریکا «در صورت لزوم» بار دیگر به تأسیسات هستهای ایران حمله خواهد کرد.
عباس عراقچی دوشنبهشب ۳۰ تیرماه در مصاحبه با برت بائر، مجری برنامهٔ «گزارش ویژه» در شبکهٔ فاکسنیوز گفت: «تأسیسات ما آسیب دیدهاند؛ خسارات شدید و جدی وارد شده، که ابعاد آن اکنون از سوی سازمان انرژی اتمی ایران در دست ارزیابی است».
او اذعان کرد که ایران بعد از شروع جنگ اخیر و حملات آمریکا به سه تأسیسات هستهایش، نتوانسته است اورانیوم غنی کند.
وزیر خارجه ایران گفت که تهران خسارات را بازسازی خواهد کرد و «واضح است که ما نمیتوانیم از غنیسازی دست بکشیم».
عراقچی گفت جمهوری اسلامی هیچ توافق هستهای با دولت ترامپ که شامل «حق غنیسازی» برای ایران نباشد را نخواهد پذیرفت زیرا به ادعای او، این دیگر به یک «مسئله حیثیتی» برای مردم ایران تبدیل شده است.
تأکید بر حملهٔ مجدد آمریکا در صورت غنیسازی اورانیوم
رئیسجمهور ایالات متحده بخشی از سخنان وزیر خارجه ایران در گفتوگو با فاکسنیوز در خصوص وارد شدن «خسارات جدی و شدید» به سایتهای هستهای ایران را بازنشر کرد و نوشت که آمریکا «در صورت لزوم» بار دیگر به این تأسیسات حمله خواهد کرد.
دونالد ترامپ با اشاره به این گفتهٔ عباس عراقچی که خسارتهای وارده به تأسیسات هستهای ایران در جنگ اخیر «جدی و شدید هستند»، گفت: «البته که (تخریب) شدهاند؛ همانطور که قبلا هم گفتهام. و اگر لازم باشد، دوباره این کار را خواهیم کرد».
رئیسجمهور آمریکا در یک ماهی که از حملهٔ ایالات متحده به سه سایت هستهای فردو، نطنز و اصفهان میگذرد، پیاپی بر «نابودی» این تأسیسات تأکید دارد و برخی گزارشهای منتشر شده در رسانههای آمریکایی که نابودی کامل این تأسیسات را رد میکنند، تکذیب کرده است.
آقای ترامپ در نوشتهٔ دوشنبهشب خود همچنین از شبکهٔ سیانان خواست یکی از گزارشگران خود را اخراج کند و از او و «خلبانان بزرگ آمریکایی» که تأسیسات ایران را «منهدم کردند»، پوزش بخواهد.
سیانان به نقل از یک ارزیابی اولیهٔ اطلاعاتی پنتاگون نوشته بود که حملات ایالات متحده برنامهٔ هستهای ایران را نابود نکرده و آن را تنها چند ماه به عقب انداخته است.
همچنین آخرین گزارش در این زمینه که روز جمعهٔ گذشته از سوی شبکهٔ انبیسی به نقل از پنج مقام فعلی و پیشین آمریکایی منتشر شد، میگوید که سایت فردو در حملهٔ روز اول تیر آمریکا نابود شده، اما تأسیسات نطنز و اصفهان در حدی آسیب دیده که ممکن است قابل احیا باشند و ایران بتواند در چند ماه آینده غنیسازی در آنها را از سربگیرد؛ دولت آقای ترامپ این گزارش را نیز رد کرد.
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از مصاحبه خود با فاکسنیوز گفت: «اگر هدف اطمینان از این باشد که ایران هرگز به سوی سلاح هستهای نخواهد رفت، این قابل دستیابی است اما اگر هدف، محروم کردن ایران از حقوقش، از جمله غنیسازی باشد، ما (و آمریکا) با مشکل روبهرو هستیم».
او مدعی شد که با وجود آسیب شدید به سایتهای هستهای، ایران هنوز منابع و دانش لازم را برای انجام روند غنیسازی دارد زیرا «دانشمندان ما حضور دارند...ساختمانها را میتوان بازسازی کرد...ماشینآلات را میتوان جایگزین کرد».
به گفتهٔ عراقچی، حملات اخیر «ثابت کرد» که «هیچ گزینهٔ نظامی برای برنامهٔ هستهای ایران وجود ندارد».
او همچنین گفت «هیچ اطلاع دقیقی» ندارد که آیا ۴۰۸ کیلوگرم اورانیوم غنیشده ایران با غلظت ۶۰ درصد در حملات هوایی آمریکا نابود شد یا نه.
تأکید وزیر خارجه جمهوری اسلامی برای ادامه غنیسازی اورانیوم در حالی است که مذاکرات ایران و سه قدرت اروپایی شامل آلمان، فرانسه و بریتانیا قرار است روز چهارم مرداد در سطح معاونان وزیر خارجه در استانبول برگزار شود.
سه کشور اروپایی تا ۹ شهریور به ایران مهلت دادهاند که مذاکرات بر سر برنامهٔ هستهایش را به موفقیت برساند در غیر این صورت آنها بر اساس برجام، از «مکانیسم ماشه» استفاده خواهند کرد. «سازوکار ماشه» میتواند تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بازگرداند و فشار اقتصادی بر کشور را تشدید کند.
اسرائیل که مدعی بود برنامه هستهای ایران «یک تهدید حیاتی فوری» برای موجودیت این کشور است، روز ۲۳ خرداد به ایران حمله کرد و موجب بروز جنگی ۱۲ روزه بین دو کشور شد که بعد با میانجیگری دونالد ترامپ پایان یافت. با این حال آتشبس بین دو کشور «شکننده» توصیف شده است.