رئیسجمهور ایالات متحده میگوید به نظر او جمهوری اسلامی ایران خواهان گفتوگوی مستقیم با آمریکا است و تهران احساس آسیبپذیری میکند.
دونالد ترامپ که روز پنجشنبه ۱۴ فروردین سوار بر هواپیمای ویژه رئیسجمهوری با خبرنگاران صحبت میکرد، افزود: «آنها (ایرانیها) میخواستند از واسطهها استفاده کنند که فکر نمیکنم دیگر منطقاً درست باشد. فکر میکنم آنها نگران هستند و احساس آسیبپذیری میکنند. و من نمیخواهم که اینطوری فکر کنند».
وقتی خبرنگاری از رئیسجمهور آمریکا درباره محتوای پاسخ ایران به نامه او پرسید، گفت: «نامهها را فراموش کنید. من فکر میکنم که آنها خواستار گفتوگوی مستقیم هستند».
اظهارات آقای ترامپ میتواند واکنشی به گفتههای مقامهای جمهوری اسلامی بویژه مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، و عباس عراقچی، وزیر خارجه، باشد که اعلام کرده بودند ایران با گفتوگوی غیرمستقیم با آمریکا درباره پرونده هستهایش مشکلی ندارد.
آقای پزشکیان حتی گفته بود علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، با این نوع گفتوگوها موافقت کرده است.
بهرغم اینکه آقای ترامپ خواهان مذاکرات مستقیم با ایران برای دستیابی به توافقی تازه در مورد برنامه هستهای ایران است، اما سایت اکسیوس روز ۱۲ فروردین به نقل از منابع آمریکایی گزارش داده بود که رئیسجمهور آمریکا بهطور جدی پیشنهاد ایران برای گفتوگوی غیرمستقیم را بررسی میکند.
آقای ترامپ ۱۷ اسفند پارسال اعلام کرد که نامهای برای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در زمینهٔ مذاکره برای توافق هستهای جدید با ایران نوشته و سپس گفت: «به لحظات نهایی رسیدهایم. نمیتوانیم اجازه بدهیم که به سلاح اتمی دست یابند».
ایران میگوید از طریق کشور عمان پاسخ نامهٔ آقای ترامپ را داده است.
همزمان، پنتاگون به استقرار گسترده نیروها و تجهیزات در اطراف ایران دست زده است تا در صورت تصمیم ترامپ به حمله، آمادگی لازم را داشته باشد.
رئیسجمهور ایالات متحده تهدید کرده که اگر با تهران بر سر برنامه هستهایش به توافق جدیدی نرسد، تعرفههای ثانویه علیه آن وضع میشود و ایران بمباران خواهد شد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، میگوید که «احتمال نمیدهد» حمله نظامی به ایران صورت گیرد ولی تهران «پاسخ متقابل محکمی» به حملهٔ احتمالی میدهد.
آقای ترامپ از زمان آغاز دور دوم ریاستجمهوری خود در ژانویه امسال، سیاست «فشار حداکثری» دورهٔ اول ریاستجمهوریاش علیه ایران را بازگردانده است. او در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران، موسوم به «برجام»، خارج شد و تحریمهای شدید علیه تهران را بازگرداند.
کشورهای غربی از جمله ایالات متحده مدتهاست که ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم میکنند، اما تهران آن را رد کرده و می گوید که فعالیتهای غنیسازیش صرفاً برای «اهداف صلحآمیز» است.