رئیس جمهور آمریکا در مصاحبهای تازه به انتقاد شدید خود از همتای اوکراینیاش ادامه داد و گفت که حضور شخص او را در مذاکرات لازم و ضروری نمیداند.
دونالد ترامپ در این مصاحبه صوتی که صبح جمعه، سوم اسفند، به وقت محلی با شبکۀ فاکسنیوز انجام داده، میگوید: «زلنسکی آن قدر مهم نیست که در مذاکرات باشد. او سه سال آنجا بوده. او کار توافق کردن را سخت میکند.»
رئیسجمهور ایالات متحده روز چهارشنبه هفته جاری به شدت از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، انتقاد کرد و او را «دیکتاتوری» خواند که در صورت عدم اقدام سریع، کشور خود را از دست خواهد داد.
او در تندترین انتقاد خود از زلنسکی تا آن زمان در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال، نوشت: «یک دیکتاتور بدون انتخابات، زلنسکی بهتر است سریعتر اقدام کند وگرنه دیگر کشوری برایش باقی نخواهد ماند.»
دونالد ترامپ در مصاحبه تازۀ خود میگوید که ولودیمیر زلنسکی «کارتی برای بازی کردن» در مذاکرات «ندارد».
رئیس جمهور آمریکا همچنین در هفتۀ پایانی بهمنماه از تماس تلفنیاش با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، خبر داد که و گفت که با او درباره پایان دادن به جنگ در اوکراین حرف زده است.
این در حالی است که نه اوکراین و نه اروپاییها در جریان این تماس تلفنی نبودند و نارضایتی خود را از این بیخبری با بیانیهای نشان دادند و در آن بر لزوم حضور رهبر اوکراین و حمایت همهجانبه از او تأکید کردند.
تنها چند روز بعد مقامات بلندپایه از روسیه و آمریکا در ریاض سر میز نشستند و دربارۀ آتشبس در اوکراین بدون حضور مقامات اوکراینی گفتوگو کردند.
مارکو روبیو روز سهشنبه ۳۰ بهمن در پایان مذاکره با مقامهای روسیه در پایتخت عربستان سعودی دربارۀ تحریمها علیه مسکو یادآوری کرد این اقدامات نتیجه تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بوده و ایالات متحده به تنهایی دست به تحریم نزده است.
او افزود که اتحادیه اروپا باید زمانی به میز مذاکره افزوده شود، چون «آنها نیز تحریمهایی (علیه روسیه) اعمال کردهاند».
با این حال پنجشنبه شب مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در نشست خبری خود از ولودیمیر زلنسکی انتقاد کرد که به جای وارد شدن به «گفتوگوهای سازنده» برای مشارکت و سرمایهگذاری آمریکا در استخراج معادن کمیاب اوکراین، از او «لفاظیهای زیاد و تاسفآور» شنیده شده است.
آقای والتز طرح پیشنهادی ترامپ به اوکراین برای گرفتن امتیاز منابع فلزی کمیاب اوکراین را «یک فرصت تاریخی» خواند و گفت که این طرح منجر به «امنیت بلندمدت برای اوکراینیها» و «بزرگتر شدن کیک اقتصادی آنها» میشود.
او در عین حال گفت که دولت دونالد ترامپ در قبال مالیاتدهندگان آمریکایی برای جبران صدها میلیارد دلاری که در قالب کمکهای ایالات متحده به جنگ اوکراین هزینه شده تعهد دارد.
ترامپ: طرح غزه واقعا کارایی دارد، اما تحمیلش نمیکنم
دونالد ترامپ در مصاحبۀ روز جمعه خود با فاکسنیوز درباره طرح پیشنهادیاش برای باریکه غزه هم صحبت کرد. او گفت که از پاسخ منفی اعراب «قدری متعجب» شده، اما طرحش را به آنها تحمیل نخواهد کرد.
طبق طرح دونالد ترامپ، ایالات متحده کنترل غزه را در اختیار خواهد گرفت و فلسطینیهای ساکن غزه نیز به طور دائمی به کشورهای عربی خواهند رفت.
این طرح اما بلافاصله با مخالفت رهبران منطقه، بهویژه مصر و اردن، مواجه شد.
ترامپ روز جمعه در این باره گفت: «طرح غزه واقعا کارایی دارد، اما من آن را به کسی تحمیل نمیکنم. فقط مینشینم و توصیهاش میکنم و بعد آمریکا میشود مالک آنجا.»
در مقابل، طرح اعراب که بیشتر بر پایهٔ پیشنهادات مصر است، شامل تشکیل کمیته ملی فلسطینیها بدون حضور گروه افراطی حماس برای حکمرانی بر غزه و همچنین مشارکت جامعه جهانی در بازسازی غزه با حضور فلسطینیها در این منطقه میشود.
پیشتر گزارش شده بود که رهبران کشورهای عربی احتمالاً روز جمعه سوم اسفند گردهم خواهند آمد تا درباره این طرح گفتگو کنند. هنوز دربارۀ جزئیات این دیدار در عربستان سعودی خبری منتشر نشده است.