رئیسجمهور آمریکا هشدار داد هر کشور یا شخصی از ایران نفت بخرد، تحریم خواهد شد و نمیتواند با ایالات متحده تجارت کند.
هشدار دونالد ترامپ در روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت پس از آن صادر شد که مذاکرات برنامهریزیشده برای حلوفصل برنامهٔ هستهای تهران در روز شنبه به تعویق افتاد.
آقای ترامپ در «تروث سوشیال»، شبکه اجتماعی خود، نوشت: «همه خریدهای نفت یا محصولات پتروشیمی ایران باید همین حالا متوقف شود!»
او افزود: «هر کشور یا شخصی که هر میزان نفت یا محصولات پتروشیمی از ایران خریداری کند فوراً مشمول تحریمهای ثانویه خواهد شد و به هیچ وجه و هیچ شکلی نمیتواند با ایالات متحده تجارت کند».
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مشخص نیست رئیسجمهور آمریکا قرار است چگونه این ممنوعیت را اجرا کند. او پیشتر نیز تهدید کرده بود علیه کشورهایی که از ایران نفت وارد کنند تحریمهای ثانویه وضع خواهد کرد.
هشدار روز پنجشنبه آقای ترامپ خطر تشدید تنشها با چین را به دنبال دارد که مشتری اصلی نفت ایران است، آن هم در زمانی که روابط دو کشور به دلیل جنگ تعرفهای متقابل به شدت متشنج شده است.
رئیسجمهور ایالات متحده تعرفه ۱۴۵ درصدی بر چین وضع کرده است تا هم درآمدهای فدرال را افزایش دهد و هم کسری تجاری با پکن را کاهش دهد.
ادارهٔ اطلاعات انرژی ایالات متحده اکتبر گذشته، بر اساس دادههای ردیابی نفتکشها، به این نتیجه رسید که «چین نزدیک به ۹۰ درصد از صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران را در سال ۲۰۲۳ خریداری کرده است».
رئیسجمهور آمریکا با تهدید خود در شبکههای اجتماعی به دنبال منبع اصلی درآمد ارزی ایران رفته است. به گفته اوپک، ایران در ماه مارس روزانه سه میلیون و ۳۳۵ هزار بشکه نفت تولید کرد که نسبت به ماه قبل از آن ۱۲ هزار بشکه بیشتر بود.
تهدید ترامپ ساعاتی پس از آن صورت گرفت که عمان اعلام کرد مذاکرات هستهای برنامهریزیشده برای روز ۱۳ اردیبهشت بین ایران و آمریکا به تعویق افتاده است.
بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما به دلایل لجستیکی در حال برنامهریزی مجدد نشست آمریکا با ایران هستیم که به طور موقت برای روز شنبه سوم مه برنامهریزی شده بود. تاریخ جدید در صورت توافق دوجانبه اعلام خواهد شد».
آقای بوسعیدی که تاکنون سه دور از مذاکرات را میانجیگری کرده است، جزئیات بیشتری در این زمینه ارائه نکرد.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز «دلایل لجستیکی و فنی» را عامل به تعویق انداختن مذاکرات دانست.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، که به تازگی وظایف مشاور امنیت ملی را عهدهدار شده است، بار دیگر تاکید کرد که اگر ایران خواهان برق هستهای است، میتواند اورانیوم غنیشده را وارد کند.
آقای روبیو پنجشنبهشب به فاکس نیوز گفت: «ایران فقط باید بگوید، ما توافق کردهایم که دیگر غنیسازی نکنیم». او درباره این مذاکرات افزود: «این بهترین فرصتی است که در اختیار دارند».
در همین حال، یکی از افراد آشنا به مذاکرات آمریکا گفت که ایالات متحده «هرگز مشارکت خود را در دور چهارم مذاکرات در رم تایید نکرده بود».
او در عین حال افزود ایالات متحده انتظار دارد این مذاکرات «در آیندهٔ نزدیک» انجام شود.
گفتوگوها بین دو کشور به دنبال محدود کردن برنامهٔ هستهای ایران در ازای لغو برخی از تحریمهای اقتصادی فلجکنندهای است که آمریکا علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده است.
این مذاکرات به رهبری عراقچی و استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه، انجام شده است.
رئیسجمهور آمریکا بارها تهدید کرده است که در صورت عدم دستیابی به توافق، ایران بمباران خواهد شد. اما همچنین اشاره کرده که این توافق بدون بمباران به دست خواهد آمد.