لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۳

رئیس سازمان جاسوسی بریتانیا مسکو را به «خرابکاری گستاخانه» در اروپا متهم کرد


ریچارد مور رئیس سازمان جاسوسی بریتانیا
ریچارد مور رئیس سازمان جاسوسی بریتانیا

رئیس سازمان اطلاعات و امنیت خارجی بریتانیا، ام‌آی۶، با متهم‌کردن مسکو به راه‌اندازی یک کارزار «به‌غایت گستاخانه» برای خرابکاری در کشورهای اروپایی متحد اوکراین، گفت نهاد تحت امرش در حال تلاش برای ممانعت از «خارج‌شدن شرایط از کنترل» است.

ریچارد مور روز جمعه نهم آذرماه همچنین در هشداری که به‌نظر خطاب به دونالد ترامپ بود، ادعا کرد که پیروزی روسیه در اوکراین، علاوه بر اروپا، امنیت آمریکایی‌ها را هم به خطر خواهد انداخت.

آقای مور تأکید کرد که سازمان‌های جاسوسی بریتانیا و فرانسه دوشادوش هم برای مقابله با بالاگرفتن «خشونت و غوغاسالاری ولادیمیر پوتین» تلاش می‌کنند.

ریچارد مور که در ژنو، در جمع دیپلمات‌ها و مقام‌های امنیتی سخن می‌گفت، ادعا کرد که به تازگی و در حالی‌که ولادیمیر پوتین و همراهانش با تکرار مداوم «احتمال درگیری هسته‌ای»، بدنبال پراکندن بذر ترس در اروپا هستند، نهاد تحت امرش توانسته از یک کارزار گستاخانۀ خرابکاری در اروپا پرده بردارد.

رئیس ام‌آی۶ تأکید کرد که چنین فعالیت‌هایی، نه‌تنها غیر مسئولانه، که بسیار خطرناک هستند.

ریچارد مور و نیکولا لرنِر رئیس آژانس اطلاعات خارجی فرانسه موسوم به DGSE، در مراسمی به مناسبت بزرگداشت یکصد و بیستمین سالگرد امضای پیمان همکاری‌های نظامی و سیاسی دو کشور صحبت می‌کردند.

مقام‌های امنیتی غربی، سازمان جاسوسی روسیه را به تلاش برای ایجاد بی‌ثباتی در کشورهای متحد اوکراین از طریق انتشار اطلاعات غلط و جعلی، خرابکاری و ایجاد حریق‌های عمدی متهم می‌کنند.

کشورهای غربی بارها مسکو را به برنامه‌ریزی حملات تروریستی در خاک اروپا، از جمله تلاش برای به آتش‌کشیدن شرکت‌های تجاری اوکراینی در لندن، و همینطور تلاش برای کارگذاشتن وسایل آتش‌زا در هواپیماهای باری متهم کرده‌اند.

تابستان گذشته یک هواپیمای باربری در آلمان و یکی هم در بریتانیا آتش گرفتند.

نیکولا لرنر هم ضمن تأیید این‌موضوع که «امنیت کل اروپا با جنگ روسیه و اوکراین گره خورده است»، تجربیات بریتانیا در قبال تلاش‌های ضد امنیتی روسیه، از جمله اقدام به کشتن مأمور پیشین روسیه در سال ۲۰۱۸ در سالزبری و با استفاده از سم «نوویچوک» را برای فرانسه بسیار باارزش توصیف کرد.

بریتانیا و فرانسه از مهمترین متحدان اوکراین هستند که اخیراً هم به این کشور اجازه داده‌اند از تسلیحات پیشرفته‌شان از جمله موشک دوربرد «سایۀ توفان» علیه اهدافی در داخل خاک روسیه استفاده کند.

ایالات متحده هم به تازگی و به دستور جو بایدن مجوز مشابهی را برای استفاده از موشک‌های موسوم به «اتکمز» صادر کرده است.

در واکنش، روسیه هم زیرساخت‌های انر‌ژی اوکراین را با صدها موشک و پهپاد زیر آتش گرفته است. مسکو همچنین از یک موشک بالستیک میان‌برد جدید به نام «اورِشنیک» در حمله به شهر دنیپرو استفاده کرده و ولادیمیر پوتین هم پنجشنبه هشتم آذرماه تهدید کرد که با این موشک به مراکز تصمیم‌گیری اوکراین در کی‌یف حمله خواهد کرد.

رئیس سازمان جاسوسی بریتانیا خطاب به آمریکا و دیگر متحدان کی‌یف گفت: «درست است که حمایت از اوکراین هزینۀ بالایی دارد، اما حمایت‌نکردن از این کشور، قطعاً هزینۀ بسیار بیشتری خواهد داشت».

دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا از سیاست جو بایدن در هزینه‌کردن میلیاردها دلار برای حمایت از کی‌یف انتقاد کرده و مدعی است که می‌تواند ظرف ۲۴ ساعت به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد؛ موضوعی که به نظر می‌رسد نشانه‌ای از تلاش او برای فشار آوردن به کی‌یف برای چشم‌پوشی از اراضی اشغالی‌اش باشد.

ریچارد مور تأکید کرد که «اگر به پوتین اجازه دهیم که اوکراین را به کشوری اقماری تبدیل کند، جاه‌طلبی‌اش در همان‌ حد متوقف نخواهد شد و امنیت همۀ ما، بریتانیا، فرانسه، اروپا و آنسوی اقیانوس اطلس یعنی آمریکا هم به خطر خواهد افتاد».

رئیس سرویس مخفی بریتانیا ادعا کرد که در صورت موفقیت روسیه، ایران و چین به عنوان متحدان کرملین، بیشتر به مسکو نزدیک خواهند شد.

آقای مور با اشاره‌ای تلویحی به برنامۀ هسته‌ای ایران گفت چنین شرایطی، ایران را هم به کشوری «خطرناک‌تر» تبدیل خواهد کرد.

ریچارد مور در حالی از ایران به عنوان یک «تهدید جدی» نام برد که دیپلمات‌های ایرانی، بریتانیایی، فرانسوی و آلمانی در گوشه‌ای دیگر از همین شهر ژنو، مشغول دور تازه‌ای از مذاکرات هسته‌ای بودند.

رئیس ام‌آی۶ که از او به‌عنوان یکی از گزینه‌های سفارت بریتانیا در واشینگتن هم نام برده می‌شود، خاطرنشان کرد که همکاری اطلاعاتی لندن و واشینگتن در طول دهه‌ها، باعث افزایش امنیت هر دو کشور شده است.

XS
SM
MD
LG