لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۹

سازمان ملل خواستار آتش‌بس در غزه شد؛ «پیشرفت» در مذاکراتِ آزادی گروگان‌ها


تصویری از مرز جنوبی اسرائیل با نوار غزه که ساختمان‌های ویران شده در داخل خاک این منطقه را نشان می‌دهد
تصویری از مرز جنوبی اسرائیل با نوار غزه که ساختمان‌های ویران شده در داخل خاک این منطقه را نشان می‌دهد

مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت قاطع قطعنامه‌هایی را تصویب کرد که بر ضرورت آتش‌بس فوری در نوار غزه تأکید دارد و از آژانس سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی که اسرائیل فعالیت‌های آن را ممنوع کرده است، حمایت می‌کند.

همزمان روزنامهٔ وال‌استریت‌جورنال از یک سو و سازمان جهاد اسلامی فلسطین، از سوی دیگر، از پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس غزه و معاملهٔ آزادی گروگان‌های اسرائیلی خبر دادند.

مجمع عمومی سازمان ملل که متشکل از ۱۹۳ کشور است روز چهارشنبه ۲۱ آذر با ۱۵۸ رأی موافق در برابر ۹ رأی مخالف و ۱۳ رأی ممتنع قطعنامه درخواست آتش‌بس فوری در غزه را به تصویب رساند و همچنین قطعنامه حمایت از آژانس معروف به اونروا را به رای‌ گذاشت که با ۱۵۹ رأی موافق در برابر ۹ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع به تصویب رسید.

قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد اگرچه از نظر قانونی لازم‌الاجرا نیست، اما دیدگاه جامعه جهانی را بازتاب می‌دهد.

رای‌گیری بر سر این قطعنامه‌ها پس از دو روز سخنرانی‌های متعدد انجام شد که اکثریت قریب به اتفاق سخنرانان خواستار پایان دادن به جنگ ۱۴ ماهه اسرائیل و گروه افراطی حماس در نوار غزه شدند.

ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی دیگر حماس را سازمانی تروریستی می‌دانند. از جمله نمایندگان کشورهایی نیز که در مخالفت با این قطعنامه‌ها سخنرانی کردند، اسرائیل و ایالات متحده بودند.

با این حال گزارش‌ها حاکی از تشدید اقدامات جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای دستیابی به توافقی بر سر آتش‌بس در غزه در روزهای پایانی دولت اوست.

از جمله جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی ایالات متحده، روز سه‌شنبه گفت که بایدن در چند هفته آینده مشاوران و دستیارانی را برای تنظیم توافق‌نامه آتش‌بس در غزه روانه خاورمیانه خواهد کرد.

هم‌زمان با گزارش روزنامه وال‌استریت‌جورنال در مورد «موافقت» گروه افراطی حماس برای ادامه استقرار نیروهای ارتش اسرائیل در باریکهٔ غزه، وزیر دفاع اسرائیل از کوشش‌های دستیابی به یک معامله برای آزادی «تمامی گروگان‌های اسرائیلی در غزه» خبر داد.

گروه افراطی جهاد اسلامی فلسطین نیز اعلام کرد هیئت این سازمان با حضور دبیرکل آن برای مشارکت در مذاکرات یادشده بر سر غزه و معامله تبادل افراد با اسرائیل، به قاهره رفته است.

وال استریت جورنال روز پنج‌شنبه ۲۲ آذر به نقل از میانجی‌گران عرب نوشت حماس در دو موضوع از مطالبات خود کوتاه آمده و برای نخستین بار موافقت کرده که نیروهای اسرائیل تا توقف کامل درگیری در غزه مستقر باشند.

حماس همچنین با ارائه فهرست گروگان‌ها شامل اسرائیلی‌هایی که شهروند آمریکا نیز هستند، نرمش نشان داده است. این فهرست در روزهای گذشته به کشورهای میانجی‌گر داده شده است.

حماس در واکنش به گزارش وال استریت جورنال اعلام کرد معامله به آمادگی دو طرف نیاز دارد و اسرائیل «باید برای دستیابی به یک توافق سیاسی تصمیم سیاسی بگیرد».

گروه جهاد اسلامی فلسطین نیز چهارشنبه‌شب از حضور زیاد نخاله، دبیرکل خود همراه با یک هئیت در مذاکرات قاهره خبر داد. این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران و حماس، خواهان آزادی صدها تن از زندانیان امنیتی فلسطینی از زندان‌های اسرائیل شده و فهرستی از آن‌ها را تهیه کرده‌اند.

دفتر بنیامین نتانیاهو گزارش وال استریت جورنال را رد یا تأیید نکرده اما رسانه‌های اسرائیل به نقل از خانواده‌های گروگان‌ها که این هفته با او دیدار کردند، گفتند نخست‌وزیر وجود این کوشش‌ها را تأیید کرده است.

ییسرائل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل نیز جزئیاتی از طرح «آزادی همه گروگان‌ها» را در گفت‌وگوی تلفنی چهارشنبه‌شب با لوید آستین به آگاهی همتای آمریکایی‌اش رساند.

رسانه‌های اسرائیل سفر مشترک ژنرال هرتسی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل و رونن بار، رئیس سازمان امنیت داخلی این کشور به قاهره در روزهای گذشته برای دیدار با مقامات مصر را نیز حول تلاش‌ آزادی گروگان‌ها و وضعیت غزه پس از معامله دانستند.

نیروهای اسرائیلی از اولین شهر مرزی لبنان خارج شدند

در تحولی دیگر، نیروهای اسرائیلی روز چهارشنبه از شهرکی استراتژیک در جنوب لبنان خارج شدند و با هماهنگی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد آن را تحویل ارتش لبنان دادند، امری که به منزله آزمونی مهم برای توافق اخیر آتش‌بس میان اسرائیل و شبه‌نظامیان حزب‌الله تلقی شده است.

این اولین مورد خروج نیروهای اسرائیلی از یک شهر مرزی لبنان است که پاییز امسال در عملیاتی زمینی تصرف شده بود.

ارتش لبنان اعلام کرد که همزمان با خروج نیروهای اسرائیلی از شهرک خیام، یگان‌هایی را در پنج موضع اطراف این شهرک مستقر کرده است. ارتش اسرائیل نیز تایید کرد که با توجه به توافق آتش‌بس، این شهرک را تحویل ارتش لبنان داده است.

اسرائیل می‌گوید که اگر در مواردی آتش‌بس نقض شد، این کشور نیز حق واکنش نظامی به آن را دارد. با این استدلال ارتش اسرائیل از زمان اجرای آتش‌بس در ۲۷ نوامبر، تقریبا به طور روزانه حملاتی را به لبنان انجام داده که منجر به کشته شدن دست‌کم ۲۸ نفر و زخمی شدن ۲۵ نفر دیگر شده است.

وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد که در روز چهارشنبه در اثر حمله اسرائیل به جنوب بنت حبیل، پنج نفر کشته شدند.

ارتش لبنان به غیرنظامیان هشدار داده تا زمانی که منطقه را از هرگدونه مهمات منفجر نشده پاکسازی نکرده است، از شهر خیام دور بمانند. این شهر استراتژیک که در فاصله ۵ کیلومتری مرز با اسرائیل قرار دارد، شاهد برخی از شدیدترین درگیری‌ها در طول جنگ اخیر اسرائیل و حزب‌الله بود.

هزاران لبنانی که به دلیل جنگ آواره شده بودند، از زمان برقراری آتش‌بس، با نادیده گرفتن هشدارهای سربازان لبنانی و اسرائیلی، به خانه‌های خود بازگشته‌اند.

XS
SM
MD
LG