لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۳۰

مجمع عمومی سازمان ملل متحد، بار دیگر خواستار تشکیل کشور مستقل فلسطین شد


اهتزاز پرچم فلسطین در کنار پرچم سازمان ملل متحد در مقر این نهاد بین‌المللی در نیویورک
اهتزاز پرچم فلسطین در کنار پرچم سازمان ملل متحد در مقر این نهاد بین‌المللی در نیویورک

مجمع عمومی سازمان ملل متحد سه‌شنبه ۱۳ آذرماه خواستار عقب‌نشینی اسرائیل از اراضی اشغالی فلسطینی شد.

این نهاد بین‌المللی همزمان با تأکید بر اهمیت نشستی بین‌المللی که قرار است خردادماه سال آینده در نیویورک برگزار شود، بار دیگر خواستار افزایش تلاش‌ها برای تشکیل کشور مستقل فلسطین شد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای که رأی مثبت ۱۵۷ کشور را به همراه داشت، بر «حمایت قاطع و خدشه‌ناپذیر از راه حل دو کشوری برای معضل خاورمیانه و بر اساس قوانین بین‌المللی» تأکید کرد. اسرائیل، ایالات متحده و شش کشور دیگر با این قطعنامه مخالفت کردند، و هفت کشور هم رأی ممتنع دادند.

در بیانیهٔ مجمع عمومی آمده که «دو کشور باید بر اساس مرزهای شناخته‌شدۀ پیش از جنگ ۱۹۶۷ شکل گرفته و در کنار هم در صلح و امنیت زندگی کنند».

مجمع عمومی همزمان خواستار برگزاری یک کنفرانس بین‌المللی سطح بالا در نیویورک و به ریاست مشترک فرانسه و عربستان سعودی در خردادماه آینده شد و هدف از آن‌را، «دمیدن نفسی تازه در کالبد تلاش‌های دیپلماتیک برای جامۀ عمل‌پوشاندن به راه حل دو کشوری» توصیف کرد.

این نهاد بین‌المللی همزمان بر «به‌رسمیت‌شناخته‌شدن حقوق انکارناپذیر فلسطینیان، و در وهلۀ اول حق تصمیم‌گیری و حق داشتن کشوری مستقل» تأکید کرد.

سازمان ملل متحد، کرانۀ باختری رود اردن، بیت‌المقدس شرقی و باریکۀ غزه‌ را به عنوان اراضی فلسطینی می‌شناسد که «به‌شکل غیر قانونی، در اشغال اسرائیل» قرار دارند.

اسرائیل در جنگ سال ۱۹۶۷ نوار غزه را اشغال و تا سال ۲۰۰۵ به مدت ۳۸ سال، شهرک‌ها و نیروهای نظامی‌اش را در این باریکه حفظ کرد. اگرچه از بیست سال پیش، نیروهای اسرائیلی دیگر در این باریکه مستقر نبوده‌اند،‌ اما این کشور همچنان به‌عنوان نیروی اشغال‌گر این منطقه شناخته می‌شود و گاه و بیگاه نیروهای نظامی‌اش را وارد این منطقۀ به‌شدت متراکم می‌کند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشست سه‌شنبه‌شب، با اشاره به حکم اخیر دیوان بین‌المللی دادگستری، از اسرائیل خواست که «هرچه سریع‌تر، به حضور غیر قانونی‌اش در سرزمین‌های اشغالی فلسطینی پایان داده» و ساخت هرگونه شهرک یهودی‌نشین جدید در این مناطق را متوقف کند.

دیوان بین‌المللی اول آذرماه برای بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و یوآو گالانت وزیر دفاع پیشین اسرائیل، به اتهام جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت حکم جلب بین‌المللی صادر کرد.

ریاض منصور نماینده فلسطین در سازمان ملل متحد در نشست سه‌شنبه شب مجمع عمومی تأکید کرد که «موضوع فلسطین از زمان تأسیس سازمان ملل متحد، در دستور کار این نهاد بین‌المللی بوده و همچنان به عنوان حساس‌ترین آزمون برای اعتبار و کارایی این نهاد، و اصولاً سازوکار مبتنی بر قوانین بین‌المللی باقی‌ مانده است».

ریاض منصور نماینده دائم فلسطین در سازمان ملل متحد
ریاض منصور نماینده دائم فلسطین در سازمان ملل متحد

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۷ و در یکی از نخستین قطعنامه‌های خود، تقسیم اراضی فلسطینی تحت مدیریت بریتانیا به دو کشور عربی و یهودی را تصویب کرد. سرانجام چهاردهم ماه مه ۱۹۴۸ تشکیل رسمی کشور اسرائیل اعلام شد؛ موضوعی که آغاز جنگی بین این کشور و همسایگان عربش را به‌دنبال داشت.

نشست بین‌المللی به ابتکار پاریس و ریاض

در تحولی دیگر فرانسه و عربستان سعودی از قصد خود برای برگزاری نشستی بین‌المللی در خردادماه آتی در نیویورک و با تمرکز بر راه حل دو کشوری خبر داده‌اند.

امانوئل مکرون در جریان سفرش به عربستان سعودی این موضوع را اعلام کرد.

رئیس جمهور فرانسه همزمان بر نیاز به افزایش حمایت بین‌المللی از این طرح طی ماه‌های آینده و پیش از برگزاری کنفرانس تأکید کرده است.

امانوئل مکرون همزمان ابراز امیدواری کرد که این نشست بتواند با در نظر گرفتن نگرانی‌های امنیتی اسرائیل، نشان دهد که راه حل دو کشوری می‌تواند برای همه مفید باشد.

آقای مکرون ضمن تأکید مجدد بر آمادگی پاریس برای شناسایی کشور مستقل فلسطینی، گفت چنین اقدامی باید «در زمان درست و مناسب» انجام شود.

XS
SM
MD
LG