در پی سفر گروهی از دیپلماتهای آمریکایی به دمشق، واشینگتن میگوید که پاداش تعیین شده برای دستگیری احمد الشرع، ملقب به ابومحمد جولانی، رهبر شورشیان سوریه، را لغو میکند و ایران نقشی در آینده سوریه نخواهد داشت.
هیئت دیپلماتیک ایالات متحده به ریاست باربارا لیف، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، برای نخستین بار پس از ۱۲ سال، در پی سقوط حکومت بشار اسد، بهطور رسمی به دمشق، پایتخت سوریه، سفر کردند و با رهبر شورشیان دیدار کردند.
خانم لیف شامگاه جمعه ۳۰ آذر در یک نشست خبری مذاکرات مقامهای آمریکایی با احمد الشرع، رهبر گروه موسوم به «هیئت تحریرالشام» را مثبت ارزیابی کرد و گفت که واشینگتن از تعهد او به مبارزه با تروریسم استقبال میکند.
او همچنین اعلام کرد در گفتوگویی که با رهبر شورشیان سوریه داشته به او گفته است که آمریکا پاداش دستگیری او تحت برنامه «پاداش برای عدالت» که چندین سال در جریان بوده را لغو میکند.
دولت آمریکا در دههٔ گذشته برای جولانی بهدلیل عضویتش در گروههای جهادی افراطی جایزهٔ ۱۰ میلیون دلاری تعیین کرد و او و گروهش را در فهرست تروریستی قرار داد.
باربارا لیف گفت که در این دیدار بر اهمیت مشارکت و مشورتهای گسترده در دوران گذار سوریه تاکید کرده و افزود: «آمریکا به منتظر اقدامات عملی است و تنها به کلمات اکتفا نمیکند. »
به گفته این دیپلمات ارشد آمریکایی، ایالات متحده «بهطور کامل از یک روند سیاسی به رهبری و مالکیت سوریه حمایت میکند؛ روندی که منجر به ایجاد دولتی فراگیر شود که حقوق همه سوریها، از جمله زنان و جوامع متنوع قومی و مذهبی سوریه را محترم بشمارد».
دستیار وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد بعد از دیدار با رهبر شورشیان سوریه انتظار دارد جمهوری اسلامی ایران دیگر نقشی در سوریه نداشته باشد.
این دیپلمات آمریکایی گفت: «بر اساس قضاوت امروزم، ایران هیچ نقشی نخواهد داشت و نباید داشته باشد.»
دانیل روبینشتین، فرستادهٔ ویژه پیشین آمریکا در امور سوریه، و راجر کاستنر، نمایندهٔ ارشد دولت جو بایدن در امور گروگانهای آمریکایی، از دیگر اعضای ارشد هیئت دیپلماتیک آمریکا هستند که به دمشق رفتهاند.
از ۱۲ سال پیش، زمانی کوتاه پس از آغاز اعتراضات مردم سوریه علیه حکومت بشار اسد و جنگ داخلی این کشور، سفارت آمریکا در دمشق بسته شد و این نخستین بار است که یک هیئت دیپلماتیک آمریکایی رسماً از سوریه دیدار میکند.
به گزارش آسوشیتدپرس، مقامات آمریکایی گفتهاند این سفر به معنای گشایش فوری سفارت آمریکا نیست و واشینگتن منتظر خواهد ماند تا حاکمان جدید و نیات و برنامههای آنها را ارزیابی کند.
سخنگوی وزارت خارجهٔ آمریکا در آستانه این سفر گفت مقامات آمریکایی با گروهی از نمایندگان «هیئت تحریر الشام» در بندر عقبهٔ اردن دربارهٔ اصول مورد تأیید واشینگتن گفتوگو خواهند کرد.
بهگفتهٔ وزارت خارجهٔ آمریکا، تیم دیپلماتهای اعزامی به سوریه مستقیماً با مردم، شامل اعضای جامعهٔ مدنی این کشور، دیدار خواهد کرد.
حفاظت از اقلیتهای دینی و قومی، لزوم مقابله با تروریسم، مراقبت و واگذاری تسلیحات شیمیایی بهجامانده از دوران حکومت بشار اسد، در کنار تلاش برای روشن شدن سرنوشت آستین تایس، مهمترین موضوعهایی است که دیپلماتهای اعزامیِ دولت جو بایدن با مقامات دولت انتقالی سوریه دربارهٔ آن گفتوگو خواهند کرد.
حکومت بشار اسد بازداشت آستین تایس و هرگونه ارتباط با سرنوشت او را رد کرده بود. اما ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه که به بشار اسد در کشورش پناهندگی داده است، پنجشنبه ۲۹ آذر در یک نشست خبری گفت بهزودی با بشار اسد دیدار خواهد کرد و از او که «قطعاً» اطلاعاتی دربارهٔ این روزنامهنگار آمریکایی دارد، سؤال خواهد کرد.
گروه شبهنظامیان تحت فرماندهی جولانی نیز که در هشت سال گذشته حکومت شورشی در استان ادلب سوریه را در دست داشتند، از سوی ترکیه، اروپا، سازمان ملل و شمار دیگری از کشورها «تروریست» معرفی شدند، اما مقامات ارشد سازمان ملل و برخی کشورهای اروپایی در روزهای گذشته احتمال میدادند که «تروریستی» نامیدن «هیئت تحریر الشام» و جولانی لغو شود.
در روزهای گذشته، هیئتهایی از کشورهای منطقه مانند ترکیه و قطر به سوریه سفر کرده و با احمد الشرع دیدار کردهاند. پس از آنها، گییر پدرسن، نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل در امور سوریه، و هیئتهایی از بریتانیا، آلمان و فرانسه نیز برای دیدار با آقای شرع و مقامات دولت انتقالی به دمشق رفتند.
دولتهای باراک اوباما و جو بایدن در بیش از یک دههٔ اخیر، بشار اسد و سوریه را که در جنگ داخلی و کشتار معترضان مورد حمایت مستقیم نظامی روسیه، جمهوری اسلامی ایران و حزبالله لبنان بود، تحریم کردند.
همزمان با تحولات تازهٔ سوریه، وزارت دفاع آمریکا روز ۲۹ آذر اعلام کرد شمار نیروهای خود در سوریه را برای مبارزه با احتمال سر برآوردن دوبارهٔ داعش، پیش از آنکه بشار اسد سقوط کند، دو برابر کرده است. پیش از این، آمریکا ۹۰۰ نیرو در سوریه داشت که متحد و حامی کردهای حاکم بر مناطقی از این کشور بودند.
آمریکا در دورهٔ اخیر حملات هوایی علیه اهداف داعش در سوریه را به میزان قابلتوجهی افزایش داده است.