لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۴۵

آمریکا می‌گوید ارسال پهپادهای ایران به روسیه نقض قطعنامه شورای امنیت است


قطعات یک پهپاد در اوکراین که گفته می‌شود ساخت ایران است
قطعات یک پهپاد در اوکراین که گفته می‌شود ساخت ایران است

ایالات متحده روز دوشنبه اعلام کرد که مانند بریتانیا و فرانسه اعتقاد دارد ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه ناقض قطعنامه سال ۲۰۱۵ شورای امنیت سازمان ملل است که بر توافق هسته‌ای میان تهران و قدرت‌های جهانی صحه می‌گذاشت.

ودان پاتل، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، گفت: «صبح امروز فرانسه و بریتانیا، متحدان ما، ارزیابی خود را به طور علنی اعلام کردند مبنی بر این که اقدام ایران در تامین این پهپادها برای روسیه نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. ما با این ارزیابی موافقیم.»

اوکراین گزارش داده که روسیه طی هفته‌های اخیر در حملات متعددی به این کشور از پهپادهای ایرانی شاهد- ۱۳۶ استفاده کرده است. ایران اتهام تامین پهپاد برای روسیه را تکذیب کرده و کرملین نیز در حال حاضر به سیاست سکوت روی آورده است.

یک مقام آمریکایی گفت، ارزیابی وزارت خارجه ایالات متحده حاکی از آن است که در حمله صبح دوشنبه به کی‌یف، پایتخت اوکراین، از پهپادهای ایرانی استفاده شده. کارین ژان‌-پی‌یر، سخنگوی کاخ سفید، نیز ایران را به دروغ‌گویی دراین زمینه متهم کرد. ایران تاکید دارد که پهپادهای شاهد- ۱۳۶ در جنگ روسیه علیه اوکراین به کار گرفته نشده است.

قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل که بر توافق میاان ایران با بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و ایالات متحده صحه می‌گذاشت، فعالیت هسته‌ای ایران را محدود ساخت.

مطابق این قطعنامه تحریم تسلیحات متعارف ایران تا سال ۲۰۲۰ باقی می‌ماند. علی‌رغم تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، برای تمدید این تحریم‌ها، شورای امنیت سازمان ملل متحد آن را رد کرد و در نتیجه راه برای صادرات اسلحه ایران هموار شد.

با این حال دیپلمات‌های غربی می‌گویند که طبق این قطعنامه برخی محدودیت‌ها درباره موشک و فناوری‌های مرتبط با آن تا اکتبر سال ۲۰۲۳ باقی است و این شامل صادرات و واردات سامانه‌های نظامی پیشرفته نظیر پهپاد می‌شود.

آقای پاتل اظهار داشت: «اعتقاد داریم این پهپادهایی که از ایران به روسیه منتقل شده و روسیه از آن در جنگ اوکراین استفاده می‌کند، از جمله تسلیحاتی هستند که طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شامل تحریم‌ها می‌شود.»

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
XS
SM
MD
LG