رئیسجمهور اوکراین میگوید اگر کنارهگیری او به معنای صلح در اوکراین باشد، حاضر است از مقام خود به عنوان رئیسجمهور کنار برود.
ولودیمیر زلنسکی روز یکشنبه پنجم اسفند در یک کنفرانس خبری در کییف گفت: «اگر در اوکراین صلح شود، اگر واقعا نیاز دارید من سمتم را کنار بگذارم، آماده این کار هستم». او سپس افزود که میتواند این کار را در ازای پیوستن اوکراین به ناتو انجام دهد.
رئیسجمهور اوکراین در آستانه سومین سالگرد حمله نظامی روسیه به کشورش همچنین اعلام کرد که حاضر است «بلافاصله» از ریاستجمهوری اوکراین کنارهگیری کند.
آقای زلنسکی در پی تنشهای اخیر میان دولتش با واشینگتن اعلام کرد که تمایل دارد دونالد ترامپ شریک اوکراین باشد؛ چیزی فراتر از یک میانجی بین کییف و مسکو.
او گفت: «واقعا میخواهم بیشتر از میانجیگری در کار باشد... این کافی نیست.»
آقای ترامپ روز یکم اسفند ولودیمیر زلنسکی را «دیکتاتور بدون انتخابات» خوانده و هشدار داده بود رئیسجمهور اوکراین در صورت عدم اقدام سریع، کشور خود را از دست خواهد داد.
قانون اساسی اوکراین برگزاری انتخابات را در شرایط حکومت نظامی که از زمان حمله تمامعیار روسیه در فوریه ۲۰۲۲ اعمال شده و با تمدیدهای مکرر همچنان ادامه دارد، ممنوع کرده است.
دوره پنجساله زلنسکی قرار بود پس از انتخابات ماه مارس، در ماه مه ۲۰۲۴ به پایان برسد.
مذاکرات آمریکا و اوکراین درباره منابع معدنی
این در حالی است که مقامهای اوکراین در حال بررسی پیشنهادهای آمریکا برای دسترسی به منابع معدنی این کشور هستند.
ولودیمیر زلنسکی، در کنفرانس خبری روز یکشنبه اعلام کرد که کییف و واشینگتن به توافق دسترسی آمریکا به منابع طبیعی اوکراین در ازای دریافت کمکهای امنیتی، نزدیکتر شدهاند.7
او در این زمینه گفت: «ما در حال پیشرفت هستیم» و افزود که مقامات اوکراینی و آمریکایی از همان ساعات اولیه امروز درخصوص این توافق با هم در تماس بودهاند.
پیشتر روسلان استفانچوک، رئیس پارلمان اوکراین، در گفتوگو با چندین رسانه از تشکیل یک کارگروه ویژه خبر داد که قرار است از روز یکشنبه، روی متن پیشنهادی توافق ارائه شده از سوی واشینگتن کار کند.
او گفت که اوکراین در ازای امضای این توافق، خواهان دریافت تضمینهای امنیتی مشخص است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده ۴ اسفند، با اشاره به میلیاردها دلار کمک آمریکا به اوکراین برای دفاع از خود در برابر تهاجم روسیه، گفت: اروپا کمکهایش را در قالب وام به کییف داد، اما آمریکا نه، و «من در تلاش هستم پولهایمان را به کشور بازگردانم».
او که در کنفرانس سالانه اقدام سیاسی محافظهکاران، موسوم به «سیپک» سخنرانی میکرد، ادامه داد: «از آنها میخواهم در ازای پولی که خرج کردهایم به ما چیزی بدهند که ارزشش را داشته باشد. ما خواهان مواد معدنی، نفت، یا هر چیز بهدرد بخوری هستیم».
رئیسجمهور آمریکا در بخشی از سخنرانی خود، در این همایش سهروزه، تاکید کرد: «ما پولمان را پس خواهیم گرفت یا دستکم باید تضمینی به ازای آن دریافت کنیم، چون منصفانه نیست.... به نظرم ما بسیار به توافق نزدیک هستیم و بهتر است که باشیم».
این اظهارات در حالی است که مذاکرات میان واشنگتن و کییف درباره توافقی که به آمریکا حقوق بهرهبرداری از منابع معدنی اوکراین، از جمله مواد مورد استفاده در باتریهای خودروهای برقی و دیگر فناوریها را میدهد، در جریان است.
کیت کلاگ، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور اوکراین و روسیه، هفته گذشته به کییف سفر کرد و با ولودیمیر زلنسکی دیدار داشت. او پس از این دیدار گفت رئیسجمهور اوکراین متوجه اهمیت امضای این توافق با آمریکا شده و همچنین زلنسکی را «شجاع» توصیف کرد.
بر اساس گزارشها، توافق پیشنهادی، حقوق بهرهبرداری از منابع معدنی کمیاب اوکراین را در ازای کمکهای آمریکا در اختیار ایالات متحده قرار میدهد. ولودیمیر زلنسکی پیشتر این توافق را غیرمنصفانه خوانده و به دلیل فقدان تضمینهای امنیتی با آن موافقت نکرده بود.
حمله گسترده روسیه به اوکراین با صدها پهپاد و موشک
رویکرد دیپلماتیک دونالد ترامپ در قبال روسیه، از جمله احتمال برگزاری نشستی میان او و ولادیمیر پوتین، نگرانیهایی را در اوکراین و اروپا ایجاد کرده و گمانهزنیهایی از احتمال امضای توافقی میان آمریکا و روسیه مطرح میشود که میتواند برای اوکراین و متحدان اروپاییاش نامطلوب باشد.
این در حالی است که گزارشها از حملات گسترده پهپادی و بالستیکی روسیه به اوکراین حکایت دارد.
نیروی هوایی اوکراین روز یکشنبه ۵ اسفند ماه خبر داد که نیروهای روسیه شامگاه شنبه ۴ اسفند، با ۲۶۷ پهپاد تهاجمی شاهد، انواع پهپاد «طعمه» و سه موشک بالستیک «اسکندر-۲۳-M/KN» به اوکراین حمله هوایی کرده است.
ارتش اوکراین میگوید از آنجا که سامانههای پدافند هوایی در مناطق خارکیف، پولتاوا، سومی، کییف، چرنیهیف، چرکاسی، کیرووهراد، ژیتومیر، خملنیتسکی، ریونه، میکولایف، اودسا و دنیپروپتروفسک فعال بودهاند موفق شدهاند ۱۳۸ پهپاد را در این نقاط استراتژیک سرنگون کنند.
همچنین گفته میشود ۱۱۹ پهپاد طعمه دیگر نیز سیگنال خود را از دست دادهاند، اما خسارت قابل تاییدی به جا نگذاشتهاند.
با این حال، گزارشها حاکی است که این حمله در چندین منطقه اوکراین خسارات سنگین و تلفات انسانی زیادی بر جای گذاشته است. هنوز آمار دقیق قربانیان و میزان خسارتها مشخص نیست، اما انتظار میرود شمار تلفات غیرنظامیان بالا باشد.