لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۱

ظریف در حمایت از پزشکیان کاندیداهای مخالف برجام را باعث «فلاکت» مردم دانست


در ادامه حضور نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در صدا وسیما، برنامه‌ای تلویزیونی با حضور مسعود پزشکیان با عنوان «میزگرد سیاسی» پخش شد و محمدجواد ظریف و مهدی سنایی به عنوان مشاوران سیاسی، این نامزد انتخابات را همراهی کردند.

محمدجواد ظریف، وزیر پیشین خارجه جمهوری اسلامی در دولت حسن روحانی، روز سه‌شنبه ۲۹ خردادماه، در این میزگرد، با اشاره به اقدامات جریان اصولگرا در قبال توافق هسته‌ای موسوم به برجام گفت: «بارها می‌توانستیم برجام را زنده کنیم تا مردم در فلاکت زجر نکشند.»

آقای ظریف با اشاره به بالا رفتن فروش نفت ایران، مدعی شد: «اینکه فروش نفت بالا رفته کار دوستان نبوده، بلکه وقتی بایدن آمد سیاست‌اش این شد که پیچ تحریم‌ها را شل کند؛ بگذارید ترامپ برگردد ببینید دوستان چه می‌کنند.»

اشاره او به صحبت‌های پیشین سعید جلیلی، دیگر نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری، است که گفته بود او و مشاورانش راهکار فروش نفت همزمان با تحریم را به دولت آقای روحانی دادند.

محمدجواد ظریف در بخش دیگری از سخنانش به شکل مستقیم از دولت محمود احمدی‌نژاد و سعید جلیلی انتقاد کرد و گفت: «معجزه هزاره سوم هم فکر می‌کرد تحت نظرات رهبری عمل می‌کند، به همراه دبیر شورای عالی امنیت ملی‌اش که الان هم نامزد انتخابات شده، جز تحریم نیاوردند.»

«معجزه هزاره سوم» لقبی بود که برخی حامیان آقای احمدی‌نژاد به او داده بودند و سعید جلیلی هم در بیشتر دوران ریاست‌جمهوری او دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره‌کننده اصلی جمهوری اسلامی درباره پرونده هسته‌ای با غرب بود.

او در حالی این سخنان را در یک برنامه زنده تلویزیونی مطرح کرد که شب گذشته نیز در جریان نخستین مناظره میان شش کاندیدای انتخابات، موضوع تحریم‌ها و مدیران ناکارآمد در جمهوری اسلامی و نقش آن‌ها در مشکلات اقتصادی و اتلاف منابع از محورهای اختلاف بین نامزدها بود.

آقای ظریف روز سه‌شنبه با اشاره به خروج آمریکا از برجام گفت: «برخی روزنامه‌ها و دوستان نوشتند اینکه ترامپ می‌گوید از برجام خارج می‌شود، جنگ زرگری است و او خارج نمی‌شود؛ بعد که خارج شد؛ پس چه شد؟»

برخی اصولگرایان در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا اعلام کردند که ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ را به هیلاری کلینتون، رقیب دموکرات او، ترجیح می‌دهند.

از زمان خروج آمریکا از برجام در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸، این توافق مهم که هدفش محدود کردن دامنهٔ فعالیت هسته‌ای حکومت ایران در ازای لغو بخشی از تحریم‌ها علیه آن کشور بود، از هم پاشیده است.

روز دوشنبه رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت که برجام «فقط روی کاغذ» وجود دارد و هیچیک از طرفین به آن عمل نمی‌کنند.

محمد جواد ظریف با طرح این ادعا که جو بایدن به دنبال بازگشت به برجام بود تأکید کرد که کشته‌شدن محسن فخری‌زاده، از چهره‌های شاخص موشکی ایران، به دست اسرائیل و قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» مصوب مجلس یازدهم این اجازه را نداد تا دولت روحانی به برجام بازگردد.

وزیرخارجه پیشین جمهوری اسلامی در ادامه تصریح کرد: «فراموش نکنید که همانقدری که سلاح مهم است، مردم هم مهم هستند.»

او در ابتدای سخنان خود از حماس و حمله ۱۵ مهر این گروه افراطی به اسرائیل حمایت کرد و گفت اسرائیل هشت ماه است که نتوانسته «جریان مقاومت» را شکست دهد.

مقام‌ها و حامیان جمهوری اسلامی به گروه‌های نیابتی ایران در خاورمیانه لقب «جریان مقاومت» داده‌اند.

سخنان محمد جواد ظریف در این برنامه با موجی از حمایت چهره‌ها و رسانه‌های اصلاح‌طلب حامی مسعود پزشکیان در شبکه‌های اجتماعی روبرو شده است.

از سوی دیگر، مسعود پزشکیان نیز در همین میزگرد گفت که راهنمای سیاست‌ خارجی دولت او «منافع مردم» خواهد بود و افزود: «می‌خواهم از زندگی حداقلی و بخورنمیر به یک زندگی خوب برسیم.»

این نامزد انتخابات همچنین تأکید که از نظر او مذاکره به معنای «ذلت» نیست و در سیاست خارجی، «شعارهای دهن پرکن که جیب مردم را خالی کند» نخواهد داد.

او بار دیگر با انتقاد از دور زدن تحریم‌ها اعلام کرد که «پول نفت ما نباید به جیب قاچاقچیان برود. با تحریم می‌شود زندگی کرد، اماپیشرفت نه. قرار بود تحریم ها را دور بزنیم، اما کریدورها و غیره در حال دور زدن ایران هستند.»

این در حالی است که محمدباقر قالیباف، دیگر نامزد این انتخابات، نیز در جریان یکی از سخنرانی‌های تلویزیونی خود از این که ۳۰ درصد از پول نفت هنگام فروش هدر می‌رود، انتقاد کرده بود.

پیش از این رسانه‌های بین‌المللی از تخفیف‌های گسترده ایران به چین برای فروش نفت خود خبر داده‌اند.

محاسبات گروه داده‌کاوی رادیو فردا حاکی است که جمهوری اسلامی با هدف ترغیب مشتریان به خرید نفت تحریمی ایران، روزانه حدود ۱۵ میلیون دلار به پالایشگاه‌های چینی تخفیف می‌دهد.

با استفاده از گزارش‌های انتخاب، شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا؛ پ.و/ ع.م
XS
SM
MD
LG