اتحادیه اروپا اجرای تعرفههای تلافیجویانه علیه آمریکا را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد «تا به مذاکرات در این باره فرصت دهد».
همزمان، روز پنجشنبه ۲۱ فروردین کاخ سفید اعلام کرد تعرفههای جدید علیه چین، با احتساب تعرفۀ ۲۰ درصدی قبلی، مجموعاً به رقم ۱۴۵ درصد رسیده است.
تعلیق تعرفههای تلافیجویانۀ اروپا
اورسولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز پنجشنبه گفت این اتحادیه تعرفههای ۱۰ تا ۲۵ درصدی بر مجموعهای از کالاهای آمریکایی را که برای اجرا از هفته آینده در نظر گرفته بود، به مدت ۹۰ روز متوقف میکند؛ اقدامی در واکنش به تصمیم جدید ترامپ برای تعلیق ۹۰ روزه تعرفههای جدید.
رئیس کمیسیون اروپا در بیانیهای اعلام کرد «درحالیکه تصویب اقدامات متقابل اتحادیه اروپا نهایی شده و حمایت گستردهای از سوی اعضا دارد، اجرای آنها را برای ۹۰ روز متوقف میکنیم تا به مذاکرات فرصت داده شود».
او در عین حال هشدار داد که در صورت عدم حصول نتیجۀ مطلوب در مذاکرات، این اقدامات به اجرا درخواهند آمد و بار دیگر تأکید کرد: «تمام گزینهها همچنان روی میز است.»
رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه با تأکید بر اینکه بسیاری از کشورها «به هیچ شکلی علیه ایالات متحده واکنش تلافیجویانهای نشان ندادهاند»، اعلام کرد مجوز تعلیق ۹۰ روزه برای تعرفههای جدید صادر کرده و «در این بازه زمانی تعرفه متقابل بهطور چشمگیری کاهش یافته و به ۱۰ درصد خواهد رسید».
دونالد ترامپ همچنین افزود بیش از ۷۵ کشور با نمایندگان ایالات متحده تماس گرفتهاند تا راهحلی برای موضوعات مرتبط با تجارت، موانع تجاری، تعرفهها، دستکاری در ارزش ارز، و تعرفههای غیرپولی پیدا کنند.
اقدامات تلافیجویانه اروپا که روز چهارشنبه تصویب شد، بیش از ۲۰ میلیارد یورو از کالاهای آمریکایی مانند سویا، موتورسیکلت و لوازم آرایشی را هدف قرار میدهند.
در همین حال کمیسر تجارت اتحادیه اروپا نیز تأیید کرد که تماسهایی با مقامات تجاری آمریکا از جمله وزیر بازرگانی ایالات متحده و نماینده تجاری آمریکا برقرار شده و مذاکرات روزانه بین اتحادیه اروپا و ایالات متحده ادامه دارد.
تعرفههای تلافیجویانه اتحادیه اروپا فقط در پاسخ به تعرفههای فولاد و آلومینیوم است و اروپا میگوید پاسخ به تعرفههای مربوط به خودروها و سایر کالاها همچنان در حال بررسی است.
تعرفه ۱۴۵ درصدی آمریکا علیه چین
کاخ سفید روز پنجشنبه اعلام کرد تعرفههایی که دونالد ترامپ اخیراً بر واردات چین اعمال کرده، در مجموع به ۱۴۵ درصد میرسد.
این رقم بالاتر از ۱۲۵ درصدی است که روز چهارشنبه بهعنوان جمع تعرفههای آمریکا علیه کالاهای چینی اعلام شده بود. براساس اعلام کاخ سفید، جمع این تعرفهها با تعرفۀ ۲۰ درصدی قبلی مرتبط فنتانیل به ۱۴۵ درصد میرسد.
این تعرفه بسیار سنگین و بیسابقه روز چهارشنبه ساعاتی پس از آن اعلام شد که چین اعلام کرد تعرفههایی تلافیجویانه به میزان ۸۴ درصد بر کالاهای آمریکایی اعمال میکند.
چین قبل از آن با دو تعرفۀ ۲۰ و ۳۴ درصدی آمریکا مواجه شده بود و پس از اقدام تلافیجویانه این رقم به ۵۰ درصد و سپس به ۱۰۴ درصد رسید و روز چهارشنبه با دستور «فوری» ترامپ مجموع رقم آن ۱۴۵ درصد شد.
تعرفههای جدید اعمالشده از سوی دونالد ترامپ از ظهر چهارشنبه به وقت پکن اجرایی شده و بر اساس بیانیهای که دولت چین منتشر کرده، تدابیر تلافیجویانه پکن نیز از روز پنجشنبه ۱۰ آوریل (۲۱ فروردین) اجرایی میشود.
با این حال، سخنگوی وزارت بازرگانی چین روز پنجشنبه تأکید کرد که پکن همچنان آماده گفتوگو با واشنیگتن است و ابراز امیدواری کرد اختلافات موجود «براساس احترام متقابل، همزیستی مسالمتآمیز و همکاری برد-برد از طریق گفتوگو و مشورت» حل شود.
واکنش بازارها و وضعیت اقتصادی
بازارهای آسیایی و اروپایی در واکنش به تعلیق ۹۰ روزه تعرفههای آمریکا رشد چشمگیری را تجربه کردند. ازجمله حدود ۹ درصد رشد در بازار توکیو، ۶.۶ درصد در سئول و ۵.۴ درصد در بازار فرانکفورت.
اما در آمریکا شاخصهای بورس باز سقوط کردند. «شاخص اس اند پی ۵۰۰» که روز قبل ۹.۵ درصد رشد داشت، روز پنجشنبه ۴.۱ درصد افت کرد. شاخص داوجونز نیز ۳.۴ درصد پایین آمد و نزدیک به ۴.۸ درصد سقوط کرد. همزمان قیمت طلا به رکوردی تازه رسید و ارزش دلار آمریکا کاهش یافت.
با وجود توقف موقت بخشی از تعرفهها، تحلیلگران هشدار میدهند که فضای بازار همچنان بیثبات است.
در همین راستا، اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده در صورت حصول توافق، تعرفههای دوجانبه در حوزه خودرو و دیگر صنایع سنگین حذف شود. اما هم بروکسل و هم پکن هشدار دادهاند که اگر مذاکرات نتیجه ندهد، اقدامات متقابل آنها در دستور کار باقی خواهد ماند.
دونالد ترامپ معتقد است سیاستهای اقتصادی او یک «انقلاب اقتصادی» است و در بلندمدت باعث بازگشت سرمایه و اشتغال به ایالات متحده میشود.