دونالد ترامپ، در تازهترین اظهارنظر در مورد برنامۀ هستهای جمهوری اسلامی و مذاکرات با ایران، گفت توافقی «قوی و قابل راستیآزمایی» را با تهران ترجیح میدهد که «در آن عملاً این تجهیزات [سانتیرفیوژها] را نابود کنیم».
رئیسجمهور ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت در گفتوگو با هیو هِویت که از او پرسید آیا آمریکا به ایران گزینهای بین تحویل سانتریفیوژها یا «بمباران» داده است، گفت: «بله، موضوع به همین سادگی است. من ترجیح میدهم توافقی واقعی و کاملاً راستیآزماییشده داشته باشیم. ما خواهان راستیآزمایی کامل هستیم و توان انجام آن را داریم.»
آقای ترامپ در ادامه با اشاره به سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم افزود: «بسیار ترجیح میدهم توافقی قوی و قابل راستیآزمایی باشد که در آن عملاً این تجهیزات را نابود کنیم. یا آنها [سانتریفیوژها] را منفجر کنیم یا از تسلیحات هستهای خلعشان کنیم. تنها دو گزینه وجود دارد؛ نابودی با ملایمت یا با خشونت.»
ایران و ایالات متحده تا کنون سه دور مذاکره برای دستیابی به توافقی بر سر پروندهٔ هستهای تهران انجام دادهاند و گزارشها حاکی است که دور چهارم احتمالاً در اوایل هفتهٔ آینده برگزار خواهد شد.
پیشتر، هدف از این مذاکرات محدود کردن برنامۀ هستهای تهران در ازای لغو برخی تحریمهای ایالات متحده عنوان شده بود. اما اخیراً مقامات آمریکایی ازجمله خود دونالد ترامپ به برچیده شدن برنامهٔ هستهای ایران بهعنوان هدف این مذاکرات اشاره کردهاند.
رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه نیز گفته بود «این مهمترین برهه در تاریخ ایران، برای ایران است و امیدوارم آنها آنچه را که درست است، انجام دهند».
او همچنین با اشارۀ مجدد به اینکه «توافق قوی» با ایران را ترجیح میدهد، بار دیگر تأکید کرده بود که «اما آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند و اگر مسیر دیگری را انتخاب کنند، بسیار ناراحتکننده خواهد بود و این کاری است که ما نمیخواهیم انجام دهیم، اما چارهای نداریم.»
این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی همواره گفتهاند حق غنیسازی اورانیوم را قابل مذاکره نمیدانند و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز اخیراً گفته است که تهران بر اساس معاهدۀ انپیتی حق غنیسازی اورانیوم را دارد.
بهرغم همۀ این اظهارات، هنوز مشخص نیست آیا ایالات متحده خواهان نابودی کل برنامۀ هستهای جمهوری اسلامی است یا فقط روی غنیسازی اورانیوم در داخل خاک ایران حساسیت دارد.
جیدی ونس، معاون دونالد ترامپ، روز چهارشنبه اعلام کرد که مذاکرات دربارهٔ برنامهٔ هستهای ایران در مسیر درستی قرار دارد و تهران میتواند از انرژی هستهای غیرنظامی برخوردار باشد، اما اجازهٔ غنیسازی که به ساخت سلاح اتمی منجر شود، وجود ندارد.
دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دورهٔ اول ریاستجمهوری خود خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و ایران پس از آن برخی تعهدات هستهایاش ذیل این توافق را کنار گذاشته و سطح غنیسازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد افزایش داده که به سطح نظامی بسیار نزدیک است.
گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران در سالهای اخیر به سطحی رسیده که در صورت غنیسازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت میکند.