لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۲

انتقاد از عملکرد ایران در گزارش سالانه دولت آمریکا از قاچاق انسان


وزارت خارجه ایالات متحده در گزارش سالانه تازه خود با موضوع قاچاق انسان که روز پنج شنبه، هفتم تیرماه، منتشر شد می‌گوید که ایران در میان بدترین کشورها در زمینه قاچاق انسان در جهان قرار دارد.

این گزارش سالانه، کشورها را در ارتباط با قاچاق افراد به سه دسته تقسیم می‌کند که کشورهای دسته سوم بدترین کارنامه را در این زمینه دارند و امسال ایران در دسته سوم قرار گرفته است؛ میانمار در رأس این دسته جای دارد و بنابراین بدترین عملکرد را در خصوص قاچاق انسان داشته است.

وزارت خارجه ایالات متحده در گزارش خود تحت عنوان «گزارش قاچاق افراد» توضیح می‌دهد که قاچاق انسان را نوعی «برده‌داری امروزی» قلمداد می‌کند و اجبار افراد برای ترک کشور یا سوءاستفاده از مشکلات اقامتی آنان در خارج از زادگاه شان را نیز زیرمجموعه‌ای از قاچاق انسان به‌ شمار می‌آورد.

در این گزارش که تاریخ ژوئن ۲۰۱۸، ماه جاری میلادی، را بر خود دارد آمده است که بنا بر گزارش‌ها، دولت ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تهدید به دستگیری و بازگرداندن به افغانستان، کودکان و مردان مهاجر افغان را مجبور به جنگیدن در سوریه می‌کنند.

گزارش وزارت خارجه آمریکا می‌افزاید که برخی از این نیروهای اجیرشده، پسران نوجوان و حتی ۱۳-۱۲ ساله‌ای هستند که از سوی مقام‌های ایرانی برای جنگ به نفع شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در سوریه اعزام می‌شوند.

جمهوری اسلامی ایران برای نبرد با مخالفان بشار اسد و گروه «حکومت اسلامی» یا داعش نیروهای نظامی خود را در قالب «مدافعان حرم» به سوریه و عراق فرستاده و شمار زیادی از شیعیان افغان و پاکستانی را نیز در قالب «تیپ فاطمیون» و «لشکر زینبیون» به سوریه اعزام کرده است.

پیش از این روزنامه «وال‌استریت جورنال» خبر داده بود که ایران با «پرداخت مبلغ ۵۰۰ دلار در ماه و دادن مجوز اقامت در ایران به هزاران پناهنده افغان» آنان را برای جنگ در سوریه در حمایت از حکومت بشار اسد «استخدام» می‌‌کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی این گزارش و گزارش‌های مشابه را تکذیب کرده‌اند.

در همین حال کمتر از یک سال پیش خبرگزاری صداوسیما ویدیویی از یک نوجوان ۱۳ ساله اهل مازندران را به عنوان خردسال‌ترین «مدافع حرم» در سوریه منتشر کرد که واکنش انتقادی گروهی از فعالان شبکه‌های اجتماعی از جمله بخشی از کاربران موسوم به «حزب‌الله» را در پی داشت.

گزارش تازه قاچاق انسان وزارت خارجه ایالات متحده در ادامه می‌نویسد: «گزارش‌هایی نیز از همدستی مقامات دولت جمهوری اسلامی در اجیر کردن اجباری مردان و پسران افغان مقیم ایران برای جنگ وجود دارد.»

در ادامه این متن آمده است: «دولت ایران همچنین به شبه‌نظامیانی که در عراق برای جنگ‌های خود از سربازان کودک استفاده می‌کنند، حمایت مالی ارائه می‌دهد. با وجود این گزارش‌های معتبر، دولت ایران هیچ اتهام و موردی را بررسی نکرد و هیچ‌ یک از مقام‌های حکومتی را به خاطر همدستی در جرائم قاچاق انسان به پاسخگویی وانداشته است.»

این متن این‌گونه ادامه می‌دهد که «دولت ایران حداقل استانداردهای لازم برای از بین بردن قاچاق انسان را به طور کامل رعایت نکرده و تلاش‌ قابل توجهی نیز در این جهت انجام نداده است.»

در بخشی دیگر آمده است: «علی‌رغم فقدان تلاش‌های قابل توجه، دولت ایران برخی گام‌ها را برای رسیدگی به معضل قاچاق انسان برداشته است، از جمله گام‌هایی برای پیوستن به کنوانسیون ملل متحد علیه جرائم سازمان‌یافته فراملی. با این حال، دولت ایران اطلاعاتی از تلاش‌های کلی خود علیه قاچاق انسان منتشر نکرده‌ است.»

پیوستن ایران به کنوانسیون ملل متحد علیه جرائم سازمان‌یافته فراملی روز چهارم بهمن ۹۶ در مجلس شورای اسلامی رأی آورد.

بحث درباره منظور این کنوانسیون از «گروه‌های تروریستی» موضوع جنجالی این لایحه بود که در مجلس نظرات مختلفی را همراه داشت، اما در پایان به تصویب رسید.

در بخش‌های دیگری از گزارش تازه وزارت خارجه آمریکا به مسائلی همچون قاچاق دختران برای برده‌داری جنسی اشاره شده و کارنامه دولت ایران در این زمینه نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.

با استفاده از متن گزارش ۲۰۱۸ قاچاق انسان، رادیوفردا/ پ.پ/ ف.دو

XS
SM
MD
LG