لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۸

ابراز نگرانی نسبت به سرنوشت مجاهدین خلق در عراق


وزارت دفاع عراق حدود يک هفته پيش اعلام کرد که آمريکا با سپردن حفاظت قرارگاه اشرف به ارتش عراق موافقت کرده است. (عکس از AFP)
وزارت دفاع عراق حدود يک هفته پيش اعلام کرد که آمريکا با سپردن حفاظت قرارگاه اشرف به ارتش عراق موافقت کرده است. (عکس از AFP)

يک گروه از وکلای بين المللی نسبت به سرنوشت اعضای سازمان مجاهدين خلق، پس از واگذاری کنترل قرار گاه اشرف به عراق ابراز نگرانی کرده اند.


به گزارش خبرگزاری رويترز، اين گروه که خود را «کميته حقوقدانان بين المللی در دفاع از قرارگاه اشرف» معرفی کرده است روز جمعه ۱۵ شهريور ماه اعلام کرد: احتمال دارد عناصر شيعه دولت عراق که نزديک به حکومت ايران هستند، بيش از سه هزار نفر از افراد حاضر در قرارگاه اشرف را به ايران بازگردانند.


وزارت دفاع عراق حدود يک هفته پيش اعلام کرد که آمريکا که از زمان حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ حفاظت از اين قرارگاه را بر عهده داشت، با سپردن حفاظت قرارگاه اشرف به ارتش عراق موافقت کرده است.


در جريان نشست خبری اين کميته که در پاريس مستقر است، مارک هنزلين يکی از اعضای اين کميته نسبت به «احتمال قتل عام» افراد حاضر در قرارگاه اشرف ابراز نگرانی کرد.


او که ماه گذشته از قرارگاه اشرف ديدار کرده، حفاظت از اين قرارگاه توسط نيروهای عراقی را به «حفاظت روباه از قفس مرغ ها» تشبيه کرده است.

صدام حسين، رییس جمهوری سابق عراق، قرارگاه اشرف که در ۷۰ کيلومتری شمال بغداد قرار دارد را در اواسط دهه ۶۰ و در زمان جنگ ايران و عراق به سازمان مجاهدين خلق ايران واگذار کرد.


این قرارگاه به نام اشرف ربیعی، همسر اول مسعود رجوی رهبر این سازمان که در جریان یک درگیری در ایران کشته شده بود نامگذاری شد.


در پی حمله ارتش آمريکا به عراق در سال ۲۰۰۳ نيروهای حاضر در قرارگاه اشرف، اعم از اعضای سازمان مجاهدين خلق ايران و ساير گروه های مخالف حکومت ايران خلع سلاح شدند و تحت حفاظت ارتش آمريکا قرار گرفتند.


  • سازمان عفو بين الملل، اعضای سازمان مجاهدين خلق در عراق را «افراد تحت مراقبت» خوانده و از عراق و آمريکا خواسته است با اين افراد بر اساس پيمان چهارم ژنو رفتار کرده و آنان را به ايران تحويل ندهد

از آن زمان تاکنون ايران در جريان مذاکره با بغداد بارها خواستار اخراج مجاهدين خلق از عراق شده است.


سپردن حفاظت به ارتش عراق


نهم شهريور ماه گذشته، وزارت دفاع عراق اعلام کرد که آمريکا مسئوليت کنترل قرارگاه اشرف را به ارتش عراق سپرده است.


ژنرال محمد العسکری، سخنگوی وزارت دفاع عراق در آن تاريخ ضمن اعلام اين خبر گفته بود: «نيروهای عراقی برای حفاظت از اين اردوگاه، مسئوليت کنترل آنرا در دست گرفته اند و برخلاف شايعات ، قصد تصرف اين اردوگاه را ندارند.»


پيش از آن اما، در آغاز تير ماه گذشته وزير دفاع عراق، ژنرال عبدالقادر جاسم العبيدی، در گفت و گوی با خبرگزاری فارس گفته بود که در دولت عراق درباره اخراج اعضای سازمان مجاهدين خلق از عراق تصميم گيری شده است.


او گفته بود: «براساس اين تصميم و بنا بر موازين حقوق بين الملل، اتباع کشورهای ديگر بايد به کشور خود برگردند و در صورت عدم تمايل به اين امر بايد از طريق نهادهای بين المللی اقدام کنند.»


به گزارش خبرگزاری فارس، وزير دفاع عراق با اشاره به آنچه «دشواری های ناشی از حضور مجاهدين در عراق» خواند گفته بود: «اکنون حضور آنان بيش از آن که برای ايران مسئله ساز باشد برای عراق هزينه آفرين است.»


ژنرال العبيدی جزئيات بيشتر در اين باره افشا نکرده بود و توضيحات بيشتر را به بعد از انجام مذاکرات با مقام های ايرانی موکول کرده بود.


سازمان عفو بين الملل، اعضای سازمان مجاهدين خلق در عراق را «افراد تحت مراقبت» خوانده و از عراق و آمريکا خواسته است با اين افراد بر اساس پيمان چهارم ژنو رفتار کرده و آنان را به ايران تحويل ندهد.


اين پيمان که در سال ۱۹۴۹ در سازمان ملل تصويب شده است، بازگرداندن افرادی را که در سرزمين خود با شکنجه و آزار مواجه می شوند را ممنوع است.


سازمان مجاهدين خلق ايران، پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ ايران و در پی اختلاف با گروه های نزديک به آيت الله خمينی، بنيان گذار جمهوری اسلامی ايران، عليه حکومت ايران اعلام مبارزه مسلحانه کرد.


رهبران اين سازمان در اواسط دهه ۶۰ در حالی که ايران و عراق در حال جنگ بودند، با توافق حکومت صدام حسين و با هدف «سرنگون کردن حکومت ايران» در خاک عراق مستقر شدند.


سازمان مجاهدين خلق از زمان استقرار در عراق تا زمان حمله ارتش آمريکا به اين کشور، چندين عمليات نظامی در مرزها يا در داخل خاک ايران انجام داد.

بزرگترين عمليات اين سازمان، در تابستان سال ۱۳۶۷ و چند روز پس از موافقت ايران قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل برای پايان دادن به جنگ هشت ساله ايران و عراق انجام شد.


اين عمليات که مجاهدين خلق آن را «فروغ جاويدان» و ايران آن را «مرصاد» می خوانند، با شکست نيروهای سازمان مجاهدين خلق خاتمه يافت.


آمريکا و اتحاديه اروپا و ايران سازمان مجاهدين خلق را به عنوان يک گروه تروريستی می شناسند.


XS
SM
MD
LG