لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۶

خانواده دوتابعیتی‌های زندانی: آمریکا ویزای فرزندان مقا‌م‌های ایران را لغو کند


گفته می شود پسر معصومه ابتکار و دختر علی لاریجانی در آمریکا مشغول به تحصیل هستند
گفته می شود پسر معصومه ابتکار و دختر علی لاریجانی در آمریکا مشغول به تحصیل هستند

دو منبع مطلع نزدیک به خانواده‌های آمریکایی که در ایران زندانی هستند روز دوشنبه به شبکه «ان بی سی» گفته‌اند این خانواده‌ها در نامه‌ای از دولت دونالد ترامپ خواسته‌اند که ویزای فرزندان مقام‌های بلند‌پایه حکومت جمهوری اسلامی که در آمریکا حضور دارند را لغو کند.

این منابع گفته‌اند، این خانواده‌ها منتظر اقدام کاخ سفید در این زمینه هستند.

«ان بی سی» می‌گوید، هم اکنون چهار شهروند ایالات متحده و یک فرد دارای اقامت آمریکا در ایران زندانی هستند.

طبق این گزارش خانواده‌های این زندانیان فهرستی از فرزندان و بستگان مقام‌های بلند پایه جمهوری اسلامی از جمله برادرزاده حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران را به دولت و قانونگذاران آمریکایی ارائه کرده اند.

پسر معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور ایران در امور بانوان و خانواده ، نیز هم اکنون دانشجو و ساکن کالیفرنیاست. معصومه ابتکار از چهره های جریان گروگان‌گیری ۵۲ دیپلمات آمریکایی در سفارت این کشور در سال ۱۳۵۸ بود.

گفته می‌شود، دختر علی لاریجانی، رئیس مجلس نیز در حال گذراندن دوران رزیدنسی خود در بیمارستانی در ایالت اوهایو است.

براساس این گزارش برادرزاده حسن روحانی و فرزند مشاور سابق او حسین فریدون، در نیویورک دانشجو است.

دوستان و خانواده‌های بازداشتی‌ها دوتابعیتی در ایران می‌گویند، موضوع ویزا برای فرزندان مقام‌های ایرانی می‌بایست به عنوان اهرم فشار در این زمینه مورد استفاده قرار گیرد.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود در پاسخ به پرسشی در خصوص استفاده از لغو ویزای فرزندان مقام‌های ایرانی گفته است: ایالات متحده برای پایان دادن به حبس خودسرانه آمریکایی‌های بازداشتی به دنبال استفاده از تمام گزینه‌ها است و تا زمان حل این مسئله به فشار بر حکومت ایران ادامه می‌دهد.

این مقام وزارت خارجه آمریکا حاضر نشده توضیح بیشتری در خصوص اقدامات خود در این زمینه ارائه کند.

شماری از قانونگذاران آمریکایی از جمله سناتور جمهوریخواه تد کروز و الیوت آنگل از درخواست خانواده های زندانیان دوتابعیتی برای لغو ویزای فرزندان مقا‌م‌های ایران حمایت می کنند.

در همین زمینه، یک مقام دفتر الیوت آنگل، نماینده دموکرات از نیویورک، که انتظار می‌رود در مجلس نمایندگان آینده ریاست کمیته روابط خارجی را به عهده بگیرد، گفته است که او از هر اقدامی که به آزادی بازداشتی‌ها منجر شود حمایت می‌کند.

ژیائو وانگ، پژوهشگر چینی-آمریکایی دانشگاه پرینستون، در ایران به ده سال زندان محکوم شده‌ و در زندان است.

سیامک نمازی، دارای ملیت دوگانه ایرانی و آمریکایی از مهرماه سال ۱۳۹۴ در جریان سفر به تهران، بازداشت شد. وی در دادگاه به اتهام «همکاری با دولت‌ متخاصم آمریکا» به ده سال زندان محکوم شد.

محمدباقر نمازی از مقام‌های سابق یونیسف در ایران و استاندار خوزستان پیش از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ ایران بود. او که برای پیگیری وضعیت پسر بزرگش، سیامک نمازی، به ایران سفر کرده بود در اسفند ۱۳۹۴ بازداشت شد. باقر نمازی اکنون در یک مرخصی استعلاجی بیرون از زندان به‌سر می برد و ممنوع‌الخروج است.

نزار زکا، شهروند لبنانی که اجازه اقامت دائم در آمریکا را دارد، نیز در ایران زندانی‌ست.

از تعداد دقیق زندانیان دو تابعیتی در ایران اطلاعی در دست نیست؛ اما نازنین زاغری، عباس عدالت، استاد ریاضی و علوم کامپیوتری دانشگاه امپریال کالج لندن و کمال فروغی نیز سه شهروند ایرانی‌-بریتانیایی‌ هستند که در ایران محبوس شده‌اند.

پیش از این نیز کارن وفاداری، شهروند آمریکایی به اتفاق همسرش آفرین نیساری در ایران زندانی شده بودند.‎

خبرگزاری رویترز سال گذشته گزارش داد که اطلاعات سپاه دست‌کم ۳۰ شهروند دو تابعیتی را بین سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷ به اتهام «جاسوسی» بازداشت کرده است.

به گفته رویترز، ۱۹ تن از این افراد دارای تابعیت‌های اروپایی بودند.

نامه شش خانواده دوتابعیتی

در همین روز شش خانواد‌ه‌ زندانی دو تابعیتی در نامه‌ای از رهبران جهان خواستند تا با عادت دیرینه «گروگانگیری دولتی» در جمهوری اسلامی ایران مقابله کنند.

این نامه را خانواده‌های رابرت لوینسون، مامور پیشین پلیس فدرال آمریکا، نزار زاکا، سعید ملک پور، دانش‌آموخته مهندسی مواد از دانشگاه صنعتی شریف تهران و دارای اقامت کانادا، کامران غدیری، ایرانی استرالیایی که از سال ۲۰۱۶ زندانی است، احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر زندانی و سیامک نمازی امضا کرده‌اند.

نویسندگان این نامه تصریح کرده‌اند که بدون فشار بین‌المللی، جمهوری اسلامی تمایلی به پایان دادن به گروگانگیری نشان نخواهد داد.

این خانواده‌ها تاکید کردند، «رهبران جهان باید هزینه سیاسی نقض حقوق بشر را آنچنان بالا ببرند که مقام‌های جمهوری اسلامی مجبور شوند عزیزانمان را آزاد کنند».

منابع: گزارش‌های «ان بی سی» ، کمپین حقوق بشر و رادیوفردا/ خ/ ت
XS
SM
MD
LG