لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۸

وزیر خارجه آمریکا: در دوران ترامپ «ایران هسته‌ای» در کار نخواهد بود


مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، می‌گوید در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.

او در گفت‌وگویی که روز پنجشنبه دوم اسفند در شبکه ایکس، توئیتر سابق، منتشر شد، حکومت ایران را متهم کرد از هر پولی که به دست می‌آورد برای برنامه تسلیحاتی خود و «حمایت از تروریسم» استفاده می‌کند.

او تصریح کرد که ایران هرگز اجازه نخوهد داشت سلاح هسته‌ای به دست آورد تا با آن «جهان را گروگان بگیرد» و «به شکل بالقوه به اسرائیل حمله کند».

وزیر خارجه آمریکا گفت همه اتفاقات «بی‌ثبات‌کننده» در خاورمیانه شامل حملات حوثی‌های یمن به کشتی‌ها و فعالیت‌های گروه افراطی حماس، گروه حزب‌الله و شبه‌نظامیان در عراق که به گفته او «به اسرائیل و آمریکا حمله می‌کنند» همگی از سوی ایران حمایت مالی می‌شوند.

آقای روبیو با اشاره به دستور رئیس‌جمهور ایالات متحده برای احیای فشار حداکثری بر ایران گفت: «چرا باید اجازه دهیم ٱنها (حکومت ایران) پول بیشتری به دست آورند تا از آن برای حمایت از چنین چیزهایی استفاده کنند؟»

وزیر خارجه آمریکا درباره دستورهای آقای ترامپ به مشاورانش در صورت تلاش ایران برای ترور خود، با اشاره به این که درباره تاکتیک‌ها و روش‌ها صحبت نخواهد کرد، افزود: «همین کافی است که بگوییم اگر ایالات متحده تصمیم بگیرد چنین اقدامی کند، می‌تواند پایان حکومت ایران را رقم بزند.»

رئیس‌جمهور آمریکا روز سه‌شنبه ۱۶ بهمن گفته بود دستوراتی به مشاورانش داده که اگر ایران برای ترور او تلاش کند، «محو شود و هیچ چیزی از آن باقی نماند».

او در همان روز بعد از صدور یادداشتی برای احیای «فشار حداکثری» بر ایران گفت که دستور او در این زمینه بسیار سختگیرانه است، اما مایل به دیدار با رئیس‌جمهور ایران است تا تهران را ترغیب کند دست از تلاش برای رسیدن به سلاح هسته‌ای بردارد.

مارکو روبیو در ادامه مصاحبه اخیر خود با تأکید بر این که رئیس‌جمهور آمریکا حافظ صلح است، افزود: «اما هیچکس نباید اشتباه کند. در دوران دونالد ترامپ ایران هسته‌ای در کار نخواهد بود.»

شرایط دیدار ترامپ و پوتین

وزیر خارجه ایالات متحده در بخش دیگری از مصاحبه خود با کاترین هریج، روزنامه‌نگار آمریکایی، که در شبکه ایکس منتشر شد، اعلام کرد دیدار احتمالی میان دونالد ترامپ با همتای روس او به دستیابی به پیشرفت در مذاکرات برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین بستگی دارد.

مارکو روبیو اظهار داشت که در دیدار این هفته در عربستان به همتای روس خود گفته است که «تا زمانی که ندانیم نشست (سران دو کشور) درباره چه چیزی برگزار می‌شود»، ملاقاتی در کار نخواهد بود.

او افزود معمولاً تا زمانی که نتیجه یا پیشرفتی حاصل نشود، چنین جلساتی در سطح رهبران برگزار نمی‌شود.

مارکو روبیو همراه با مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، روز ۳۰ بهمن با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و یوری اوشاکو، دستیار رئیس‌جمهور روسیه در امور سیاسی، در ریاض دیدار کردند که در پایان آن از تشکیل تیم‌هایی برای مذاکره درباره تعیین مسیر پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین خبر دادند.

دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین در روزهای گذشته اعلام کردند آماده برگزاری دیدار و نشست با یکدیگر هستند.

مارکو روبیو همچنین گفت زمان برگزاری دیدار (میان رهبران) تا حد زیادی به این بستگی دارد که آیا می‌توانیم برای پایان دان به جنگ در اوکراین پیشرفت کنیم یا خیر، و اگر بتوانیم، «این دیدار همان است که به امضای توافق منجر خواهد شد و فکر می‌کنم همه باید جشن بگیرند که رئیس‌جمهور ترامپ بانی صلح است».

وزیر خارجه آمریکا در پی نشست ریاض تأکید کرده بود که دو طرف جنگ برای دستیابی به صلح باید امتیازاتی بدهند.

دونالد ترامپ که پیش از نشست مقامات اعزامی دولت خود به ریاض برای گفت‌وگو با نمایندگان روسیه، یک گفت‌وگوی تلفنی ۹۰ دقیقه‌ای با رئیس‌جمهور روسیه داشت، بعید ندانسته که تا پیش از پایان ماه جاری میلاد (۱۰ اسفند) با ولادیمیر پوتین دیدار کند.

آقای ترامپ برای دستیابی به یک توافق سریع جهت پایان دادن به جنگ در اوکراین فشار وارد کرده اما تاکتیک‌های به کار رفته از سوی او اوکراین و دولت‌های اروپایی را نگران کرده است.

کی‌یف و قدرت‌های اروپایی که از نشست ریاض انتقاد کرده و از عدم حضور نماینده اوکراین در آن انتقاد کردند، هراس دارند که روسیه و آمریکا به سوی توافقی گام بردارند که منافع امنیتی آن‌ها را نادیده بگیرد.

آقای ترامپ روز اول اسفند با «دیکتاتور» نامیدن ولودمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین و نکوهش «عملکرد ضعیف» او، این کشور و متحدان اروپایی را شوکه کرد.

اوکراین و اروپا تأکید دارند که روسیه عامل تهاجم تمام عیار سه سال قبل به اوکراین بود.

اتحادیه اروپا یک بسته جدید و وسیع تحریمی علیه روسیه تهیه کرده که قرار است روز ششم اسفند، دقیقاً در سالروز حمله روسیه به اوکراین، در نشست وزیران خارجه اتحادیه در بروکسل تصویب شود.

در این میان، سرگئی لاوروف دوم اسفند با شرکت در حاشیه نشست «گروه ۲۰» در آفریقای جنوبی با وانگ یی، همتای خود از چین، دیدار کرد.

وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که مناسبات این کشور با چین یک عامل مهم در تقویت ثبات بین‌المللی و جلوگیری از لغزش به سوی رویارویی کامل است.

بیانیه وزارت خارجه چین نیز در خصوص دیدار انجام شده در آفریقای جنوبی یادآوری کرده که وانگ یی به وزیران خارجه «گروه ۲۰» اظهار داشت که «چین از همه تلاش‌های شایسته برای صلح» حمایت می‌کند و «پنجره‌ای برای صلح» به روی اوکراین گشوده می‌شود.

۱۹ کشوری که در ردیف اقتصادهای بزرگ جهان رده‌بندی شده‌اند همراه با اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا «گروه ۲۰» را تشکیل می‌دهند.

ریاست دوره‌ای این گروه در حال حاضر در اختیار آفریقای جنوبی است که هدف خود را گردهم‌آوردن کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه برای ایجاد ثبات در اقتصاد جهانی و تقویت همکاری‌ها اعلام کرده است.

مارکو روبیو تصمیم گرفت در نشست دو روزه «گروه ۲۰» در آفریقای جنوبی شرکت نکند. دولت ترامپ برخی از سیاست‌های دولت آفریقای جنوبی را ضد آمریکایی دانسته و کمک‌های مالی به این کشور را قطع کرده است.

با این حال، دانا براون، سفیر موقت آمریکا در پرتوریا کشورش را در نشست «گروه ۲۰» نمایندگی کرد.

XS
SM
MD
LG