لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۱

«چهار ایرانی» در جریان حمله به پایگاه هوایی حمص در سوریه کشته شدند


کشته‌های ایرانی حمله به یک پایگاه هوایی در حمص سوریه (از چپ به راست): مهدی لطفی نیاسر، اکبر زوار جنتی، عماسر موسوی و مهدی دهقانی
کشته‌های ایرانی حمله به یک پایگاه هوایی در حمص سوریه (از چپ به راست): مهدی لطفی نیاسر، اکبر زوار جنتی، عماسر موسوی و مهدی دهقانی

یک خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران عصر دوشنبه ۲۰ فروردین گزارش داد که در جریان حمله به پایگاه هوایی حمص در سوریه که روز یکشنبه انجام شد، ۱۴ تن کشته شدند که چهار نفر از آنها ایرانی هستند.

خبرگزاری فارس کشته‌شدگان ایرانی این حادثه را «مدافعان حرم» معرفی کرده است. اسامی این افراد عبارتند از «عمار موسوی از اهواز، مهدی لطفی نیاسر و اکبر زوار جنتی از تبریز و مهدی دهقانی یزدلی».

برخی از رسانه‌های ایران، مهدی لطفی نیاسر را از بسیجیان استان قم و برادر حجت‌الاسلام لطفی نیاسر، مدیر صداوسیمای قم، معرفی کرده‌اند.

خبرگزاری مهر هم از قول نماینده ولی‌فقیه در استان خوزستان خبر داده که «عمار موسوی» ساکن «کوی علوی» شهر اهواز بوده است.

خبرگزاری‌های مهر و فارس همچنین از کشته شدن یک کادر سپاه پاسداران در سوریه در روز یکشنبه خبر داده اند که ظاهرا در نقطه دیگری از این کشور کشته شده است.

بر اساس این گزارش‌ها، مسئول روابط عمومی و اطلاع‌رسانی سپاه انصارالرضا خراسان‌جنوبی گفته که «ستوان یکم پاسدار مرتضی بصیری‌پور» روز یکشنبه در آنچه که «دفاع از حرم اهل بیت» خوانده، کشته شده است.

وی به محل و نحوه کشته شدن این پاسدار سپاه اشاره نکرده‌ است.

«مدافع حرم»، عنوانی است که جمهوری اسلامی ایران برای حضور نظامیان خود در سوریه برگزیده است.

سوریه و متحد نظامی اصلی‌اش روسیه، حمله به پایگاه هوایی حمص را به اسرائیل نسبت داده‌اند. این حمله یک روز پس از حمله شیمیایی در غوطه شرقی علیه غیرنظامیان انجام شد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز یکشنبه در واکنش به حملات شیمیایی منتسب به ارتش بشار اسد در غوطه شرقی، ضمن انتقاد از حمایت‌های ایران و روسیه از بشار اسد توئیت کرد که «اسد حیوان» به خاطر این جنایت، «بهای سنگینی خواهد پرداخت».

با این حال، آمریکا تکذیب کرده که در حمله به پایگاه ارتش سوریه در حمص دست داشته است.

اسرائیل به این خبر واکنشی نشان نداده است، ولی به گزارش خبرگزاری رویترز، مقام‌های اسرائیلی گفته‌اند که نیروهای ایرانی از پایگاه هوایی «تیاس» یا «تی- فور» استفاده می‌کنند و اینکه اسرائیل هرگز حضور دشمن‌اش در خاک سوریه را نخواهد پذیرفت.

جمهوری اسلامی ایران برای نبرد با مخالفان بشار اسد و گروه «حکومت اسلامی» یا داعش نیروهای نظامی خود را در قالب «مدافعان حرم» به سوریه و عراق فرستاده و شماری از شیعیان افغان و پاکستانی را نیز در قالب «تیپ فاطمیون» و «لشکر زینبیون» به سوریه اعزام کرده است.

تاکنون تعداد قابل توجهی از این نیروها که در این دو کشور کشته شده‌اند٬ در چندین شهر ایران تشییع و به خاک سپرده شده‌اند.

در همین زمینه محمدعلی شهیدی، رئیس بنیاد شهید، اسفند سال ۹۵ شمار کشته‌شدگان موسوم به «مدافع حرم» تا آن زمان را ۲۱۰۰ نفر اعلام کرد.

وی همچنین گفته بود که رهبر جمهوری اسلامی در جلسه‌ای از او خواسته که موضوع اعطای تابعيت ایرانی به نیروهای لشکر «فاطمیون» را پیگیری کند.

به گفته شهیدی٬ آیت‌الله علی خامنه‌ای در این دیدار گفته که «حفاظت از اين خانواده‌ها به دوش ماست، به همين دليل حتماً برايشان تابعيت درست كنيد و حتماً آنها را زير پوشش بنياد شهيد بگيريد».

پیش از این روزنامه «وال استریت جورنال» خبر داده بود که ایران با «پرداخت مبلغ ۵۰۰ دلار در ماه و دادن مجوز اقامت در ایران به هزاران پناهنده افغان» آنان را برای جنگ در سوریه در حمایت از حکومت بشار اسد «استخدام» می‌‌کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی٬ این گزارش و گزارش‌های مشابه را تکذیب کرده‌اند.

طی سال‌های اخیر همچنین تعدادی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران از جمله احمد غلامی، حسین همدانی، حمید تقوی، شفیع شفیعی، رضا فرزانه، داریوش درستی، اسماعیل حیدری، هادی کجباف شعبان نصیری، ذاکر حیدری، و عبدالله اسکندری نیز در درگیری‌های سوریه کشته شده‌اند.

گفته می‌شود ۱۵ گروه از شبه‌نظامیان شیعه مورد حمایت ایران در سوریه و عراق مشغول جنگ هستند.

سپاه پاسداران بارها اعلام کرده‌ است که حضور فرماندهان این نیرو در سوریه و عراق «مستشاری» است و جمهوری اسلامی به درخواست بشار اسد و دولت عراق به این کشورها نیرو اعزام کرده‌ است.

ولی منتقدان در داخل ایران با انتقاد شدید از عملکرد قاسم سلیمانی و نیروی قدس در منطقه، «به وجود آمدن» گروه داعش را «مرهون سوءمدیریت قاسم سلیمانی» دانسته‌اند.

از جمله مهدی خزعلی، منتقد سیاسی، سال گذشته در ویدئویی گفته بود که اگر حضور قاسم سلیمانی در سوریه نبود، «الان داعشی در سوریه وجود نداشت».

به استناد گزارش‌هایی از خبرگزاری‌های فرانسه، رویترز، اینترفکس، فارس نیوز و رادیو فردا/ ک.ت /ک.ر
XS
SM
MD
LG