رئیسجمهور آمریکا میگوید که از دید او مشکلی وجود ندارد که نیروهای اروپایی به عنوان حافظان صلح به اوکراین فرستاده شوند.
دونالد ترامپ روز دوشنبه ششم اسفند در ابتدای دیدار با امانوئل مکرون، همتای فرانسوی خود، در کاخ سفید گفت که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، با حضور نیروهای صلحبان اروپایی در اوکراین به عنوان بخشی از یک توافق بالقوه برای پایان دادن به جنگ موافقت خواهد کرد.
او در پاسخ به سوال خبرنگاران در این باره گفت: «بله، او (پوتین) خواهد پذیرفت. از او این سوال را پرسیدهام. ببینید، اگر این توافق انجام شود، او به دنبال جنگ جهانی نیست.»
دونالد ترامپ همچنین توافق با اوکراین را «بسیار نزدیک» توصیف کرد و خبر داد که به زودی برای امضای توافق با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین دیدار خواهد کرد.
رئیسجمهور آمریکا در اینباره گفت: «احتمالا این هفته یا هفته آینده برای امضای توافق با او دیدار خواهم داشت که خوب خواهد بود». او سپس گفت که به زودی با ولادیمیر پوتین نیز دیدار خواهد کرد.
آقای ترامپ در روزهای گذشته و در پی انتقاد رئیسجمهور اوکراین از مذاکرات آمریکا و روسیه در پایتخت عربستان سعودی برای پایان دادن به جنگ اوکراین بدون حضور مقامهای کییف، در چند نوبت از ولودیمیر زلنسکی انتقاد کرده بود.
رئیسجمهور فرانسه نیز روز دوشنبه در کاخ سفید گفت که برخی کشورهای اروپایی آمادگی دارند تا پس از امضای توافق صلح، به عنوان تضمین امنیتی، نیروهای صلحبان به اوکراین ارسال کنند، هرچند این نیروها به خط مقدم فرستاده نخواهند شد.
او افزود که توافق صلح ممکن است در مرحله دوم و پس از آنچه او «آتشبس» نامید، به وقوع بپیوندد.
روسای جمهور دو کشور در کنفرانس خبری مشترک بعد از دیدار خود نیز صحبت کردند.
دونالد ترامپ در این کنفرانس گفت تمرکز دو کشور بر رسیدن به آتشبس در سریعترین زمان ممکن و «نهایتا صلح دائمی» در اوکراین است.
او افزود دیدارش با امانوئل مکرون «یک گام مهم» برای رسیده به این هدف بوده است.
رئیسجمهور فرانسه نیز حق حاکمیت اوکراین را «موضوعی حیاتی» برای ثبات اروپا دانست و گفت که اوکراین توانسته «خط مقدم امنیت جمعی ما را حفظ کند».
وعده همکاری اقتصادی آمریکا و روسیه
رئیسجمهور ایالات متحده ساعتی پیش در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال، اعلام کرد او و ولادیمیر پوتین در حال مذاکره درباره «معاملات اقتصادی مهمی» هستند که بخشی از گفتوگوها برای پایان دادن به جنگ ناشی از حمله مسکو به اوکراین است. او روند این گفتوگوها را خوب ارزیابی کرد.
دونالد ترامپ نوشت: «من در حال انجام مذاکرات جدی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در مورد پایان دادن به جنگ و همچنین معاملات بزرگ توسعه اقتصادی هستم که بین ایالات متحده و روسیه انجام خواهد شد».
آقای ترامپ در بیاینه خود گفته است که او به رهبران گروه هفت نیز هدف خود برای دستیابی به توافقی با کییف که در آن ایالات متحده بتواند در ازای توافق صلح اجازه دسترسی به منبع اوکراین را داشته باشد، توضیح داده است.
او نوشته است: «من بر اهمیت توافق حیاتی "مواد معدنی حیاتی و عناصر نادر" بین ایالات متحده و اوکراین تأکید کردم، که امیدواریم به زودی امضا شود».
رئيسجمهور آمریکا در ادامه نیز از این توافق به عنوان «شراکت اقتصادی» یاد کرده که به گفته او «اطمینان میدهد که مردم آمریکا دهها میلیارد دلار و تجهیزات نظامی ارسال شده به اوکراین را بازپس گیرند، این به رشد اقتصاد اوکراین نیز کمک خواهد کرد تا جنگ وحشیانه و بیرحمانه به پایان برسد».
این بیانیه آقای ترامپ پس از آن منتشر شد که او و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در کاخ سفید و در جلسه از راه دور با دیگر رهبران گروه هفت شرکت کردند؛ کنفرانسی که به مناسبت سومین سالگرد آغاز حمله تمامعیار روسیه به اوکراین برگزار شد.
پس از سه سال حمایت ثابت ایالات متحده و اروپا از جنگ اوکراین، دونالد ترامپ وارد مذاکراتی با مسکو برای حل و فصل وضعیت شده است، اما هنوز مشخص نیست اوکراین و کشورهای اروپایی چقدر در تعیین شرایط این توافقها نقش خواهند داشت.
این در حالی است که روسیه تحت تحریمهای سنگین بینالمللی قرار دارد که توسط دولت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، به دلیل حمله نظامی مسکو به اوکراین اعمال شده است.
تحریمهایی که اگر قرار باشد معاملات احتمالی ایالات متحده و روسیه که آقای ترامپ به آن اشاره کرده لغو شود، از دید رهبران اروپایی یک پیروزی بزرگ برای ولادیمیر پوتین خواهد بود.
تماس گروه هفت و سفر امانوئل مکرون به واشینگتن در حالی صورت گرفته که دونالد ترامپ بارها شک و تردید خود را درباره تعهدش به اتحادهای تاریخی ایالات متحده ابراز کرده است.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، یکی از آنها است که پس از جنگ جهانی دوم برای دفاع از اروپا در برابر گسترش شوروی تشکیل شد.
رئیسجمهور آمریکا از زمان بازگشت به کاخ سفید در چند نوبت تأکید کرده که اعضای ناتو را وادار خواهد کرد تا سهم خود در این پیمان را به ۵ درصد تولید ناخالص داخلی خود افزایش دهند.