مشاور امنیت ملی آمریکا روز دوشنبه ۲۷ اردیبهشت گفت با همتای اسرائیلی خود و مقامات دولت مصر در مورد درگیریهای مسلحانه بین اسرائیل و فلسطینیان گفتوگو کرده است.
جیک سالیوان افزود: «دولت آمریکا مشغول انجام اقدامات دیپلماتیک فشردهای است و این تلاشها ادامه خواهد یافت».
در همین حال، جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا گفت که قرار است عصر دوشنبه به وقت محلی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر دولت انتقالی اسرائیل، تلفنی گفتوگو کند.
ایالات متحده روز دوشنبه برای سومین بار مانع صدور بیانیه به اتفاق آراء ۱۵ عضو شورای امنیت شد که در آن از تشدید درگیری بین اسرائیل و فلسطینیها و کشته شدن غیرنظامیان «ابراز نگرانی عمیق» شده بود.
این اقدام آمریکا صدور هرگونه بیانیه از سوی شورای امنیت را تا زمان نامعلوم به تعویق انداخت.
از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه از تصمیم دولت بایدن برای فروش تسلیحات به اسرائیل انتقاد کرد و گفت که آمریکا «تاریخ را با دستانی خونین مینویسد».
به گفته منابع کنگره آمریکا، فروش احتمالی ۷۳۵ میلیون دلار تسلیحات نقطهزن به اسرائیل تایید شده است.
رئیس مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که این نهاد روز پنجشنبه برای بررسی درگیریهای شدید در منطقه که وارد دومین هفته شده است تشکیل جلسه خواهد داد.
به گفته او، نمایندگان نیجر و الجزایر، روسای سازمان همکاری اسلامی و گروه کشورهای عرب در سازمان ملل با توجه به وخامت اوضاع و تشدید تنش در منطقه خواستار برگزاری جلسه علنی مجمع عمومی شدهاند.
شورای امنیت سازمان ملل نیز روز یکشنبه برای بررسی این بحران تشکیل جلسه داد ولی به دلیل مخالفت آمریکا که نگران است موضعگیری علنی این نهاد به اقدامات دیپلماتیک پشت پرده لطمه بزند نتوانست در مورد صدور بیانیه به توافق برسد.
اتحادیه اروپا هم اعلام کرد که اقدامات دیپلماتیک برای توقف درگیری بین اسرائیل و پیکارجویان فلسطینی را افزایش خواهد داد و این موضوع در جلسه روز سهشنبه وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه بررسی خواهد شد.
اتحادیه اروپا حمله اسرائیل به ساختمانی که دفاتر کار خبرگزاری آسوشیتدپرس و دیگر رسانههای بینالمللی در آن قرار داشت را «به شدت نگران کننده» توصیف کرد و گفت رعایت ایمنی خبرنگاران یک موضوع حیاتی است.
پتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه گفت وزیران خارجه کشورهای عضو این اتحادیه در جلسه روز سهشنبه راههای دیپلماتیک برای کمک به توقف درگیری و کاهش تنش را بررسی خواهند کرد.
او افزود: «حمله به ساختمان محل کار رسانهها بسیار نگرانکننده است و ایمنی تمامی کارکنان رسانهها یک موضوع حیاتی است. گزارشگری به خصوص از مناطق بحرانی و محل درگیری بسیار ضروری است».
تاثیر اقدامات اتحادیه اروپا بر بحران خاورمیانه هیچگاه با دولت آمریکا قابل مقایسه نبوده ولی این اتحادیه از زمان شروع درگیریها خواستار خویشتنداری دو طرف شده و حمله به اهداف غیرنظامی را محکوم کرده است.
به گفته سخنگوی دفتر ریاستجمهوری فرانسه، امانوئل مکرون در گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهوری مصر بر ضرورت توقف درگیریها تاکید و از میانجیگری قاهره برای حل این بحران حمایت کرده است.
وزیر خارجه ایتالیا نیز روز دوشنبه ضمن تاکید بر ضرورت توقف درگیریها گفت این کشور خواستار بررسی بحران خاورميانه در جلسه وزیران خارجه اتحادیه اروپا شده است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و شارل میشل، رئیس شورای اروپا، نیز در روزهای گذشته ضمن تاکید بر توقف درگیریها خواستار حفاظت از غیرنظامیان شدند.
آواره شدن ۳۸ هزار فلسطینی
در همین حال، سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه گفت که ۳۸ هزار فلسطینی در نتیجه حملات اسرائیلیها از نوار غزه آواره شده و ۲۵۰۰ نفر نیز به دلیل ویران شدن محل زندگیشان بیخانمان شدهاند.
استفان دویاریک گفت که آوارگان در ۴۸ مدرسه اسکان داده شدهاند که زیر نظر سازمان ملل اداره میشوند.
او افزود که ۴۱ مرکز تحصیلی آسیب دیده و جریان برق فقط به مدت شش تا هشت ساعت برقرار است.
سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد که برنامه جهانی غذا کار توزیع کمکهای اضطراری به ۵۱ هزار نفر از مردم شمال نوار غزه را آغاز کرده است.