لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۸

«نیمی» از جمعیت یمن در آستانه قحطی‌زدگی هستند


سی و پنج سازمان غیردولتی یمنی و بین‌المللی با تأکید بر اینکه ۱۴ میلیون نفر از مردم یمن، معادل نیمی از جمعیت این کشور جنگ‌زده «در آستانه قحطی» هستند، خواهان «دخالت فوری برای قطع عملیات خصمانه» در این کشور شدند.

اما با تشدید بحران جنگی در روزهای گذشته در بندر راهبردی حدیده یمن، احتمال «وخیم‌ترین قحطی» پدیدار شده‌است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، درخواست مشترک نهادهای غیردولتی در نشست روز چهارشنبه ۱۶ آبان آنها با حضور مسئولان نهادهایی مانند «فدراسیون بین‌المللی حقوق بشر»، «اقدام علیه گرسنگی»، «پزشکان بدون مرز»، «اکسفام» و نهادهای یمنی امضا و ارائه شد.

از سال ۲۰۱۵ که عربستان سعودی ائتلاف نظامی را برای مبارزه با نیروهای حوثی یمنی همسو با جمهوری اسلامی ایران تشکیل داد، یمن که فقیرترین کشور دنیای عرب به‌شمار می‌آید، در جنگی خونین، پرتلفات و ویرانگر غوطه می‌خورد.

بیانیه مشترک سازمان‌های غیردولتی جهانی و یمنی تأکید دارد که نظر به وجود ۱۴ میلیون زن، کودک و مرد یمنی که به آستانه قحطی کشانده شده‌اند، اقدام در این خصوص، هیچگاه به اندازه امروز ضروری نبوده‌است.

این بیانیه از دولت‌ها می‌خواهد تضمین بدهند که بر خشونت‌های خصمانه سریعاً نقطه پایان گذاشته و تأمین جنگ‌افزاری را که ممکن است در جنگ یمن به کار رود، تعلیق کنند.

این بیانیه می‌افزاید که بحران انسانی یمن ساخته دست انسان‌ها، و پیامد مستقیم اقدامات خصمانه طرف‌هایی است که دسترسی شهروندان به مواد غذایی، سوخت، دارو، تجهیزات پزشکی و کمک‌های بشردوستانه را محدود می‌کنند.

این نهادها تأکید کرده‌اند که کاهش چشمگیر ارزش پول یمن و پرداخت نشدن دستمزد کارکنان بخش‌های دولتی یمن، بحران انسانی را تشدید و مردم فقیرش را فقیرتر کرده‌است.

نهادهای غیردولتی بین‌المللی و یمنی در بیانیه خود به‌ویژه بر لزوم اقدام فوری و رسیدگی به وضعیت دشوار بندر حدیده یمن و تلاش برای دسترسی غیرنظامیان گرفتار به نیازهای ضروری تأکید کرده‌اند.

نظر به تشدید عملیات جنگی در حدیده، یونیسف، صندوق کودکان ملل متحد، نیز چهارشنبه وضعیت کودکان بستری در تنها بیمارستان فعال در حدیده را «در آستانه مرگ» و «بسیار خطرناک» توصیف کرد.

تشدید درگیری‌های جنگی در روزهای اخیر در این بندر ساحل دریای سرخ که تا حال در کنترل نیروهای حوثی بوده ولی در شش ماه اخیر در آرامشی نسبی قرار داشت، زندگی را برای بیش از ۶۰۰ هزار غیرنظامی ساکن آن وخیم‌تر کرده‌است.

نزدیک شدن بیشتر نظامیان حامی دولت حاکم بر عدن به حدیده، حلقه محاصره‌ای را که سعودی‌ها و هم‌پیمانانش در صدد اِعمال آن علیه این شهر هستند، تنگ‌تر می‌کند.

نهادهای غیردولتی در نشست پاریس خواهان آن شدند که هر دو طرفِ جنگ به غیرنظامیان گرفتار در حدیده امکان خروج از طریق گذرگاه‌های امن بدهند.

اما مناطقی از حدیده و شهرک‌های اطراف آن شامگاه چهارشنبه هدف حملات هوایی و زمینی بود؛ اخبار حاکی است که نبردها پنجشنبه ۱۷ آبان نیز کماکان و به گستردگی در جریان است.

جنگنده‌های سعودی و اماراتی حملات هوایی علیه حدیده را که ظاهراً سنگین‌ترین بمباران‌ها در ماه‌های اخیر بوده، انجام داده‌اند.

همزمان نیروهای زمینی حامی دولت عدن به ریاست جمهوری عبد ربه منصور هادی که هم‌پیمان با ائتلاف سعودی هستند، با هدف تسلط بر ورودی‌های عمده به حدیده، از هفته گذشته جنگ را گسترش داده و در شبانه‌روز اخیر مدعی «پیشروی» و «تسلط» بر بخش‌هایی از فرودگاه، بخشی از محله‌ها و میدان‌های اصلی و ورودی‌ها از بخش شرقی شهر شده‌اند.

جنگجویان حوثی انصارالله نیز مدعی شده‌اند که «یگان موشکی» آنها در ساعات شامگاه چهارشنبه یک موشک از نوع «بدر ۱» را به سوی «دشمن سعودی و اماراتی» در منطقه «الجوف» در خاک یمن شلیک کرد. انصارالله همچنین مدعی استفاده «مؤثر» از پهپادها در حملات روزهای گذشته به حامیان دولت منصور هادی شد.

بر اساس آمار تأیید شده شمار کشته‌های جنگِ حدوداً ۴ ساله یمن ده هزار تن بوده اما داده‌های غیررسمی این شمار را بسیار بیشتر می‌داند؛ در این دوره صدها هزار تن زخمی شده، بیماری‌های واگیردار مانند وبا بارها زندگی کودکان را به مخاطره انداخته؛ میلیون‌ها تن آواره شده و بخش وسیعی از زیرساخت یمن نابود شده‌است.

جیمز متیس، وزیر دفاع و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا و همچنین فلورانس پرلی، وزیر دفاع فرانسه هفته گذشته در بیانیه‌های جداگانه خواهان پایان جنگ یمن شدند؛ آمریکا در همین حال همچنان حامی اصلی تسلیحاتی، اطلاعاتی و لجستیک سعودی و هم‌پیمانانش در نبرد یمن بوده‌است.

جنگ یمن اما عملاً نبرد نیابتی ایران و سعودی در خاک یمن محسوب می‌شود.

XS
SM
MD
LG