لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۶

وبلاگ انتخابات آمریکا

سومین مناظره جمهوریخواهان توسط شبکه تلویزیونی CNBC برگزار شد.
سومین مناظره جمهوریخواهان توسط شبکه تلویزیونی CNBC برگزار شد.

مناظره سوم جمهوریخواهان برای انتخاب نامزد ریاست جمهوری این حزب، دعواهای دو نفره کم نداشت. اما مسئله اصلی مناظره این بار، دعواهای درون حزبی نبود. دعوای اصلی میان جمهوریخواهان و مجری‌های تلویزیونی رخ داد!

شبکه تلویزیونی CNBC که میزبان این مناظره بود (بعد از فاکس نیوز و CNN)، یک شبکه اقتصادی است. اما مجری‌های این شبکه در آخرین مناظره به جای تمرکز بر روی سؤالات اقتصادی تلاش کردند به ابهامات موجود درباره هر نامزد بپردازند و آنها را از سؤالات سخت در امان نگذارند.

نتیجه این رویکرد آنها و پرسیدن سؤالات چالش برانگیز، اعلان جنگ نامزدهای جمهوریخواه با رسانه‌ها بود.

در واقع در مناظره روز چهارشنبه، مدعیان جمهوریخواهان برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، در دو موضوع با هم متحد بودند: نخست مبارزه با هیلاری کلینتون (به عنوان نامزد اصلی دموکرات‌ها) و دوم انتقاد از رسانه‌ها. یا آنطور که سناتور مارکو روبیو گفت «رسانه‌های جریان اصلی». یا همان رسانه‌هایی که از نظر محافظه‌کاران آمریکایی توسط لیبرال‌ها اداره می‌شود.

دعوای محافظه‌کاران با مجریهای CNBC و در ادامه «رسانه‌های لیبرال» از جایی آغاز شد که تد کروز (سناتور از تگزاس) که لایه‌های تندروی محافظه‌کاران را نمایندگی می‌کند و به صراحت لهجه معروف است، از سؤالات به تنگ آمد و تصمیم گرفت به جای پاسخ دادن به آنها، از هم‌حزبی‌هایش دفاع کند.

او گفت به جای این سؤالات باید به مسائل اصلی پرداخته شود. این سخنان او جمعیت جمهوریخواه حاضر در سالن را به وجد آورد.

از اینجای کار، نامزدهای دیگر نیز این شهامت را پیدا کردند که هرازگاهی سئوالات را نقد کنند و سرانجام، مارکو روبیو، با یک جمله کلیدی، سود این دعوا را در جیبش گذاشت. او در میانه بحث بر سر کمکهای مالی بدون حد و مرز به کمپین‌های انتخاباتی در قالب تشکیل «سوپر پک - Super PAC» یا «ابرکمیته اقدام سیاسی»، گفت: «دموکرات‌ها از حمایت سوپرپک اصلی و نهایی برخوردارند. اسمش هست رسانه‌های جریان اصلی.» و سالن مناظره که پر بود از جمهوریخواهان به تنگ آمده از نقدهای رسانه‌ها، با این جمله منفجر شد.

چالش‌های این مناظره تا جایی ادامه پیدا کرد که در نهایت، رئیس کمیته ملی جمهوریخواهان که وظیفه برگزاری این مناظره‌ها را در درون حزب جمهوریخواه به دوش می‌کشد، بعد از مناظره به تندی از CNBC و مجری‌های آن انتقاد کرد.

در مرکز این انتقادها هم نام جان هاروود بیش از دیگران تکرار می‌شود. او که از مجری‌های اصلی مناظره بود، یکی از روزنامه‌نگاران کهنه‌کار آمریکایی و ستون‌نویس ثابت روزنامه نیویورک تایمز است و پیش از این نیز به عنوان گزارشگر ارشد CNBC در واشنگتن، مجری مناظره‌های انتخاباتی بوده.

جان هاروود در واقع همان کسی است که در دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری، در مناظره جمهوریخواهان، ریک پری را مجبور به عذرخواهی کرد! در جریان آن مناظره، ریک پری گفت که اگر رئیس‌جمهور شود، سه وزارتخانه را به کلی منحل می‌کند.

اما وقتی که خواست نام وزارتخانه‌ها را بگوید، تنها وزارتخانه‌های آموزش و بازرگانی را نام برد و وقتی خواست با شوخی و خنده، به اظهارنظرش ادامه بدهد، جان هاروود، از او پرسید که آیا نام وزارتخانه سوم را به خاطر می‌آورد یا نه؟ ریک پری بینوا در این لحظه مانند شاگردی که در برابر معلم، جواب سؤال را بلد نیست، سرش را پایین انداخت و عذرخواهی کرد و پذیرفت که نام سومین وزارتخانه را فراموش کرده! برخی معتقدند که کمپین ریک پری برای ریاست جمهوری، درست در همین لحظه نابود شد. پافشاری جان هاروود برای رسوا کردن ریک پری اما او را به یکی از روزنامه‌نگاران محبوب تبدیل کرد.

ویدئوی این ماجرا را که در سال ۲۰۱۱ رخ داد، اینجا ببینید:

با اتفاقات روز چهارشنبه و اتحاد جمهوریخواهان علیه CNBC، به نظر می‌رسد که محافظه‌کارها فرصت خوبی یافته‌اند تا این میان از جان هاروود هم انتقام بگیرند و او را مسئول تصمیمات ادیتوریال این مناظره معرفی کنند.

صعود روبیو، افول بوش

اما به جز مسئله کرکری جمهوریخواهان با روزنامه‌نگاران، مناظره سوم مثل همیشه برنده و بازنده‌هایی هم داشت.

در صدر جدول که فعلاً جای دونالد ترامپ و بن کارسون جابه‌جا شده، هر دو نامزد تلاش کردند تا به استراتژی دوری از اشتباه روی بیاورند. به ویژه ترامپ که از دو مناظره قبلی، سنگین و رنگین‌تر ظاهر شد و سعی کرد جنجال تازه درست نکند. او در این راه موفق بود. بن کارسون هم همچنان با خونسردی فوق‌العاده و خالی از هرگونه هیجانی به سؤالات پاسخ داد؛ خصلتی که معلوم نیست در نهایت موجب موفقیتش خواهد شد یا شکستش!

اما جنگ اصلی بر سر جایگاه سومی بود؛ جایگاهی که فعلاً مارکو روبیو آن را به دست آورده و بعد از حضور موفقش در مناظره روز چهارشنبه، بعید است به این راحتی از دستش بدهد. برعکس، برخی تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که او کماکان روند صعودی خواهد داشت و بعد از مناظره چهارشنبه، بخت بیشتری برای رسیدن به صدر جدول دارد.

اما در مقابل، دوست قدیمی روبیو یعنی جب بوش نه تنها وضعیت مناسبی ندارد بلکه در یک مکالمه رودرو با مارکو روبیو، به سختی میدان را واگذار کرد. روبیو که سناتور ایالت فلوریداست همواره از رابطه خوب خود با جب بوش سخن گفته که سال‌ها فرماندار این ایالت بوده. او حتی یک بار جب بوش را «مربی» خود نامید.

بوش اما در مناظره چهارشنبه ناگهان از پشت به مارکو روبیو خنجر زد. او غیبت‌های روبیو از مجلس سنا را به دلیل کمپین انتخاباتی به رخش کشید و گفت حالا که مارکو روبیو می‌خواهد رئیس‌جمهور شود، چرا از سنا استعفا نمی‌کند؟

پاسخ روبیو اما کاملاً متفاوت بود. او رو کرد به بوش و گفت: «تو داری به من حمله می‌کنی چون یک نفر تو را قانع کرده که اگر به من حمله کنی، وضعیتت بهتر می‌شود.» و ادامه داد که خودش حاضر نیست به کسی حمله کند و هیچ رقابتی با جمهوریخواهان دیگر ندارد، بلکه می‌خواهد رئیس جمهور شود.

حاضر جوابی مارکو روبیو یک بار دیگر به کارش آمد. احتمالاً برخی رای‌دهنده‌های جمهوریخواه که از همین حالا از بلاغت کلام هیلاری کلینتون و قدرت بیانش وحشت زده‌اند، این ویژگی مارکو روبیو را بسیار ستایش کنند و به آن بسیار اهمیت بدهند.

باقی نامزدها هر چند هر کدام لحظات مهم و قابل توجهی داشتند، اما کماکان بخت زیادی برای موفقیت ندارند. هر چند که هنوز هم فرصت دارند تا در این مبارزه خود را بالا بکشند و در رقابت نهایی بدرخشند. مناظره بعدی جمهوریخواهان در روز ۱۰ نوامبر (۱۹ آبان) در شبکه تلویزیونی فاکس اقتصادی برگزار خواهد شد.

دکتر کارسون یک جراح مغز و اعصاب موفق است.
دکتر کارسون یک جراح مغز و اعصاب موفق است.

در آستانه سومین مناظره جمهوریخواهان برای انتخاب نامزدشان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶، بن کارسون، مهم‌ترین دغدغه دونالد ترامپ است.

نظرسنجی‌های مختلف برای انتخابات، نتایج متفاوتی دارند اما اکثر آنها یک نکته مشترک دارند: بن کارسون، در حال حاضر با فاصله کمی بعد از ترامپ دوم است.

حتی در یکی از این نظرسنجی‌ها که در ابتدای اکتبر توسط دو مؤسسه IBD و TIPP انجام شد، بن کارسون از ترامپ پیش افتاد. آنچه که از این نظرسنجی می‌تواند پشت مشاوران ترامپ را بلرزاند، کارنامه درخشان نظرسنجی‌های IBD/TIPP در انتخابات قبلی است. به نوشته نیویورک تایمز نظرسنجی‌های IBD/TIPP در مقایسه با ۲۳ نظرسنجی‌ دیگر در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲، کمترین اشتباه را داشتند.

ضمن اینکه به جز نظرسنجی‌های ملی، بن کارسون در حال حاضر در ایالت آیووا از ترامپ پیشی گرفته است. آیووا نخستین ایالتی است که در آن از طریق گردهمایی حزبی، نامزد جمهوریخواهان معرفی می‌شود و در کنار ایالت نیوهمشایر که در آن نخستین انتخابات درون حزبی برگزار می‌شود، از مهم‌ترین ایالت‌های آمریکا در روند مبارزات درون حزبی به شمار می‌رود.

بن کارسون با دو اظهارنظر خبرسازش درباره دین رئیس جمهوری آمریکا و پناهحویان سوری، مدتی خبرهای مربوط به انتخابات را قبضه کرد و گویا این موضوع در نهایت به کمپین او کمک کرده است.

او گفت که حاضر نیست از رئیس‌جمهور شدن یک مسلمان در آمریکا حمایت کند، و در توضیح این اظهارنظر خبرساز نیز گفت که معتقد است تا زمانی که یک مسلمان به تمام جزئیات قوانین «شرع اسلام» باور دارد و خواهان اجرای این قوانین است، نباید در آمریکا رئیس‌جمهور شود.

در نهایت مخالفان او و رسانه‌های نزدیک به لیبرال‌ها، اظهارنظرهای او درباره دین رئیس‌جمهور آمریکا را برخلاف قانون اساسی این کشور توصیف کردند. بر اساس قانون اساسی آمریکا، تمامی کارکنان سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه (از جمله رئیس‌جمهور، سناتورها، نمایندگان مجلس و قضات) باید سوگند یاد کنند که به قانون اساسی آمریکا وفادار خواهند بود، اما دین کسی نباید برای هیچ مقامی در آمریکا، ملاک باشد. (بر خلاف ایران که رئیس‌جمهور نه تنها مسلمان، که حتماً باید شیعه باشد.)

او در اوج بحران پناهجویان سوری نیز از ورود آنها به آمریکا انتقاد کرد.

بن کارسون یک جراح مغز و اعصاب مشهور است که مانند ترامپ هیچ سابقه‌ای در دنیای سیاست ندارد و در میان جمهوریخواهان، یک غریبه محسوب می‌شود. در انتخاباتی که لایه‌های محافظه‌کارتر حزب جمهوریخواه مدام به جان کله‌گنده‌های حزب غر می‌زنند و آنها را به سازشکاری با لیبرال‌ها متهم می‌کنند، شخصیتی مانند کارسون که دستش به معامله‌های سیاسی «آلوده» نیست، عملاً به نامزدی محبوب تبدیل شده است.

مارکو روبیو؛ جوان، پرانرژی، خوش‌بیان، و البته با رگ و ریشه کوبایی.
مارکو روبیو؛ جوان، پرانرژی، خوش‌بیان، و البته با رگ و ریشه کوبایی.

به جز بن کارسون، مارکو روبیو، دیگر نامزدی است که شرایطش در نظرسنجی‌ها روز به روز بهتر می‌شود و هر چند هنوز بر خلاف کارسون و ترامپ، میزان حمایت از او زیر ۲۰ درصد است، اما برخی او را با اوباما در سال ۲۰۰۸ مقایسه می‌کنند. او جوان است. پر انرژی است. خوش‌بیان است. کمتر تپق می‌زند. و خیلی سریع پله‌های ترقی را در نردبان قدرت در ایالات متحده طی کرده و به سناتوری رسیده. حالا او که رگ و ریشه کوبایی دارد، آماده است که قدرتمندترین پست کشور را به دست آورد.

جب بوش و کارلی فیورینا هم این روزها بازنده‌های بزرگند.

بوش که زمانی محبوب‌ترین نامزد جمهوریخواهان بود و به طور کلی حمایت سیاسمداران استخوان خرد کرده جمهوریخواه را پشت سر خودش می‌دید، حالا در نظرسنجی‌ها وضعیت به شدت نابسامانی دارد.

او در این مدت چندین بار دعواهای رسانه‌های دو نفره علیه ترامپ راه انداخت که موجب شد تا نامش در رسانه‌ها تکرار شود. اما هیچ کدام این دعواها – به ویژه بر سر کارنامه برادرش جرج بوش – کمکی به کمپین او نکردند و اگر وضع به همین منوال پیش برود، او شانسی برای حضور در رقابت نهایی نخواهد داشت.

ستاره اقبال فیورینا هم خیلی زود افول کرد. او تنها نامزدی بود که موفق شد از مناظره‌ دوم به مناظره اصلی راه پیدا کند. حضورش در مناظره اصلی موفق ارزیابی شد. اما گویی در ماهی که گذشت، کمپین او ابتکار عمل کافی برای حضور رسانه‌ای از خود نشان نداد.

در انتخاباتی که لایه‌های محافظه‌کارتر حزب جمهوریخواه مدام به جان کله‌گنده‌های حزب غر می‌زنند و آنها را به سازشکاری با لیبرال‌ها متهم می‌کنند، شخصیتی مانند کارسون که دستش به معامله‌های سیاسی «آلوده» نیست، عملا به نامزدی محبوب تبدیل شده است.

سومین مناظره جمهوریخواهان روز چهارشنبه، ۲۸ اکنبر (شش آبان) در شبکه تلویزیونی CNBC برگزار می‌شود و با توجه به کناره‌گیری ریک پری و اسکات واکر، ۱۴ مدعی باقی مانده در دو برنامه، با هم مناظره خواهند کرد.

کلینتون می‌تازد

در آن سوی میدان، هیلاری کلینتون احتمالاً بهترین روزهایش را سپری می‌کند. او ابتدا در مناظره حزب دموکرات موفق ظاهر شد. بعد از آن جو بایدن، کسی که به طور جدی می توانست نامزدی کلینتون را به خطر بیاندازد اعلام کرد که خود را برای ریاست جمهوری سال آینده نامزد نخواهد کرد.

و در نهایت، حضورش در کمیته تحقیق حوادث بنغازی، نه تنها به ضررش نشد، که حتی آن هم از سوی برخی ناظران یک حضور موفق بود. در واقع جمهوریخواهانی که می‌خواستند با برپایی این جلسه در کنگره، عملکرد او را در دوران وزارت امور خارجه‌اش به زیر سؤال ببرند، بیشتر با انتقادهای فزاینده روبه‌رو شدند و این اتهام که یک مسئله مهم مربوط به امنیت ملی کشور را دستمایه یک دعوای حزبی کرده‌اند.

ضمن اینکه نتایج نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند برخلاف نظرسنجی‌های آنلاین و فضای هیجان‌زده شبکه‌های اجتماعی بعد از مناظره دموکرات‌ها که نشان از موفقیت برنی سندرز داشت، کلینتون همانطور که تحلیلگران رسانه‌ای ارزیابی کرده بودند، برنده واقعی مناظره بوده و کماکان نامزد اصلی دموکرات‌ها برای انتخابات سال آینده است.

بعد از نخستین مناظره، لینکلن چیفی (فرماندار سابق رودآیلند) و جیم وب (سناتور سابق ایالت ویرجینیا) از مبارزه انتخاباتی کناره گرفتند. با این وصف، در مناظره بعدی فقط کلینتون، سندرز و مارتین اومالی بر روی صحنه خواهند بود.

شاید همین موضوع موجب شود تا کمیته ملی دموکرات‌ها سرانجام تصمیم بگیرد تا به لارنس لزیگ هم اجازه بدهد تا در مناظره شرکت کند. او استاد حقوق در دانشگاه هاروارد است که به دلیل نداشتن هیچ گونه حمایتی در نظرسنجی‌ها به نخستین مناظره دعوت نشد، اما به هر حال اعلام کرده که می‌خواهد از سوی حزب دموکرات در انتخابات نامزد شود.

بیشتر

XS
SM
MD
LG