لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۳۹

مرور هفتگی رسانه‌های آلمان؛ اتحادیه اروپا در صدر واردکنندگان تسلیحات در دنیا


وزیر دفاع آلمان سوار بر یک تانک لئوپارد۲، یکم فوریه ۲۰۲۳
وزیر دفاع آلمان سوار بر یک تانک لئوپارد۲، یکم فوریه ۲۰۲۳

اروپا به‌عنوان اولین واردکننده تسلیحات در دنیا، اخبار جنگ روسیه با اوکراین و شتاب‌گرفتن عرضه و تقاضای اسلحه و تجهیزات نظامی آمریکا و کاهش ۳۱ درصدی فروش سازوبرگ نظامی روسیه از جمله موضوع‌هایی است که هفته گذشته در رسانه‌های آلمان بازتاب داشت.

پایان آموزش نخستین گروه سربازان اوکراینی در آلمان و تقدیر آموزش‌دهندگان از سرعت بالای یادگیری و مهارت آن‌ها در هدایت تانک‌های لئوپارد۲ و همچنین آموزش ۳۰ هزار سرباز و درجه‌دار اوکراینی تا دو سال آینده در اتحادیه اروپا از دیگر مسائلی بود که این هفته مورد توجه روزنامه‌های آلمان قرار گرفت.

اروپا نخستین واردکننده تسلیحات در دنیا

مؤسسه جهانی پژوهش‌های صلح در استکهلم، سیپری، همه ساله تحقیقات خود را درباره جنگ و صلح، مسابقه تسلیحاتی، عرضه و تقاضای سلاح و تجهیزات نظامی در طول سال گذشته را منتشر می‌کند.

به‌گفته این نهاد تحقیقاتی، درحالی‌که روند تجارت جهانی تسلیحات اندکی کُند شده، کشورهای اروپایی اما از چهارسال پیش به این سو، یعنی از سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، روزبه‌روز اسلحه و تجهیزات نظامی بیشتری خریده‌اند. این گونه واردات به‌ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین شتاب بیشتری به خود گرفته است.

بر اساس گزارش سالانه سیپری، آمریکا مانند سال‌های گذشته حرف اول را در صدور تسلیحات در دنیا می‌زند و به زبان آمار، سهم فروش سازوبرگ نظامی این کشور در سال گذشته میلادی ۴۰ درصد بوده است.

سهم روسیه از این بازار ۱۶ درصد، فرانسه ۱۱ درصد، چین ۵ درصد و آلمان هم ۴ درصد بوده و به‌ترتیب مقام های دوم تا پنجم را از نظر صادرات اسلحه و مهمات از آن خود کرده‌اند.

آمریکا و روسیه سال‌هاست در صدر فهرست بزرگ‌ترین صادرکنندگان سلاح قرار داشته‌اند، با این تفاوت که در چهار سال گذشته فروش تسلیحات آمریکا ۱۴ درصد افزایش یافته، ولی صادرات روسیه ۳۱ درصد تنزل کرده است.

به این ترتیب، اگر جنگ در اوکراین ادامه یابد، واضح است که فروش تسلیحات روسیه نیز همچنان سیر نزولی خواهد داشت.

سیپری که همه‌ساله تحقیقات خود را در موضوع عرضه و تقاضای انواع سلاح در دنیا منتشر می‌کند، کشور جنگ‌زده اوکراین را در سال گذشته میلادی به‌عنوان سومین واردکننده سازوبرگ نظامی در دنیا رده‌بندی کرده است.

در پی تجاوز روسیه به خاک اوکراین در پنجم اسفند ۱۴۰۰، کمک‌های تسلیحاتی از کشورهای غربی به‌ویژه آمریکا، بریتانیا و آلمان به سوی این کشور در حال جنگ سرازیر شد.

طبق گزارش سیپری، بین سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ پس از کشورهای ۲۷ گانه اتحادیه اروپا، هند، عربستان سعودی، قطر، استرالیا و چین به‌ترتیب بزرگ‌ترین کشورهای واردکنندهٔ تسلیحات بوده‌اند.

پایان آموزش نخستین گروه سربازان اوکراینی در آلمان

به‌عنوان بخشی از کمک‌های اتحادیه اروپا به اوکراین، قرار است صدها دوره فشرده آموزشی برای سربازان و نیروهای نظامی این کشور در حال جنگ در شماری از کشورهای این اتحادیه برگزار شود.

اولین گروه رزمی، متشکل از ۷۰ سرباز زن و مرد اوکراینی، شش هفته پیش وارد بزرگ‌ترین پایگاه آموزشی ارتش آلمان در شهر مونستر شدند و پس از گذراندن یک دوره مقدماتی دوره دیگری را نیز در فراگیری هدایت تانک‌های لئوپارد۲ در منطقه نظامی ایالت نیدرزاکسن آلمان پشت سر گذاشتند.

این سربازان دوره‌دیده که از این پس به آن‌ها خدمه تانک گفته می‌شود، به‌دلیل سرعت بالای یادگیری و مهارت در هدایت تانک‌های لئوپارد۲ مورد تقدیر آموزش‌دهندگان آلمانی خود قرار گرفته‌اند.

به‌نوشتهٔ روزنامه‌های آلمان، این ۷۰ زن و مرد خدمه تانک اوکراینی، تمرینات عملی در آخرین دوره آموزش خود را روی پیشروی و حمله به دشمن متمرکز کرده بودند.

سال گذشته میلادی شماری دیگری از سربازان اوکراینی هم در دیگر رشته‌های نظامی در آلمان آموزش دیده بودند. طبق یک برنامه تنظیمی تا پایان سال جاری بیش از سه هزار سرباز و درجه‌دار اوکراینی نیز در پایگاه آموزشی مونستر در غرب آلمان دوره می‌بینند.

اتحادیه اروپا سال گذشته یک هزار و ۱۰۰ سرباز، امسال ۹ هزار سرباز، و طی دو سال آینده در مجموع ۳۰ هزار سرباز اوکراینی را در کشورهای عضو خود آموزش نظامی می‌دهد.

در این میان آلمان ضمن آموزش سربازان اوکراینی قرار است تا پایان ماه جاری مارس ۱۸ تانک لئوپارد۲ و ۴۰ دستگاه خودرو جنگی پیاده‌نظام از نوع ماردر و یا سمور به اوکراین تحویل دهد.

آلمان همچنین به‌عنوان بزرگ‌ترین کشور یاری‌رسان به اوکراین در اروپا، همراه با دیگر متحدانش ازجمله پرتغال و سوئد، قصد دارد با تانک‌های ارسالی لئوپارد یک گردان مختلط در این کشور جنگ‌زده راه‌اندازی کند. به‌گفتهٔ مقام‌های نظامی آلمان، هر گردان از ۳۱ تانک لئوپارد۲ تشکیل می‌شود.

قطع روابط علمی و دانشگاهی با ایران

مؤسسه تبادل آکادمیک در آلمان نهادی است جهانی که ۱۰۰ دانشگاه و دانشکده فنی، ۱۶۲ دانشگاه عمومی علوم کاربردی و ۵۲ کالج را نمایندگی می‌کند.

این مؤسسه پرسابقه بزرگ‌ترین سازمان حمایتی آلمان در حوزه همکاری‌های دانشگاهی در دنیاست و علاوه بر اعطای بورسیه تحصیلی به دانش‌آموختگان مقطع کارشناسی و بالاتر، کمک‌هزینه‌های آموزشی نیز در راستای ادامه تحصیل و یا تحقیق در آلمان در اختیار آن‌ها می‌گذارد.

این نهاد علمی و دانشگاهی در اوایل اعتراض‌ات «زن زندگی آزادی» با انتشار بیانیه‌ای خشونت علیه دانشجویان و استادان معترض را که در حرکت‌های آزادی‌خواهانه داخل وخارج دانشگاه‌های ایران شرکت کرده بودند، محکوم کرد.

به‌دنبال این حرکت، دولت آلمان هم در ادامهٔ تحریم‌های خود علیه جمهوری اسلامی، دفتر نمایندگی مؤسسه تبادل آکادمیک در تهران را بست.

وحید حدادی اصل، قائم‌مقام وزیر علوم جمهوری اسلامی، سال ۱۴۰۱ را از نظر مسائل دانشگاهی سالی بحرانی برای جمهوری اسلامی خوانده و گفته است که فشار کشورهای غربی ایران را تحت‌تأثیر قرار داده و این فشارها در حوزه جذب دانشجو نیز وجود داشته است.

قائم‌مقام وزیر علوم جمهوری اسلامی در ادامه یادآور شده که گرچه ایران به‌منظور برقراری ارتباط علمی هیچ محدودیتی برای اروپا قائل نیست، آلمان به فعالیت دفتر مؤسسه تبادلات آکادمیک خود در ایران پایان داده، در صورتی که این مرکز یک سازمان علمی است و نباید تحت‌تأثیر مسائلی قرار گیرد. او اما توضیح بیشتری درباره این مسائل نداد.

پیش از قطع روابط علمی و دانشگاهی با جمهوری اسلامی، نمایندگان مجلس آلمان هم در اعتراض به ادامه سرکوب خشونت‌آمیز معترضان در شهرهای ایران، خواهان خاتمه همکاری با نمایندگان مجلس جمهوری اسلامی شده بودند و به‌تازگی در این راستا، گروه دوستی پارلمانی آلمان یک‌سویه به مراوده و ارتباط خود با گروه مشابه مجلس جمهوری اسلامی پایان داد.

XS
SM
MD
LG