لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۴۹

مشاور علی خامنه‌ای: ترامپ باید کمی جلوتر برود ببینیم چگونه است


علی لاریجانی در عین حال گفت که ایران نباید کار خود را با دونالد ترامپ «پیوند بزند»
علی لاریجانی در عین حال گفت که ایران نباید کار خود را با دونالد ترامپ «پیوند بزند»

واکنش‌های دو مقام ارشد نزدیک به علی خامنه‌ای و مسعود پزشکیان، به‌عنوان تلاش بالقوهٔ حکومت ایران برای برقراری ارتباط با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، تعبیر شده است.

علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی و رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی، در واکنش به پیروزی آقای ترامپ گفته است که «نمی‌دانیم، باید کمی جلوتر برود ببینیم چگونه است، چون دفعه قبل رفتار عاقلانه‌ای نداشت».

او شامگاه پنجشنبه ۱۷ آبان در گفت‌و‌گو با شبکهٔ خبر تلویزیون ایران افزود: «در بعضی حرف‌هایش نشانه‌هایی بود، مثلاً نزدیک رأی‌دادن گفت من نمی‌خواهم با ایران بجنگم، می‌خواهم مسئله هسته‌ای ایران به سمت سلاح نرود».

اشارهٔ او به اظهارات دونالد ترامپ روز ۱۵ آبان است که پس از آن‌که در فلوریدا رأی خود را به صندوق انداخت، به خبرنگاران گفت به دنبال «آسیب رساندن به ایران» نیست اما تهران «نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد».

او همچنین افزود شرایطی «بسیار آسان» در قبال ایران دارد و دوست دارد که ایران «کشوری بسیار موفق» باشد.

علی لاریجانی در عین حال افزود که ایران نباید کار خود را با دونالد ترامپ «پیوند بزند» و همچنین تحریم‌ها را «مانند سنگی جلوی حرکت توسعه» ایران خواند و گفت: «این سنگ را باید برداریم، حالا ممکن است دیر شود ولی نباید عزا بگیریم.»

به جز ترامپ، برایان هوک، نماینده آمریکا در امور ایران، نیز با تأکید بر این‌که ایران عامل «بی‌ثباتی در منطقه» است، روز پنجشنبه به سی‌ان‌ان گفت: «هدف آقای ترامپ تغییر رژیم جمهوری اسلامی نیست، چرا که مردم ایران باید در رابطه با آینده خود تصمیم بگیرند».

واکنش محمدجواد ظریف

محمدجواد ظریف، وزیر خارجهٔ پیشین ایران و معاون راهبردی مسعود پزشکیان، نیز به انتخاب ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور جدید آمریکا واکنش نشان داد.

او در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «امیدواریم که دولت جدید به رهبری ترامپ و ونس همان‌طور که وعده داده‌اند، در مقابل جنگ بایستند و از درس روشنی که رأی‌دهندگان آمریکایی برای پایان دادن به جنگ‌ها و جلوگیری از جنگ‌های جدید داده‌اند، عبرت بگیرند.»

این اظهارات در شرایطی مطرح شد که رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی خود یک روز پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، هیچ اشاره‌ای به نتیجهٔ این انتخابات نکرد. ولی او در در دورهٔ اول دولت ترامپ بارها به او و اقداماتش تاخته و از جمله در مرداد ۱۳۹۷ گفته بود که «اگر چنانچه یک‌وقتی هم بر فرض محال قرار بود دولت جمهوری اسلامی با رژیم آمریکا مذاکره هم بکند، با دولت ترامپ هرگز مذاکره نمی‌کند. لذاست که مذاکره نمی‌کنیم و ممنوع است؛ همه هم بدانند».

مقام‌های رسمی حکومت همچون سخنگوی وزارت خارجه و سخنگوی دولت مسعود پزشکیان، در روز چهارشنبه و پنجشنبه پیروزی ترامپ را فاقد اهمیت توصیف کرده بودند.

دونالد ترامپ در نخستین دورهٔ ریاست‌جمهوری خود، از توافق برجام که پس از سال‌ها تلاش‌های دیپلماتیک بین‌المللی حاصل شده بود، به‌طور یک‌طرفه خارج شد و سیاست فشار حداکثری را در قبال جمهوری اسلامی در پیش گرفت.

صدور دستور کشتن قاسم سلیمانی، فرماندهٔ نیروی قدس سپاه، از سوی ترامپ نیز یکی از اقداماتی بود که از آن به‌عنوان نخستین اقدام برای آغاز دومینوی کشتن فرماندهان گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه یاد می‌شود.

با این حال در روزهای اخیر شماری از چهره‌های شناخته‌شدهٔ سیاسی و کاربران هوادار جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند که حکومت ایران باید همان‌طور که با صدام حسین، رئیس‌جمهور پیشین عراق صلح کرد، کشتن قاسم سلیمانی را فراموش کند و برای «مصلحت نظام» با ترامپ وارد مذاکرهٔ پیش‌دستانه شود.

حمید ابوطالبی، معاون سیاسی وقت دولت حسن روحانی، رئیس‌جمهور سابق ایران، نیز از مسعود پزشکیان خواسته است به دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا تبریک بگوید.

او نوشت: «تنها راه جمهوری اسلامی این است که راهبردی نوین جهت حل جامع مشکلات دو کشور طراحی و اجرا کند».

مواضع سرسخت علی خامنه‌ای علیه دونالد ترامپ در سه برداشت
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
XS
SM
MD
LG