لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۲۱:۱۸

کاخ سفید در آستانۀ مذاکرات ایران و آمریکا هشدار داد که همۀ گزینه‌ها روی میز است


کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید
کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید

یک روز مانده به برگزاری نشست نمایندگان ایران و آمریکا در عمان، سخنگوی کاخ سفید هشدار داد که جمهوری اسلامی ایران یا باید با خواستۀ دونالد ترامپ موافق کند یا باید «هزینۀ سنگینی» بپردازد.

وزیر انرژی ایالات متحده هم که به ابوظبی سفر کرده، گفت دولت آمریکا توان متوقف کردن صادرات نفت ایران را دارد، هم‌چنان‌که ترامپ در دورۀ اول ریاست‌جمهوری خود این کار را انجام داد.

کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید، روز جمعه ۲۲ فروردین با تأکید بر این‌که «هدف نهایی» آقای ترامپ این است که مطمئن شود ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت، افزود: «همۀ گزینه‌ها روی میز است و ایران باید تصمیم بگیرد؛ یا با خواستۀ ترامپ موافقت می‌کنید یا باید هزینۀ سنگینی بپردازید».

به‌گفتۀ خانم لویت، دونالد ترامپ این موضوع را «به‌روشنی به ایرانی‌ها و تیم امنیت ملی خود اعلام کرده و به‌شدت به آن باور دارد».

این هشدار کاخ سفید در حالی است که روزنامه وال‌استریت جورنال پیش از برگزاری نشست روز شنبۀ دو طرف در عمان، به‌نقل از استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، اعلام کرد ایالات متحده «آمادگی رسیدن به نوعی سازش را دارد».

در چند روز اخیر و در آستانۀ نشست نمایندگان ایران و آمریکا در پایتخت عمان برای مذاکره درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، اظهارنظرهای دو طرف پیرامون شکل برگزاری نشست و همچنین روند و نتیجۀ آن بالا گرفته است.

ایالات متحده می‌گوید این مذاکره که در آن عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نمایندۀ ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، قرار است با هم گفت‌وگو کنند، به‌شکل «مستقیم» است، مقامات جمهوری اسلامی اما اصرار دارند که این مذاکره به‌صورت «غیرمستقیم» برگزار می‌شود.

در تازه‌ترین خبرها از طرف ایرانی، وب‌سایت «اکسیوس» گزارش داد که ایران در مذاکرات روز ۲۳ فروردین با آمریکا قصد دارد پیشنهاد کند که پیش از گفت‌وگوها برای دستیابی به توافق جامع، روی یک «توافق هسته‌ای موقت» کار کنند.

اکسیوس به نقل از یک «دیپلمات اروپایی» و یک «منبع آگاه» نوشت: «ایرانی‌ها فکر می‌کنند دستیابی به یک توافق هسته‌ای پیچیده و بسیار فنی ظرف دو ماه غیر واقعی است و برای جلوگیری از تشدید تنش، می‌خواهند زمان بیشتری در اختیار داشته باشند».

این موضوع از آن رو اهمیت دارد که بر اساس گزارش‌ها، رئیس‌جمهور آمریکا در نامه اسفندماه خود به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، «دو ماه» به ایران برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید «ضرب‌الاجل» داده بود.

وزیر انرژی آمریکا: متوقف کردن صادرات نفت ایران «کاملاً شدنی است»

روز جمعه وزیر انرژی ایالات متحده نیز گفت دولت آمریکا توان متوقف کردن صادرات نفت ایران را دارد، هم‌چنان‌که ترامپ در دورۀ اول ریاست‌جمهوری خود این کار را انجام داد.

کریس رایت روز ۲۲ فروردین در ابوظبی در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز گفت: «این کاملاً شدنی‌ است. ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش انجامش داد. ما می‌توانیم کشتی‌هایی را که از ایران خارج می‌شوند، ردیابی کنیم. می‌دانیم کجا می‌روند. می‌توانیم جلوی صادرات نفت ایران را بگیریم.»

رایت که در نخستین سفر خارجی خود به‌عنوان وزیر انرژی دولت ترامپ به منطقه خلیج فارس رفته، تأکید کرد واشینگتن مصمم است با تشدید تحریم‌ها، مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود.

او درباره احتمال استفاده از گزینه نظامی یا متوقف‌کردن مستقیم کشتی‌های نفتکش ایرانی در دریاها گفت حاضر نیست جزئیات فنی این سیاست‌ها را بیان کند، اما تأکید کرد که «تمام گزینه‌ها روی میز است» و ایالات متحده توان کامل برای تشدید فشار را دارد.

اظهارات وزیر انرژی آمریکا در حالی بیان می‌شود که قرار است نشست مقدماتی مذاکرات این کشور با ایران روز شنبه ۲۳ فروردین در پایتخت عمان برگزار شود.

با این حال، ایالات متحده روز پنجشنبه و در آستانۀ این مذاکرات تحریم‌های جدیدی را علیه شبکهٔ تجارت نفت ایران، از جمله یک پایانهٔ ذخیره‌سازی نفت خام در چین، وضع کرد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، گفته است که اگر این مذاکرات ناموفق باشد، ایران در خطر بزرگی قرار خواهد گرفت.

وزیر انرژی ایالات متحده روز جمعه همچنین با بیان این‌که «همۀ مشکلات در خاورمیانه از جمهوری اسلامی ایران سرچشمه می‌گیرد» افزود کشورهای متحد آمریکا در حوزۀ خلیج‌فارس نیز «به‌شدت نگران ایران دارای انرژی هسته‌ای هستند».

دونالد ترامپ در دور دوم ریاست‌جمهوری خود سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران را با هدف توقف کامل صادرات نفت ایران احیا کرده است.

او معتقد است که درآمدهای حاصل از فروش نفت توسط جمهوری اسلامی برای تأمین مالی فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در منطقه، از جمله حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی و برنامه‌های هسته‌ای و موشکی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.​

در حال حاضر چین بزرگ‌ترین واردکنندۀ نفت ایران است.

چین و ایران یک سیستم تجاری ایجاد کرده‌اند که عمدتاً از یوان چین و شبکه‌ای از واسطه‌ها استفاده می‌کند و از معامله با دلار و قرار گرفتن در معرض نظارت‌های ایالات متحده اجتناب می‌کند.

XS
SM
MD
LG