لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۶

شیرین عبادی خواهان پیگرد شلیک‌کنندگان به سوی مردم شد


شیرین عبادی، رییس‌ کانون مدافعان حقوق بشر
شیرین عبادی، رییس‌ کانون مدافعان حقوق بشر
شیرین عبادی، وکیل دادگستری و برنده جایزه صلح نوبل، روز جمعه از محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری ایران، خواست کسانی که در تظاهرات خیابانی به روی مردم آتش گشوده‌اند را تحت پیگرد قانونی قرار دهد و به خانواده‌های قربانیان نیز غرامت پرداخت کند.

شیرین عبادی، رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، که در ژنو به سر می‌برد همچنین خواستار برگزاری دوباره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران با حضور ناظران بین‌المللی شد.

این وکیل دادگستری در عین حال خطاب به مقام‌های جمهوری اسلامی گفت که ۵۰۰ نفر از افرادی را که پس از انتخابات مناقشه‌برانگیز ۲۲ خرداد دستگیر شده‌اند را آزاد کنند.

شیرین عبادی در یک کنفرانس خبری در ژنو گفت: «(محمود احمدی‌نژاد) باید به کسانی که زخمی شده‌ا‌ند و خانواده‌های کشته‌شدگان غرامت پرداخت کند. او باید مسببان کشتارها و کسانی که به سوی تظاهرات کنندگان آتش گشوده‌اند را شناسایی و تحت تعقیب قرار دهد.»

وی با اشاره به تیراندازی مستقیم گلوله از ساختمان گردان ۱۱۷ عاشورای ناحیه مقاومت بسیج ویژه قدس به سوی مردم در روز دوشنبه در شهر تهران گفت: «این واقعیت که به مردم از بالای ساختمان دولتی تیراندازی شده و هفت نفر کشته شده‌اند، کاملا به خلاف قوانین ماست.»

شیرین عبادی همچنین در این کنفرانس خبری گفت به شمار معترضان در شهرهای مختلف ایران، می‌تواند بیانگر این باشد که این جمعیت درباره اظهارات آیت‌ الله خامنه‌ای در نماز جمعه چگونه می‌اندیشند.

علی خامنه‌ای یک هفته پس از برگزاری انتخابات ۲۲ خرداد که نتایج آن از سوی میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو کاندیدای اصلاح‌طلب پذیرفته نشد و از سوی محسن رضایی نیز در مورد شمارش آرا با تشکیک مواجه شد، روز گذشته سخنرانی شدید‌اللحنی علیه معترضان به انتخابات کرد.

علی خامنه‌ای که اصلاح‌طلبان نهادهای مرتبط با وی از جمله شورای نگهبان و سپاه پاسداران و صدا و سیما را به جهت‌گیری و دخالت در انتخابات متهم کرده‌ بودند، روز جمعه در خطبه دوم نماز جمعه دست کم سه بار صریحا به معترضان هشدار داد که مسئولیت هرگونه خونریزی بر عهده طرف مقابل است.

رهبر جمهوری اسلامی ساز و کار انتخابات در ایران را به گونه‌ای دانست که در آن تقلب گسترده امکان‌پذیر نیست و اظهار داشت که نمی‌شود در یک انتخابات ۱۱ میلیون رای تقلب کرد.

سخنان تهدیدآمیز رهبر جمهوری اسلامی با واکنش گسترده مقام‌های کشورهای غربی و نهادهای حقوق بشری مواجه شده است.

باراک اوباما، رييس جمهور آمريكا، روز جمعه گفت كه از «فحوا و لحن» اظهارات رهبر جمهورى اسلامى بسيار نگران است و نسبت به برخورد با تظاهر كنندگان در ايران هشدار داد.

نيکلا سرکوزی، رييس جمهوری فرانسه، نیز ابراز اميدواری کرد که رهبران ايران «دست به کاری جبران ناپذيری نزنند» که ثبات کشور را به مخاطره بيندازد.

از سوی دیگر رهبران ۲۷ کشور اروپايی روز جمعه اعمال خشونت عليه معترضان به نتيجه انتخابات رياست جهوری در ايران را محکوم کردند و از دولت ایران خواسته‌اند به معترضان اجازه دهد تا به صورت مسالمت‌آمیز راهپیمایی کنند.

گوردون براون، نخست وزير بريتانيا، روز جمعه گفت دولت ايران «بايد به جهان نشان دهد سرکوب و بيرحمی که در روز های اخير ديديم تکرار نخواهد شد.»

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در همين زمينه اظهار ات علی خامنه‌ای را «مایوس کننده» خوانده و خواستار تحقيقات رسمی در مورد ادعای تقلب در انتخابات رياست جمهوری ايران شده است.

عفو بین‌الملل نیز سخنان رهبر جمهوری اسلامی را به منزله چراغ سبزی برای سرکوب تظاهرات کنندگان تعبیر کرده است.

ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، هم روز جمعه ضمن هشدار نسبت به وخامت وضع در ایران از جمهوری اسلامی خواست تا نیروهای بسیج را که به خشونت علیه معترضان به انتخابات متهم هستند کنترل کند.
XS
SM
MD
LG