انتقادها از افزایش شدید قیمت دارو طی روزهای اخیر ادامه دارد؛ همزمان رئیس جمهور ایران از «گم شدن» بخشی از ارزهای اختصاص یافته به واردات و یارانه دارو سخن گفته است.
مسعود پزشکیان عصر شنبه ۲۲ دی در اجلاس روسای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی گفت: «تجربه نشان داده بخشی از ارزهایی که برای واردات دارو و یارانه آن میدهیم گم میشود.»
او توضیحی درباره دلیل «گم شدن» ارزها و علت عدم نظارت بر این روند نداد.
آقای پزشکیان در عین حال از شیوه فعلی عرضه دارو انتقاد کرد و گفت: «با این شیوه نمیتوان به عدالت رسید.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که چندی پیش محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت دولت پزشکیان، اعلام کرد که به دلیل نوسان نرخ ارز، قیمت دارو افزایش مییابد.
پس از آن شرکتهای داروسازی در اطلاعیههایی که در روزهای اخیر منتشر کردهاند از افزایش قیمت برخی داروها بین ۲۰۰ تا بیش از ۴۰۰ درصد خبر دادند.
چند روز پیش کمال حسینپور، نماینده مجلس، در نطق خود در صحن علنی به شدت از «افزایش سرسامآور قیمت دارو» و عدم پاسخگویی مسئولان انتقاد کرد و گفت وزیر بهداشت شخصا در جلسه کمیسیون تایید کرد که قیمت داروها تا ۴۰۰ درصد افزایش داشته است.
وزیر بهداشت وعده داده است که دولت رقم ما به التفاوت افزایش قیمتها را به بیمهها پرداخت خواهد کرد. با این حال پیش از این مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان دارو و غذا، گفته بود میزان بدهی دولت در حوزه دارو به حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان و میزان بدهی در زمینه تجهیزات به ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
در سالهای گذشته ارز ترجیحی [دلار چهار هزار و دویست تومانی] به واردات دارو و یارانههای آن اختصاص داشت اما این ارز از سال گذشته حذف شد و درباره جایگزین آن نیز خبرهای ضد و نقیضی منتشر شده است.
ماه گذشته محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، اعلام کرد که قرار است دارو از این پس با ارز نیمایی [دلار ۶۶ هزار تومانی] وارد شود.
با این حال او یک روز بعد و در پی انتقادها توضیح داد که منظورش «ارز ترجیحی نوع۲» [دلار ۲۸ هزار و پانصد تومانی] بوده است.
علاوه بر افزایش شدید قیمت دارو، برخی انواع داروهای خاص نیز در هفتههای اخیر بار دیگر نایاب یا کمیاب شدهاند.
مسعود پزشکیان در سخنان روز شنبه خود همچنین توزیع سرانه درمان در مناطق مختلف کشور را ناعادلانه خواند و گفت که در سفرهای استانی، به ویژه در سفر اخیرش به سیستان و بلوچستان، این بیعدالتی درمانی کاملا مشهود بوده است.